Orlando Bloom

Orlando Bloom

Orlando Bloom
Oyuncu

Doğum Tarihi: 13.1.1977

Doğum Yeri: Canterbury, İngiltere

İngiliz sinema oyuncusu.

Elf Legolas rolüyle Yüzüklerin Efendisi filminde ünlenmiştir. Will Turner rolüyle Karayip Korsanları, Paris rolüyle Truva, Drew Baylor rolüyle Elizabethtown ve Cennetin Krallığı'nda oynamıştır.

Orlando Bloom, yazar bir anne ve profesör bir babanın oğlu olarak Canterbury’de dünyaya gelir. Orlando’yu ve ablası Samantha’yı küçük yaşta sanata yönlendiren kişi annesidir. Daha küçük yaşlarda oyunculuğa merak salan, aktör katıldığı sanat festivallerinden ilham alarak sanat yaşamına şiir yazarak başlar. Babasını dört yaşındayken kaybeden Orlando ve Samantha annelerinin kanatları altında hayata atılır.

1993'te 16 yaşındayken Londra’ya taşınan oyuncu 'Casualty' gibi TV dizilerinde rol almaya başlar. 1997 yılında “Wild” filmiyle beyaz perdeye merhaba diyen sanatçı, üç yıl boyunca Guidhall School of Music and Drama’da eğitim görür. '12. Gece' ve 'Troya Kadınları' gibi önemli oyunlarda rol alan genç aktör okul yıllarında bir arkadaşının evinin terasına çıkmaya çalışırken düşer ve sırtını incitir. Felç olmanın eşiğine gelen sanatçı, azmi sayesinde hastaneyi koltuk değnekleriyle terk eder.

Bu olaydan kısa bir süre sonra “Yüzüklerin Efendisi” üçlemesinin oyuncu kadrosunun seçimlerinin olduğu tüm sinema çevrelerine duyurulur. 1999 yılında ikinci film olan “İki Kule”deki Faramir karakterini canlandırmak için seçmelere katılsa da, üçlemenin ünlü yönetmeni Peter Jackson, Orlando Bloom'un üç bölümde de önemli bir yere sahip olan Elf okçusu Legolas karakerini canlandırmasına karar verir.

'Gladyatör'ün ünlü yönetmeni Ridley Scott'un kamera arkasına geçtiği 'Cennet'in Krallığı'nda (Kingdom of Heaven) bir Fransız demircisiyken şovalye olan Bloom, daha sonra 'Elizabethtown'da bir ayakkabı tasarımcısı olarak karşımıza çıktı. 'Karayip Korsanları: Siyah İnci'nin Laneti'yle 2003 yılında romantik korsan Will Turner olarak yer alan Orlando Bloom, ardından 'Karayip Korsanları: Ölü Adamın Sandığı' ve Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu'nda yer aldı.

Aynı filmin Yeni Zelanda'daki çekimleri sırasında sörf yapmayı öğrendi.
Yüzüklerin Efendisi'nde, başlangıçta Faramir rolü için düşünülmüştü daha sonra Legolas rolüne uygun görüldü.
Yüzüklerin Efendisi filminin çekimleri sırasında attan düşmüş ve bir kaburgası kırıldı.
Annesi İngiliz yazar Sonia Bloom'dur.
2010'da Canterbury'deki bir üniversite tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir.

Filmografi

2017 Unlocked
2017 Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
2017 Romans
2017 S.M.A.R.T. Chase
2015 Digging for Fire
2014 Romeo and Juliet
2014 The Hobbit: The Battle of the Five Armies
2013 Zulu
2013 The Bling Ring
2013 The Hobbit: The Desolation of Smaug
2011 The Good Doctor
2011 Fight for Your Right Revisited
2011 The Three Musketeers
2010 Sympathy for Delicious
2010 Main Street
2009 New York, I Love You
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End
2007 Everest: A Climb for Peace
2006 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2006 Love and Other Disasters
2006 The Armenian Genocide
2005 Kingdom of Heaven
2005 Elizabethtown
2004 The Calcium Kid
2004 Troy
2004 Haven
2003 Ned Kelly
2003 Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers
2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001 Black Hawk Down
1997 Wilde

Televizyon

2016 Easy
2011 LA Phil Live
2006 Extras
2000 Midsomer Murders
1994 Casualty

Video Oyunları

2015 Lego Dimensions
2014 Lego The Hobbit
2012 Lego The Lord of the Rings
2004 The Lord of the Rings: The Third Age
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers

Ödülleri

2015 Britannia Awards - Britanya İnsani Yardım Ödülleri, Fahri Ödül
2014 MTV Movie Awards - Best Fight, The Hobbit: The Desolation of Smaug
2007 National Movie Awards - Best Performance by a Male, Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu
2007 Teen Choice Awards - Drama, Macera Dalında En İyi Aktör, Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu
2006 Teen Choice Awards - Choice Movie Rumble, Karayip Korsanları: Ölü Adamın Göğsü
2006 Teen Choice Awards - Choice Movie Liplock, Karayip Korsanları: Ölü Adamın Göğsü
2005 Jameson People's Choice Award - En İyi Avrupalı Oyuncu, Cennet Krallığı
2004 MTV Movie Awards Mexico - Sexiest Hero, Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti
2003 Broadcast Film Critics Association Awards - En İyi Kadro, Yüzüklerin Efendisi: Kral'ın Dönüşü
2003 National Board of Review Awards - En İyi Kadro, Yüzüklerin Efendisi: Kral'ın Dönüşü
2003 Phoenix Film Critics Society Awards - En İyi Kadro, Yüzüklerin Efendisi: Kral'ın Dönüşü
2003 Screen Actors Guild Awards - En İyi Kadro Performansı, Yüzüklerin Efendisi: Kral'ın Dönüşü
2003 Hollywood Film Festival - Breakthrough Acting (Male), Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti
2003 Teen Choice Awards - Choice Movie Chemistry, Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti
2003 Teen Choice Awards - Choice Movie Fight/Action Sequence, Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti
2003 Teen Choice Awards - Choice Movie Liplock, Karayip Korsanları: Siyah İncinin Laneti
2002 Online Film Critics Society Awards - En İyi Kadro, Yüzüklerin Efendisi: İki Kule
2002 Phoenix Film Critics Society Awards - En İyi Kadro, Yüzüklerin Efendisi: İki Kule
2001 Phoenix Film Critics Society Awards - En İyi Oyuncu, Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği
2001 Empire Awards - En İyi Başlangıç, Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği
2001 MTV Movie Awards - En İyi Atılım Performansı, Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği

Görev Aldığı Yapımlar

Orlando Bloom Fotoğrafları

Orlando Bloom İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler