Miranda Otto

Miranda Otto

Miranda Otto
Oyuncu

Doğum Tarihi: 16.12.1967

Doğum Yeri: Queensland, Avustralya

Avustralyalı oyuncu. 

Oyuncu Barry Otto ile Lindsay Otto'nun kızı, oyuncu Gracie Otto'nun kız kardeşi olan Miranda Otto kariyerine 1986'da başladı. Kariyeri boyunca hem bağımsız hem de gişe filmlerinde yer aldı. II. Dünya Savaşı sırasında Avustralya'nın kırsalına göç eden genç bir kızı canlandırdığı Emma's War yer aldığı ilk önemli film oldu. Avustralya filmlerindeki geçirdiği on yılın ardından 1990'larda İnce Kırmızı Hat ve Gizli Gerçek'te oynadığı yardımcı roller sayesinde Hollywood'un ilgisini çekti. 2000'lerin başında Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesi'nde Éowyn'i canlandırarak ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi. Sinema ve televizyonda oynadığı yapımların yanı sıra Avustralya'daki tiyatro sahnelerinde de roller aldı. Kızının doğumundan sonra filmlerde ve tiyatro oyunlarında daha az yer almaya karar verdi. Frankenstein: Ölümsüzlerin Savaşı (2014) uzun bir aradan sonra oynadığı ilk büyük bütçeli film oldu.

Kariyeri

Mezuniyet sonrası yer aldığı ilk film olan The Girl Who Came Late'te, atlarla iletişim kurabilen genç bir kız olan Nell Tiscowitz karakterini canlandırdı. Çıkış yaptığı bu rolle halkın çoğunluğunun ve Avustralya film endüstrisinin ilgisini çekti. Performansı ona bir sene sonra ilk Avustralya Film Enstitüsü Ödülleri'ndeki En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde adaylık getirdi.

Otto'nun bir sonraki rolü Avustralyalı bir ailenin üyeleri arasındaki karmaşık ilişkilerin anlatıldığı The Last Days of Chez Nous'daydı. Film, Otto'ya ikinci Avustralya Film Enstitüsü Ödülü adaylığını kazandırdı. Bu seferki adaylığı 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' kategorisindeydi. 1993'te yazar Bob Ellis'in 1960'larda yaşadıklarından uyarlanan, cinselliğin ön planda olduğu komedi filmi The Nostradamus Kid'te Noah Taylor ile başrolü paylaştı. Bu filmde yer almasının sebebini 'o döneme ve insanlara hayran olduğunu' söyleyerek açıklamıştı. Bu filmi takiben 1995'te bağımsız Sex Is a Four Letter Word'de küçük bir rol aldı.

1995'te Otto denemelere girdiği rolleri almayı başaramayınca kariyer seçiminden şüphe etmeye başladı. Neredeyse bir yıl boyunca Newcastle'daki evinde kaldı, orada bulunduğu süre içerisinde annesinin evini boyadı. 1996'da yönetmen Shirley Barrett, Otto'yu Love Serenade'e utangaç bir garson rolüyle dahil etti. Aktris filmde Brisbaneli ünlü bir DJ'in ilgisini çekebilmek için ablası Vicki-Ann ile mücadele eden yalnız ve genç bir kız olan Dimity Hurley'yi oynadı. Film olumlu eleştiriler aldı ve Otto da performansı ile övgüler topladı: Internet Reviews'tan Steve Rhodes, Otto'nun performansının filmdeki 'en ilginç ve komik şey' olarak tanımladı.

Otto 1997 tarihli The Well ve Doing Time for Patsy Cline ile ilk başrollerini aldı. Otto, The Well'in senaryosunu aldığında okumayı reddetti çünkü rolü alamayacağından korkuyordu. Otto o zamanlar otuz üç yaşında olduğu için on sekiz yaşındaki Katharine rolünü inandırıcı bir şekilde oynayabileceğine inanmıyordu. Otto bu filmle üçüncü Avustralya Film Enstitüsü Ödülü adaylığını aldı. Sonraki yıl drama filmi Doing Time for Patsy Cline'de Richard Roxburgh ile birlikte başrolde oynadı. Düşük bütçeli film Otto'nun Country müziğin kurallarını öğrenmesini gerektirdi ve eleştirmenlerden karışık yorumlar aldı.

The Well ve Doing Time for Patsy Cline'ın gösteriminden sonra magazin dergileri ve medya aktrisle daha fazla ilgilenmeye başladı. Otto, Doing Time for Patsy Cline'deki rol arkadaşı Richard Roxburg ile çıkmaya başladı. Roxburg ile olan ilişkisi sayesinde Avustralyalı Tabloid dergilerinde ve medyada sürekli yer bulmaya başladı, bu durum ona hiç de alışık olmadığı bir rol verdi.

Otto'nun Hollywood'daki ilk rolü Harrison Ford ve Michelle Pfeiffer ile karşılıklı oynadığı gerilim türündeki Gizli Gerçek filmindeydi. Filmde gizemli kapı komşuları Mary Feur'ü canlandırdı. Film karışık yorumlar aldı ama gişede başarılı olup 291 milyon$ kazandı. Otto 2001'de bir natüralist rolüyle komedi filmi İçgüdü'de yer aldı. Aktrisin John Malkovich Olmak filminin deneme çekimlerindeki performansından etkilenen senarist Charlie Kaufman onun için bir deneme çekimi düzenledi ve yönetmen Michel Gondry ile tanışmasını sağladı. İçgüdü hem gişede hem de eleştirel anlamda tam bir hayal kırıklığıydı. Eleştirmen Otto'nun Fransız aksanını eleştirdi ve onun 'çevresinde olan bitenin farkındaymış gibi görünmediğini' yazdı. Aynı yıl Anthony Trollope'un The Way We Live Now romanının BBC uyarlamasında Cillian Murphy'nin karakterini kendisiyle evlenmesi için ikna etmeye çalışan inatçı bir Amerikan Güneylisini canlandırdı.

Tiyatro

Otto tiyatro sahnesindeki ilk rolünü Sydney Tiyatro Topluluğu'nun 1986'da sergilediği The Bitter Tears of Petra Von Kant'ta aldı. Sydney Tiyatro Topluluğu ile 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında üç tiyatro oyununda yer aldı. 2002'de A Doll's House'ta gelecekteki kocası Peter O'Brien'ın karşısında Norah Pelmer'ı oynayarak sahnelere dönüş yaptı. Otto'nun performansı ona 2003 Helpmann Ödülü adaylığı ve Bir Tiyatro Oyunundaki En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde MO Ödülü kazandırdı.

Sonraki tiyatro çalışması New York'ta bir dergide çalışan gazeteci Theresa'yı oynadığı psikolojik gerilim türündeki Kız Tavlama Sanatı oldu. Otto projeyi hamile olduğunu öğrenmeden birkaç gün önce kabul etmişti. Yönetmen Robyn Nevin, Otto'nun oynayabilmesi için oyunun sahnelenişini Aralık 2004'ten Eylül 2005'e kaydırdı. Nevin 2005'te özellikle Otto için hazırladığı bir oyunun yapımına başladı.

Kişisel hayatı

A Doll's House isimli tiyatro oyununda tanıştıktan sonra 1 Ocak 2003'te aktör Peter O'Brien ile evlendi. Otto ve O'Brien'ın tek çocukları Darcey 1 Nisan 2005'te doğdu. Otto hamileliği yüzünden neredeyse Dünyalar Savaşı'nda yer almayı reddedecekti. Otto kızının doğumundan beri Avustralya'daki evlerinde ailesi ile daha çok vakit geçirebilmek için işlerine bir sınırlama getirdi.

Filmografi

2017 Dance Academy: The Movie
2017 Annabelle: Creation
2015 The Daughter
2014 I, Frankenstein
2014 The Homesman
2013 Reaching for the Moon
2013 The Turning
2010 South Solitary
2010 Get It at Goode's
2009 In Her Skin
2009 Blessed
2005 War of the Worlds
2004 In My Father's Den
2004 Silver Logie Award for Most Outstanding Drama Actress
2004 Flight of the Phoenix
2003 Danny Deckchair
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King
2002 Doctor Sleep
2002 Julie Walking Home
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers
2001 The Three-Legged Fox
2001 Human Nature
2000 Kin
2000 What Lies Beneath
1998 Dead Letter Office
1998 In the Winter Dark
1998 The Thin Red Line
1997 The Well
1997 True Love and Chaos
1997 Doing Time for Patsy Cline
1996 Love Serenade
1995 Sex Is a Four Letter Word
1993 The Nostradamus Kid
1992 The Last Days of Chez Nous
1991 The Girl Who Came Late
1988 The 13th Floor
1987 Initiation
1986 Emma's War

Televizyon

2017 24: Legacy
2015 Homeland
2014 Rake
2012 Miss Fisher's Murder Mysteries
2007 The Starter Wife (Mini Dizi)
2007 Cashmere Mafia
2004 Through My Eyes: The Lindy Chamberlain Story (Mini Dizi)
2001 The Way We Live Now (Mini Dizi)
1999 The Jack Bull (TV Filmi)
1992 Heroes II: The Return (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Miranda Otto Fotoğrafları

Miranda Otto Haberleri