Robert Carlyle

Robert Carlyle

Robert Carlyle
Oyuncu

Doğum Tarihi: 14.4.1961

Doğum Yeri: Maryhill, Glasgow, İskoçya

İskoç film ve televizyon oyuncusu ve yönetmen. 

En bilinen rolü Once Upon a Time dizisinde canlandırdığı Rumpelstiltskin karakteridir. Aynı zamanda Stargate Universe dizisinde Dr. Nicholas Rush'ı canlandırmaktadır.

Bir otobüs şirketi çalışanı olan Elizabeth ve bir ressam ve dekoratör olan Joseph Carlyle'in oğlu olarak dünyaya geldi. Annesinin Carlyle'i dört yaşındayken terk etmesinden sonra babası tarafından büyütüldü. 16 yaşında okulu bıraktı ve bir ressam ve dekoratör olarak babası için çalışmaya başladı ancak Glasgow Cardonald College gece sınıfına katılarak eğitimini devam etti.

Carlyle 21 yaşındayken oyunculuk dersleri almaya karar verdi ve Glasgow Sanat Merkezi'nde tiyatroya dahil oldu. Sonradan İskoç Kraliyet Müzik ve Drama Akademisi'nden mezun oldu. 1991 yılında, dört arkadaşıyla bir tiyatro şirketi, (şimdi öncelikle televizyon ve film çalışmalarında yer almaktadır) kurdu. Aynı yıl Ken Loach'ın yönettiği ilk film, Riff Raff'de rol aldı.

1994 yılında Priest filminde Baba Greg'in eşcinsel sevgilisini oynadı.

Özel Hayatı

Makyaj sanatçısı Anastasia Shirley ile evlidir ve Ava, Harvey ve Pearce Joseph isimlerinde üç çocuk babasıdır ve ailesi ile birlikte İskoçya'da Glasgow'da yaşamaktadır. Carlyle, Glasgow Rangers FC taraftarıdır.

Filmografi

2017 T2 Trainspotting
2015 The Legend of Barney Thomson (Aynı zamanda yönetmen)
2012 California Solo
2009 The Tournament
2009 The Unloved
2008 Stone of Destiny
2008 Summer
2008 I Know You Know
2007 28 Weeks Later
2007 Flood
2006 Eragon
2005 The Mighty Celt
2005 Marilyn Hotchkiss' Ballroom Dancing and Charm School
2005 Human Trafficking
2004 Dead Fish
2002 Once Upon a Time in the Midlands
2002 Black and White
2001 To End All Wars
2001 The 51st State
2000 The Beach
2000 There's Only One Jimmy Grimble
1999 Plunkett & Macleane
1999 Ravenous
1999 The World Is Not Enough
1999 Angela's Ashes
1997 The Full Monty
1997 Face
1996 Trainspotting
1996 Carla's Song
1995 Go Now
1994 Priest
1994 Marooned
1993 Being Human
1990 Silent Scream
1990 Riff-Raff

Televizyon

2011 Once Upon a Time
2009 The Unloved
2009 The Man Who Walked Around the World
2009 Zig Zag Love
2009 Stargate Universe
2008 The Last Enemy
2008 24: Redemption
2006 Born Equal
2005 Human Trafficking
2004 Gunpowder, Treason & Plot
2003 Hitler: The Rise of Evil
2001 Chewin' the Fat
1998 Looking After Jo Jo
1995 Hamish Macbeth
1994 99-1
1994 Cracker
1993 Screenplay
1991 The Bill
1990 Taggart

Video Oyunları

2006 Eragon (Seslendirme)
2010 Castlevania: Lords of Shadow (Seslendirme)
2013 Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate (Seslendirme)
2014 Castlevania: Lords of Shadow 2 (Seslendirme)

Müzik Videoları

2002 Oasis - 'Little By Little'

Sesli Kitap

2008 The Cutting Room

Ödülleri

2010 Gemini Ödülleri - Dramatik Rolde En İyi Başrol Erkek Oyuncu Performansı, Stargate Universe
1998 BAFTA Ödülleri - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, The Full Monty
1998 Evening Standard British Film Award - En İyi Erkek Oyuncu, The Full Monty
1998 Londra Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri - Yılın İngiliz Erkek Oyuncusu, The Full Monty
1998 Sant Jordi Award - En İyi Yabancı Erkek Oyuncu, The Full Monty
1998 Ekren Oyuncuları Derneği Ödülleri - En İyi Performans Ekibi, The Full Monty
1998 Evening Standard British Film Award - En İyi Erkek Oyuncu, Face
1998 Londra Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri - Yılın İngiliz Erkek Oyuncusu, Face
1997 Evening Standard British Film Award - En İyi Erkek Oyuncu, Carla's Song
1997 Londra Film Eleştirmenleri Derneği Ödülleri - Yılın İngiliz Erkek Oyuncusu, Carla's Song
1996 Sant Jordi Award - En İyi Yabancı Erkek Oyuncu, Go Now
1996 RTS Televizyon Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Hamish Macbeth
1995 İskoçya BAFTA Ödülleri - En İyi TV Erkek Oyuncusu, Cracker

Görev Aldığı Yapımlar

Robert Carlyle Fotoğrafları

Robert Carlyle İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler