Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar

Pedro Almodóvar
Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 24.9.1949

Doğum Yeri: Ciudad Real, İspanya

İspanyol oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

İspanyol sinemasının en önemli isimlerinden olan Almodóvar, sinemaya ilk kez kısa film senaryoları yazarak ve yöneterek adım attı. 1978 yılı yapımı Un hombre llamado Flor de Otoño filmiyle ilk kez kamera önüne çıktı. 1980 yılında ise ilk uzun metrajlı çalışması, 'Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón' filmini çekti.

'Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar' filmini çektiği 1988 yılında ise Almodovar, orijinal ve dahi bir yönetmen olarak nitelendirildi. Günümüzde hala bu ünvanını koruyan yönetmen, 2002 yılında Hable con ella / Konuş Onunla filmiyle En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü kazanmıştır.

Filmlerinde genellikle güçlü renkler, kuvvetli bir dekor, feminizm ve kompleks anlatımları göz önünde tutan yönetmen Julieta, İçinde Yaşadığım Deri, Dönüş, Konuş Onunla, Annem Hakkında Her Şey gibi filmlerle ününü pekiştirmiştir.

Filmografi

Yönetmen

2019 Acı ve Zafer
2016 Julieta
2013 Aklımı Oynatacağım
2011 İçinde Yaşadığım Deri
2009 Kırık Kucaklaşmalar
2009 La concejala antropófaga (Kısa Film)
2006 Dönüş
2004 Kötü Eğitim
2002 Konuş Onunla
1999 Annem Hakkında Her Şey
1997 Çıplak Ten
1995 La flor de mi secreto
1993 Kika
1991 Yüksek Topuklar
1989 Bağla Beni
1988 Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar
1987 Tutku Kanunu
1986 Matador
1984 ¿Qué he hecho yo para merecer esto?
1983 Entre tinieblas
1982 Laberinto de pasiones
1980 Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón
1978 Folle... folle... fólleme Tim!
1978 Salomé (Kısa Film)
1977 Sexo va, sexo viene (Kısa Film)
1976 Muerte en la carretera (Kısa Film)
1976 Sea caritativo (Kısa Film)
1976 Tráiler de 'Who's Afraid of Virginia Woolf?' (Kısa Film)
1975 Blancor (Kısa Film)
1975 El sueño, o la estrella (Kısa Film)
1975 Homenaje (Kısa Film)
1975 La caída de Sódoma (Kısa Film)
1974 Dos putas, o historia de amor que termina en boda (Kısa Film)
1974 Film político (Kısa Film)

Televizyon

1996 Pastas Ardilla (Kısa Film)
1985 Tráiler para amantes de lo prohibido (Kısa Film)

Yapımcı

2020 It Snows in Benidorm
2018 El silencio de otros (Belgesel)
2018 El Ángel
2017 Zama
2017 Princesa de hielo (Kısa Film)
2017 Años luz (Belgesel)
2015 El Clan
2014 Asabiyim Ben
2009 Boyita'nın Son Yazı
2008 Başsız Kadın
2005 The Secret Life of Words
2004 La niña santa
2004 Kötü Eğitim
2003 My Life Without Me
2001 Şeytanın Belkemiği
1998 Shampoo Horns
1996 Mi nombre es sombra
1993 Acción mutante
1988 Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar
1982 Pestañas postizas
1982 Laberinto de pasiones

Senaryo

2019 Acı ve Zafer
2016 Julieta
2013 Aklımı Oynatacağım
2011 İçinde Yaşadığım Deri
2009 Kırık Kucaklaşmalar
2009 La concejala antropófaga (Kısa Film)
2006 Dönüş
2004 Kötü Eğitim
2002 Konuş Onunla
1999 Annem Hakkında Her Şey
1997 Çıplak Ten
1995 La flor de mi secreto
1993 Kika
1991 Yüksek Topuklar
1989 Bağla Beni
1988 Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar
1987 Tutku Kanunu
1986 Matador
1984 ¿Qué he hecho yo para merecer esto?
1983 Entre tinieblas
1982 Laberinto de pasiones
1980 Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón
1978 Folle... folle... fólleme Tim!
1978 Salomé (Kısa Film)
1977 Sexo va, sexo viene (Kısa Film)
1976 Muerte en la carretera (Kısa Film)
1976 Sea caritativo (Kısa Film)
1976 Tráiler de 'Who's Afraid of Virginia Woolf?' (Kısa Film)
1975 Blancor (Kısa Film)
1975 El sueño, o la estrella (Kısa Film)
1975 Homenaje (Kısa Film)
1975 La caída de Sódoma (Kısa Film)
1974 Dos putas, o historia de amor que termina en boda (Kısa Film)
1974 Film político (Kısa Film)

Televizyon

1996 Pastas Ardilla (Kısa Film)
1985 Tráiler para amantes de lo prohibido (Kısa Film)

Oyuncu

2007 Vanity Fair: Killers Kill, Dead Men Die (Kısa Video)
2004 Kötü Eğitim
1987 Tutku Kanunu
1986 Matador
1984 ¿Qué he hecho yo para merecer esto?
1983 Entre tinieblas
1982 Laberinto de pasiones
1980 Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón
1979 Arrebato (Seslendirme)
1979 Tiempos de constitución
1978 ¿Qué hace una chica como tú en un sitio como éste?
1978 Un hombre llamado Flor de Otoño

Televizyon

1989 Delirios de amor

Görev Aldığı Yapımlar

Pedro Almodóvar Fotoğrafları

Pedro Almodóvar Haberleri