Önder Somer

Oyuncu

Doğum Tarihi: 7.3.1937

Ölüm Tarihi: 16.5.1997

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye


Asıl adı Önder Döşer'dir. Yakışıklı kötü adam tiplemeleriyle tanınmıştır.

Geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Oyunculuğu 1960- 1975 yılları arasındadır. Bu dönemde 100'ü aşkın filmde rol aldı. Seks filmlerinin Türk sinemasına hakim olduğu 1975-80 döneminde oyunculuğu bıraktı.

Biyografisi

7 Mart 1937'de İstanbul'da Önder Döşer adıyla dünyaya geldi. Döşer soyadı baba mesleği olan döşemecilikten gelmekteydi. Zaten kendisi de sinemaya başlamadan önce Kapalıçarşı'da mobilya mağazası işletiyordu. Sinemadaki ilk filmi Türker İnanoğlu'nun yönettiği 1960 tarihli Senden Ayrı Yaşayamam olmuştur. Bu romantik dramda başrolde oynuyordu. 1962 yılında çevrilen İnsan Doğarken Ağlar, Harmandalı Efem Geliyor ve Dikmen Yıldızı adlı filmlerde de başrollerde oynadıktan sonra yavaş yavaş jön rollerinden yakışıklı kötü adam tiplemelerine kaydırıldı ve sinema kariyerine bu şekilde ikinci derece rollerle devam etti ve 100'ün üzerinde filmde oynadı. 1970'li yıllarda Türk sinemasında ekonomik koşulların da zorlamasıyla bir seks filmleri furyası başlayınca sinemadan elini eteğini çekti. Bu dönemde Suadiye'de Kuaför dükkânı işletmeciliği yaptı. 16 yıl boyunca SODER'de yönetim kurulu üyeliği yaptı. Sinema dışında Kapalıçarşı Esnafları Derneği başkanlığı da yapmıştır. 16 Mayıs 1997 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitirdi.

Yeşilçam'ın Avrupai tipli bu aktörü, yakışıklı yüzü, briyantinli saçları, ince kaytan bıyıkları, renkli gözleri, soğuk bakışları, belli belirsiz sinsi gülümsemesiyle, bir de filmlerinde neredeyse alâmet-i fârikası haline gelmiş 'ilaçlı gazozu'yla (kadınları uyutmak, onlara kötülük yapmak için kullandığı silahlarından biri) kendine has özel bir tipleme yaratmıştı. Önder Somer, Zeki Alasya'nın 2002 yılında yönettiği (aynı zamanda da oynadığı) , eski Türk filmlerine bir selam duruşu niteliğinde olan parodi filmi Ömerçip'te de anılmıştır. Bu filmde Önder Somer'i Bekir Aksoy canlandırıyordu.

Filmografisi

1980'ler

  • Katma Değer Şaban, 1985
  • Namuslu, 1984

1970'ler
  • Oy Emine, 1975
  • Düşmanlarım Çatlasın, 1974
  • Ablam, 1973
  • Anneler Günü, 1973
  • Aşkın Zaferi / Aşk ve Vatan, 1973
  • Beddua / Günahsız Kadın, 1973
  • Çoban, 1973
  • Elbet Birgün Buluşacağız, 1973
  • İki Süngü Arasında, 1973
  • Züleyha, 1973
  • Bitirim Kemal, 1972
  • Denizden Gelen Kız, 1972
  • Elveda Yavrum, 1972
  • İtham Ediyorum, 1972
  • Kırbaçlı Yosma, 1972
  • Namus Orhan, 1972
  • Tehlikeli Görev, 1972
  • Adaletin Bu Mu Dünya, 1971
  • Altın Mı Aşk Mı, 1971
  • Bir Varmış Bir Yokmuş, 1971
  • Cafer Bey İyi, Fakir Ve Kibar, 1971
  • Cilalı İbo Yetimler Meleği, 1971
  • Genç Kızlar Pansiyonu, 1971
  • İbiş Gangsterlere Karşı, 1971
  • Seks Ve Silah, 1971
  • Senede Bir Gün, 1971
  • Sevenler Kavuşurmuş, 1971
  • Son Hıçkırık, 1971
  • Tanrı Şahidimdir, 1971
  • Yağmur, 1971
  • Yumurcağın Tatlı Rüyaları, 1970
  • Buğulu Gözler, 1970
  • Mazi Kalbimde Yaradır, 1970
  • Acımak, 1970
  • Berduş Kız, 1970
  • Bu Yumruk Sana, 1970
  • Duyduk Duymadık Demeyin, 1970
  • Günahımı Çekeceksin, 1970
  • Her Günaha Bir Kurşun, 1970
  • Kaçak, 1970
  • Son Günah, 1970 
  • Yarım Kalan Saadet, 197
  • Yavrum, 1970
  • Yılan Kadın, 1970
  • Fosforlu Cevriyem, 1970

1960'lar
  • Bana Derler Fosforlu, 1969
  • Sonbahar Rüzgarları, 1969
  • Ağlama Değmez Hayat, 1969
  • Altın Kalpler, 1969
  • Ayşecik'le Ömercik, 1969
  • Bir Vefasız Yar İçin, 1969 
  • Deli Murat, 1969
  • Fakir Kızın Romanı, 1969
  • Hayat Kavgası, 1969
  • İnleyen Nağmeler, 1969
  • Karlı Dağdaki Ateş, 1969
  • Kızım Ve Ben, 1969
  • Ninno, 1969
  • Osmanlı Kartalı, 1969
  • Öldüren Aşk, 1969
  • Ömercik Babasının Oğlu, 1969
  • Sevgili Babam, 1969
  • Sokak Kedisi, 1969
  • Tatlı Sevgilim, 1969
  • Yumurcak, 1969
  • Artık Sevmeyeceğim, 1969 
  • İftira, 1968
  • Kadın İntikamı, 1968
  • Kara Yazım, 1968
  • Ana Hakkı Ödenmez, 1968
  • Aşka Tövbe, 1968
  • Azize, 1968
  • Baharda Solan Çiçek, 1968
  • Benim De Kalbim Var, 1968
  • Gönüllü Kahramanlar, 1968
  • Gözyaşlarım, 1968
  • Kader Böyle İstedi, 1968
  • Kara Sevda, 1968
  • Nilgün, 1968
  • Sabah Yıldızı, 1968
  • Sevemez Kimse Seni, 1968
  • Yaratılan Kadın, 1968
  • Ayrılık Saati, 1967
  • Sürtüğün Kızı, 1967
  • Anadolu Kızı, 1967
  • Deli Fişek, 1967
  • Demir Bilek, 1967
  • Karım Beni Aldatırsa, 1967
  • Paşa Kızı, 1967
  • Pranga Mahkumu, 1967
  • Samanyolu, 1967
  • Sözde Kızlar, 1967
  • Yaşlı Gözler, 1967
  • Zalimler De Sever, 1967
  • Zehirli Hayat, 1967
  • Çalıkuşu, 1966
  • Sana Layık Değilim, 1966
  • Allahaısmarladık Yavrum / Yarın Ağlayacağım, 1966
  • Ben Bir Sokak Kadınıyım, 1966
  • Bir Millet Uyanıyor, 1966
  • Denizciler Geliyor, 1966
  • İntikam Uğruna, 1966
  • Kıran Kırana, 1966
  • Ölmek Mi Yaşamak Mı, 1966
  • Ölmeyen Aşk, 1966
  • Allaha Ismarladık, 1966
  • Haremde Dört Kadın, 1965
  • Kırık Hayatlar, 1965
  • Sevinç Gözyaşları, 1965
  • Tamirci Parçası, 1965
  • Tehlikeli Adımlar, 1965
  • Gurbet Kuşları, 1964
  • Altın Kelepçe, 1964
  • Ankara'ya Üç Bilet, 1964
  • Güzeller Kumsalı, 1964
  • İçimizdeki Şeytan, 1964
  • İstanbul'un Kızları, 1964
  • Kanun Karşısında, 1964
  • Şehrazat, 1964
  • Gizli Sevda, 1963
  • Harmandalı Efe'nin İntikamı, 1963
  • İkisi De Cesurdu, 1963
  • Kızlar Büyüdü, 1963
  • Kin, 1963
  • Dikmen Yıldızı, 1962
  • Ayşecik Ateş Parçası, 1962
  • Beş Hikaye, 1962
  • Harmandalı Efem Geliyor, 1962
  • İnsan Doğarken Ağlar, 1962
  • Senden Ayrı Yaşayamam, 1962

Görev Aldığı Yapımlar