Renée Zellweger

Renée Zellweger
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 25.4.1969

Doğum Yeri: Texas, ABD


Film Kariyeri

Üniversite sonrası aktristlik kariyerini ilerletmek üzere Los Angeles'a gitti. Reality Bites, Empire Records, The Whole Wide World, 8 Seconds ve Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation gibi filmlerde yardımcı oyunculuklar yaptı. Dünya çapında ise ilk kez 1996 yılında Jerry Maguire filmi ile tanındı. Sonrasında William Hurt ve Meryl Streep ile One True Thing, Morgan Freeman ile Nurse Betty filmlerinde oynayarak kariyerini geliştirmeye devam etti. Bridget Jones'un Günlüğü filmi ile sanat çevrelerinin de dikkatini çekti ve yalnız bir İngiliz kızı canlandırdığı bu filmdeki performansı ile 'en iyi aktrist' dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. 2002 yılında Rob Marshall'ın Chicago filminde Catherine Zeta-Jones ve Richard Gere ile oynadı ve bir kez daha Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Ödüle uzanması ise 2004 yılında oldu. Soğuk Dağ filmi ile 'en iyi yardımcı kadın oyuncu' ödülünü elde etti. Daha sonra sanat hayatına en bilinenleri Bridget Jones: The Edge of Reason, Cinderella Man ve Miss Potter olan filmlerle devam etti.

İlk Yılları ve Kişisel Hayatı

Babası Emil Eric Zellweger İsviçreli bir mühendis annesi Kjellfrid Iren Andreassen ise bir Norveç göçmeniydi. İlk eğitim yıllarını Katy'de geçirdi. Okulda ponpon kız (cheerleader) , jimnastik ve drama klubünün faliyetlerine katıldı. Daha sonra Austin'deki Teksas Üniversitesine gitti. Kredisini tamamlamak amacı ile aldığı drama dersleri sonrası sahne hayatını sevmeye başladı. Üniversite yıllarında geçimini sağlamak amacı ile garsonluk yaptı. Önceki erkek arkadaşılaından biri Altın Küre Ödülü sahibi Jim Carrey olarak bilinmektedir. Onla ilişkisinin Aralık 2000'de bittiğini ifade etmiştir. Bir ara White Stripes grubunun gitaristi Jack White ile birlikte olmuştur. 9. Mayıs. 2005'de şarkıcı Kenny Chesney ile evlenmişdir. 2005 yılında bu ilişki de sona ermiştir. Zellweger bir Chelsea futbol klubü fanatiği olduğunu söylemişdir.

Filmografisi

2000'ler

  • Chilled in Miami, 2009
  • Case 39, 2008
  • Leatherheads, 2008
  • Appaloosa, 2008
  • Bee Movie, 2007
  • Miss Potter, 2007
  • Cinderella Man, 2005
  • Shark Tale, 2004
  • Bridget Jones: The Edge of Reason, 2004
  • Down with Love', 2003
  • Cold Mountain, 2003
  • White Oleander, 2002
  • Chicago, 2002
  • Bridget Jones's Diary, 2001
  • Nurse Betty, 2000
  • Me, Myself & Irene, 2000

1990'lar
  • A Price Above Rubies, 1998
  • One True Thing, 1998
  • Deceiver, 1997
  • The Whole Wide World, 1996
  • Jerry Maguire, 1996
  • Empire Records, 1995
  • The Low Life, 1995
  • Reality Bites, 1994
  • 8 Seconds, 1994
  • Shake, Rattle and Rock!, 1994
  • Love and a.45, 1994
  • The Return of the Texas Chainsaw Massacre, 1994
  • Murder in the Heartland, 1993
  • My Boyfriend's Back, 1993
  • Dazed and Confused, 1993
  • A Taste for Killing, 1992

Ödüller ve Adaylıklar

Kazandığı Ödüller


Akademi Ödülü (Oscar)
  • En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü Cold Mountain

Altın Küre Ödülü
  • Komedi-Müzikal film dalında en iyi kadın oyuncu Nurse Betty, 2001
  • Komedi-Müzikal film dalında en iyi kadın oyuncu Chicago, 2003
  • En iyi film dalında yardımcı kadın oyuncu Cold Mountain, 2004

Sahne Sanatçıları Ödülü
  • En iyi film ekibi Chicago, 2003
  • En iyi baş rol kadın oyuncu Chicago, 2002
  • En iyi yardımcı kadın oyuncuCold Mountain, 2003

Bafta
  • Bafta En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü Cold Mountain, 2004

Adaylıklar

Oscar
  • En iyi baş rol kadın oyuncu Bridget Jones's Diary, 2002
  • En iyi baş rol kadın oyuncu Chicago, 2003

Altın Küre Ödülü
  • Komedi-Müzikal dalında en iyi kadın oyuncu Bridget Jones's Diary, 2002
  • Komedi-Müzikal dalında en iyi kadın oyuncu Bridget Jones: The Edge of Reason, 2005
  • Komedi-Müzikal dalında en iyi kadın oyuncu Miss Potter, 2006

Sahne Sanatçıları Ödülü
  • En iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü Jerry Maguire, 1997
  • En iyi baş rol kadın oyuncu ödülü Bridget Jones's Diary, 2002

Bafta
  • En iyi baş rol kadın oyuncu Bridget Jones's Diary, 2002
  • En iyi baş rol kadın oyuncu Chicago, 2003

Görev Aldığı Yapımlar

Renée Zellweger Fotoğrafları

Renée Zellweger Haberleri

Portreler


Vizyondakiler