Pierce Brosnan

Pierce Brosnan

Pierce Brosnan
Oyuncu, Yapımcı

Doğum Tarihi: 16.4.1953

Doğum Yeri: Navan, County Meath, İrlanda

İrlandalı oyuncu, yapımcı ve aktivist.

Tam adı Pierce Brendan Brosnan'dır. Özellikle James Bond karakteri ile tanınmıştır.

Pierce Brosnan, 16 Mayıs 1953’te İrlanda’nın County Meath Navan şehrinde dünyaya geldi. 1964 yılında ailesiyle beraber Londra’ya taşındı. Burada gördüğü ilk filmlerden biri 'Altın Parmak'tı. Çalışmaya, genç yaşta bir sirkte alev yutan adam olarak başladı. Okulu bıraktıktan sonra reklam yıldızı oldu. Daha sonra, akşamları tiyatro grubunda faaliyet gösteren bir arkadaşı sayesinde oyunculukla tanıştı. İşini bırakarak oyunculuk kariyerinin başlangıcı olarak kabul edilebilecek Londra'daki Drama Merkezi'ne girdi ve burada 3 yıl eğitim gördü. Bu eğitiminin ardından 1.88 m boyundaki oyuncu taksi şoförlüğü ve reklam oyunculuğunu bırakıp 'full time' oyunculuk yapmaya başladı.

Genç ve yakışıklı aktör Brosnan'ın teatral çıkışı, oyun yazarı Tennessee Williams'ın onu İngiliz yapımı 'Red Devil Battery Sign'da McCabe'i canlandırması için seçmesiyle gerçekleşti. Londra Drama Merkezi'ndeki çalışmalarından 4 yıl sonra sahneden ayrılarak, ilk filmi 'The Long Good Friday'de rol aldı.

Amerika, oyuncuyu ilk kez 'The Manions of America' adlı dizi filmde Rory O'Manion olarak tanıdı. Burada canlandırdığı karakter bir İrlanda göçmeninin 19. yüzyıl Amerikası'ndaki yükselişini anlatıyordu. Bu başarılı çıkış, Brosnan'ın yıllarca popüler bir dedektif dizisi olarak. ekranlara gelen 'Remington Steele'de de başrol almasının yolunu açtı. Sinema aktörlüğüne geçişi kolay olmadı; ancak düzenli olarak dizilerde ve TV filmlerinde oynama şansı buldu. Remington Steele'in ratingleri altüst etmesi televizyon için Brosnan'ın hep popüler kalmasını sağladı. Brosnan, Remington Steele'in çekimleri için, eşi ve çocuklarıyla California'ya taşınmıştı. Dizi son derece başarılı bir şekilde, 4 sezondan fazla 92 bölüm olarak ekranlara geldi. Bu, Pierce'ı bir anda Amerika'nın baş aktörü yaptı.

Pierce, bir aktör olarak adını daha çok dizi filmler, tanıtım filmleri, kablolu yayın sinemaları ve televizyon reklamı ile duyurmuştu. Ancak 1984 yılı başında Pierce'ın, Roger Moore'dan sonraki James Bond olarak rol alabileceği dedikoduları yayılmaya başladı. 1986 yılında kendisine bu teklif götürüldü. Ama dizi sözleşmesi nedeniyle teklifi geri çevirmek zorunda kaldı. Haziran 1994'te Londra'da Pierce Brosnan büyük bir basın toplantısı ile beşinci 007 olarak açıklandı. Popüleritesini çevirdiği ilk Bond filmi olan Altın Göz ile yeniledi. Onu takip eden blockbuster filmleri olan Yarın Asla Ölmez ve Dünya Yetmez ile de yeni filmlerine kapı açtı. Son olarak rol aldığı Başka Gün Öl filminde ise başrolleri Oscar Ödüllü sanatçılar Halle Berry ve Judi Dench ile paylaştı.

Oynadığı Bond ve Steele rollerinin yanı sıra, Pierce'ın çok değişik alanlarda, geniş bir film ve televizyon kariyer geçmişi var; arkeologdan katile kadar birçok farklı rol üstlendi, Chris Columbus'un komedi filmlerinden Merchant Ivory'nin dramalarına kadar... Aynı zamanda yönetmen John McTiernan'ın ilk nitelikli filmi olan 'Nomads'da da oynadı. Nancy Astor'un prodüksiyonunu üstlendiği BBC Masterpiece Tiyatrosu'nda Robert Gould Shaw'u canlandırmasıyla 1984 yılında Altın Küre Ödülü'ne layık görüldü. 1996'da 'Altın Göz', filmindeki James Bond rolü ile Aksiyon Filmlerinin En iyi Aktörü olarak Blockbuster Ödülü'nü aldı.

Brosnan iyi bir oyuncu olduğunu her türden rolü kabul ederek ve başarı ile canlandırarak kanıtladı. The Mirror has Two Faces, Mrs. Doubtfire ve Çılgın Marslılar gibi komedi filmlerinin yanında aksiyon ve gerilim filmlerinde de adını duyurdu. Bruce Beresford’un yönettiği drama filmi olan Mr. Johnson, Michael Caine ile paylaştığı The Fourth Protocol, bir bilim kurgu gerilim filmi olan Lawnmower Man ve Nicholas Myer’ın yönettiği The Deceivers rol aldığı diğer filmlerine örneklerdir.

Filmografi

2018 Final Score
2018 Spinning Man
2018 Mamma Mia! Yeniden Başlıyoruz
2017 A Christmas Star
2017 The Only Living Boy in New York
2017 The Foreigner
2017 The King's Daughter
2016 Urge
2016 I.T. (Ayrıca Yapımcı)
2015 Some Kind of Beautiful (Ayrıca Yapımcı)
2015 Survivor
2015 No Escape: Deleted Scenes (Kısa Video)
2015 No Escape
2014 The Love Punch
2014 A Long Way Down
2014 The November Man (Ayrıca Yapımcı)
2013 Love Is All You Need
2013 The World's End
2011 Salvation Boulevard
2011 I Don't Know How She Does It
2010 The Ghost Writer
2010 Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
2010 Remember Me
2010 Oceans (Anlatıcı)
2009 The Greatest (Ayrıca Yapımcı)
2008 Mamma Mia!
2008 Thomas & Friends The Great Discovery
2007 Butterfly on a Wheel
2007 Married Life
2006 Seraphim Falls
2005 The Matador (Ayrıca Yapımcı)
2004 After the Sunset
2004 Laws of Attraction (Ayrıca Yapımcı)
2002 Die Another Day
2002 Evelyn (Ayrıca Yapımcı)
2001 The Tailor of Panama
1999 Grey Owl
1999 The Match (Ayrıca Yapımcı)
1999 The Thomas Crown Affair
1999 The World Is Not Enough
1998 Quest for Camelot (Seslendirme)
1998 The Nephew (Ayrıca Yapımcı)
1997 Robinson Crusoe
1997 Dante's Peak
1997 Tomorrow Never Dies
1996 Mars Attacks!
1996 The Mirror Has Two Faces
1995 Night Watch
1995 GoldenEye
1994 Love Affair
1994 Don't Talk to Strangers (TV Filmi)
1993 Mrs. Doubtfire
1993 Death Train (TV Filmi)
1993 Entangled
1993 The Broken Chain (TV Filmi)
1992 The Lawnmower Man
1992 Live Wire
1991 Murder 101 (TV Filmi)
1991 Victim of Love
1990 Mister Johnson
1989 The Heist (TV Filmi)
1988 The Deceivers
1987 Taffin
1987 The Fourth Protocol
1986 Nomads
1980 The Long Good Friday
1980 The Mirror Crack'd
1979 Murphy's Stroke (TV Filmi)

Televizyon

2018 The Son
2011 Bag of Bones
2001 The Simpsons (Seslendirme)
1989 Around the World in 80 Days
1988 Noble House
1982 Remington Steele
1981 Manions of America
1980 Hammer House of Horror
1980 The Professionals

Video Oyunları (Seslendirme)

2004 James Bond 007: Everything or Nothing
2002 James Bond 007: Nightfire
2000 The World Is Not Enough (Nintendo 64)
2000 The World Is Not Enough (PlayStation)
2000 007 Racing
1999 Tomorrow Never Dies
1997 GoldenEye 007

Görev Aldığı Yapımlar

Pierce Brosnan Fotoğrafları

Pierce Brosnan Haberleri