Paul Dano

Paul Dano

Paul Dano
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 19.6.1984

Doğum Yeri: New York, ABD

ABD'li oyuncu, müzisyen, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Tam adı Paul Franklin Dano'dur. Küçük Gün Işığım (2006), Kan Dökülecek (2007), Aşk ve Merhamet (2014) ve Wildlife (2018) filmleriyle tanınmıştır.

Çocukluk yıllarını New York'ta geçirmiştir. Ailesiyle birlikte taşındıkları Wilton Connecticut'ta Wilton High School'dan 2002 yılında mezun oldu. Çocukluk yıllarından itibaren halk tiyatrolarında yer almaya başlayan Dano, ailesinin de desteğiyle New York'ta da rol bulmaya başladı. İlk kez 12 yaşındayken Broadway'de Inherit the Wind adlı oyunla sahneye çıktı.

17 yaşındayken sinemada ilk büyük rolünü oynadı ve Howie Blitzer'i canlandırdığı bağımsız film L.I.E. ile tanınmaya başladı. 2006 yapımı Little Miss Sunshine filminde tek isteği bir jet pilotu olmak ve bu isteğini gerçekleştirene kadar da konuşmamaya ant içmiş Nietzsche hayranı Dwayne karakterini canlandırmıştır. Bu film En İyi Film dahil 4 dalda Akademi Ödülleri'ne aday gösterildi ve 2 Oscar kazandı. Paul Thomas Anderson'ın 2007 yapımı filmi There Will Be Blood'da Eli ve Paul Sunday'i canlandırdı. Film En İyi Film dahil 8 dalda Oscar'a aday olmuş, Dano ise BAFTA En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'ne aday gösterilmişti.

Filmografi

2017 Okja
2016 Çakı Gibi
2015 Gençlik
2014 Aşk ve Merhamet
2013 12 Yıllık Esaret
2013 Tutsak
2012 Tetikçiler
2012 Hayalimdeki Aşk
2012 Flynn Olmak
2012 Flatscreen (Kısa Video)
2012 For Ellen
2011 Kovboylar ve Uzaylılar
2010 Meek's Cutoff
2010 Gece ve Gündüz
2010 Kavalye
2009 Arkadaşım Canavar (Seslendirme)
2009 İyi yürek
2009 Özgür Woodstock
2008 Gigantic
2008 Explicit Ills
2007 Light and the Sufferer
2007 Kan Dökülecek
2007 Weapons
2006 Fast Food Nation
2006 Küçük Gün Işığım
2005 The King
2005 Tehlikeli Masumiyet
2004 Hayatın Benim
2004 Komsu Kızı
2002 İmparatorlar Kulübü
2001 L.I.E.
2000 The Newcomers

Televizyon

2018 Escape at Dannemora (Mini Dizi)
2016 War & Peace (Mini Dizi)
2004 Soprano Ailesi
2002 Too Young to Be a Dad (TV Filmi)
1998 Smart Guy

Yönetmen

2018 Yangın Yeri

Yapımcı

2018 Yangın Yeri
2012 Hayalimdeki Aşk
2012 For Ellen
2008 Gigantic

Senaryo

2018 Yangın Yeri

Görev Aldığı Yapımlar

Paul Dano Fotoğrafları

Paul Dano Haberleri