Michael Haneke

Michael Haneke

Michael Haneke
Oyuncu, Senarist, Yönetmen

Doğum Tarihi: 23.3.1942

Doğum Yeri: Münih, Bavyera, Almanya

Avusturyalı aktör, senarist ve yönetmen.

Kendi anlatımıyla 'kimsenin kolayca ve içi rahat bir şekilde seyredemeyeceği filmler' yapan Haneke, filmlerinde çoğunlukla modern toplumdaki insanların problemlerini ve bunalımlarını çıplak bir gerçeklikle -bu amaç için özenle film müziği kullanmaktan kaçınarak- sergiler.

1942 yılında Almanya'nın Münih kentinde dünyaya geldi. Üniversite öğrenimini Viyana'da felsefe ve psikoloji dallarında yaptıktan sonra mezun oldu ve film eleştirmeni olarak sinema hayatına başladı. Ardından kısa bir süre Alman televizyonu 'Südwestfunk' da editör olarak çalıştı. Kamera arkasına geçişi öncelikle televizyon filmleri için olmuştur (1973). Uzunca bir süre televizyon yönetmenliği yaptıktan sonra tarzı ve gerçekçi bakış açısı nedeniyle (ki bu açıdan Gaspar Noe ile karşılaştırılabilir) ses getiren ilk sinema eserlerini üçleme olarak sinema dünyasına kazandırdı. Cannes film festivallerinde 2001 yılında Fransızca çektiği Piyano Öğretmeni filmi ile Büyük Ödülü, 2005 yılında Saklı filmi ile en iyi yönetmen ödülünü, 2009 ve 2012 yıllarında Beyaz Bant ve Aşk filmleri ile Altın Palmiye ödülünü kazanmıştır. Roy Grundmann tarafından ayrıca “A Companion to Michael Haneke” isimli bir kitapta, hakkında yazılmış makaleler ve röportajlar toparlanmıştır.

Filmografi

Senarist Olarak

2017 Mutlu Son
2012 Aşk
2009 Beyaz Bant
2007 Ölümcül oyunlar
2005 Saklı
2003 Kurdun Günü
2001 Piyanist
2000 Bilinmeyen Kod
1997 Ölümcül Oyunlar
1997 Sato (TV Filmi)
1995 Der Kopf des Mohren
1994 Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası
1993 Die Rebellion (TV Filmi)
1993 Tatort (TV Dizisi)
1992 Benny'nin Videosu
1991 Nachruf für einen Mörder (TV Filmi)
1989 Yedinci Kita
1987 Schmutz
1986 Fraulein - Ein deutsches Melodram (TV Filmi)
1984 Wer war Edgar Allan? (TV Filmi)
1983 Variation - oder Daß es Utopien gibt, weiß ich selber! (TV Filmi)
1979 Lemminge (Mini Dizi)
1976 Drei Wege zum See (TV Filmi)
1974 ...und was kommt danach? (TV Filmi)

Yönetmen Olarak

2017 Mutlu Son
2013 Così fan tutte (TV Filmi)
2012 Aşk
2009 Beyaz Bant
2007 Ölümcül Oyunlar
2005 Saklı
2003 Kurdun Günü
2001 Piyanist
2000 Bilinmeyen Kod
1997 Ölümcül Oyunlar
1997 Sato (TV Filmi)
1995 Lumière et compagnie (Belgesel)
1994 Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası
1993 Die Rebellion (TV Filmi)
1992 Benny'nin Videosu
1991 Nachruf für einen Mörder (TV Filmi)
1989 Yedinci Kita
1986 Fraulein - Ein deutsches Melodram (TV Filmi)
1984 Wer war Edgar Allan? (TV Filmi)
1983 Variation - oder Daß es Utopien gibt, weiß ich selber! (TV Filmi)
1979 Lemminge (Mini Dizi)
1976 Sperrmüll (TV Filmi)
1976 Drei Wege zum See (TV Filmi)
1974 ...und was kommt danach? (TV Filmi)

Oyuncu Olarak

2009 The Fabulous Picture Show (TV Dizisi)
2000 Bilinmeyen kod
1996 Charms Zwischenfälle

Görev Aldığı Yapımlar

Michael Haneke Fotoğrafları

Michael Haneke İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler