Roman Polanski

Roman Polanski

Roman Polanski
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Uyarlama, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 18.8.1933

Doğum Yeri: Paris, Fransa

Polonyalı oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Tam adı Rajmund Roman Thierry Polański'dir. 1933 yılında Polonyalı bir Yahudi ile bir Rus göçmeninin oğlu olarak Paris’te dünyaya geldi. Üç yaşında ailesi ile birlikte Krakov’a taşındı. 1940’ta şehrin Almanlar tarafından işgal edilmesinin ardından ailesi bir toplama kampına gönderildi.

Naziler tarafından götürülmesinden hemen önce babasının sayesinde kaçmayı başaran Polanski, iyiliksever Katolik ailelerin yardımı sayesinde hayatta kalmayı başarır. Annesi Auschwitz’de ölür. Kamptan sağ olarak kurtulmayı başaran babası, oğluyla birlikte Krakov’a döner. Babasının tekrar evlenmesi üzerine, artık bir yetişkin olan Polanski evden ayrılır. Babası, Polanski’yi bir teknik okula gönderir. 1950’de bir sinema okuluna devam etmek üzere okulu terk eder. Aynı zamanda, Krakov tiyatrosunda aktör olarak işe başlar. İlk sahneye çıkışı, 1954’de Andrezj Wajda’nın “Pokolenie / Bir Kuşak”ı ile olur.

1954’te Lodz’un ünlü Devlet Film Okulu’nda yönetmenlik bölümüne girer, üç yıl sonra öğrencilik döneminin ilk filmi olan “Rozbijemy Zabawe / Break Up The Party”yi çeker.

İlk tanınan filmi 1962’de çektiği “Knife in The Water - Suda Bıçak” olur. Bu filmde senaryo üzerinde kendisi çalışmıştır. Sonraki iki filmini çekmek üzere İngiltere’ye giden yönetmenin burada yaptığı ilk film olan “Repulsion - Tiksinti”, parlak bir başarı elde edemez. Filmin, yönetmenin en çok sevdiği filmi olduğu söylenir. Polanski’nin Hollywood’a ayak basışı, 1968’de çektiği korku filmi “Rosemary’s Baby- Rosemary'nin Bebeği” ile olur. Önceki eserlerinde olduğu gibi bu filmde de yönetmen, uğursuzluklara işaret eden bir dehşet havası yaratır.

Bir sonraki filmi Macbeth, bir Shakespeare uyarlamasıdır. İkinci karısı Sharon Tate’in Manson Ailesi tarafından canicesine öldürülmesinin hemen ardından çekilmesi, yönetmenin hissettiği acı ve şiddetin filme yansımasına sebep olmuştur.

Bu filmin ardından kılık değiştiren yönetmen, İtalya’ya gidip bir seks komedisi çeker. Ardından, en iyi filmlerinden biri sayılan “Chinatown”u çekmek üzere 1974 yılında tekrar Hollywood’a döner. Film, Polanski’ye bir Oskar, bir de İngiliz Akademi Ödülü getirir. 1976 yılında çektiği heyecan verici ve gerçeküstü “The Tenant- Kiracı” ile başarıları devam eder. Uğursuz, paranoyak bir delilik, suistimal ve intikam hikâyesini anlatan filmin Polanski’nin Paris’e geldiği ilk yıllarda yaşadığı mahallede çekildiği söylenir. Bu film aynı zamanda 'apartman üçlemesinin' Repulsion ve Rosemary'nin Bebeği'nden sonraki üçüncü ve son filmi olma özelliğini taşımaktadır.

Bir yıl sonra, yönetmenin adı çok farklı bir sebeple gazete sayfalarında yer almaya başlayacaktır: Polanski 13 yaşında bir kıza tecavüzden (ki bu olayın Jack Nicholson'un evinde vuku bulduğu rivayet edilir) suçlu bulunur. Bu olayın ardından çalışmalarına Hollywood’da devam etmesi imkânsızlaşınca, Paris’e yerleşir ve Fransız vatandaşlığına geçer. 1979 yılına kadar da film yapmaz. Thomas Hardy’nin bir romanından uyarlanan ve 17 yaşındaki Nastassja Kinski'nin de rol aldığı üç saat uzunluğundaki “Tess”, Fransa’da o zamana kadar çekilen en pahalı film olur. Bunun karşılığını, Polanski’ye bir Oskar ödülü ve Cesar’da en iyi yönetmen ödülüyle ödeyecektir.

Bir sonraki filmi olan “Pirates-Korsanlar” (1986) ise tam bir hayal kırıklığı yaratır. 1987’de çektiği ve Harrison Ford’un rol aldığı gerilim filmi “Frantic” de ne eleştirmenlerden, ne de işin ticari kısmıyla ilgilenenlerden olumlu puan alamamıştır. 1992’deki “Bitter Moon - Acı Ay” filmini çeker ama beğenilmez. Polanski eleştirmenlerin övgüsünü ancak 1994’te çektiği “Death and the Maiden” ile kazanabilir. Ariel Dorfman’ın oyunundan uyarlanan filmde Ben Kingsley ve Sigourney Weaver başrol oyunculuğu yaparlar. İki yıl sonra deneysel bir çalışma olan “Gli Angeli”ye imza atan yönetmen, 1999’da “The Ninth Gate - Dokuzuncu Kapı” ile esrarlı gerilim filmlerine dönüş yapar.

Yönetmen, 2002 yılında, kendi yaşam-öyküsünün aynası niteliğindeki “The Pianist- Piyanist”i çeker. II. Dünya Savaşı sırasında, Varşova'nın varoş sokaklarında yaşam savaşı veren bir adamın hikâyesini konu alan film, 55. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'ne layık görülür.

Filmografi

Yönetmen

2019 J'accuse
2017 Gerçek Bir Hikayeden Uyarlanmıştır
2013 Kürklü Venüs
2012 A Therapy (Kısa Film)
2011 Acımasız Tanrı
2010 Hayalet Yazar
2009 Greed, a New Fragrance by Francesco Vezzoli (Kısa Video)
2007 Herkesin Kendi Sineması
2005 Oliver Twist
2002 Piyanist
1999 Parisienne People by Roman Polanski (Kısa Video)
1999 9. Kapı
1996 Vasco Rossi: Gli Angeli (Kısa Video)
1994 Ölüm ve Bakire
1993 Roman Polanski's Vanity Fair Commercial (Kısa Film)
1992 Acı Ay
1991 The King of Ads (Belgesel)
1988 Çılgın
1986 Korsanlar
1979 Tess
1976 Kiracı
1974 Çin Mahallesi
1972 Ne?
1972 Weekend of a Champion (Belgesel)
1971 Kanlı Saltanat
1968 Rosemary'nin Bebeği
1967 Vampirlerin Dansı
1966 Bozuk Düzen
1965 Tiksinti
1964 Les plus belles escroqueries du monde
1962 Ssaki (Kısa Film)
1962 Sudaki Bıçak
1961 Le gros et le maigre (Kısa Film)
1959 Gdy spadaja anioly (Kısa Film)
1959 Lampa (Kısa Film)
1958 Dwaj ludzie z szafa (Kısa Film)
1957 Morderstwo (Kısa Film)
1957 Rozbijemy zabawe... (Kısa Film)
1957 Usmiech zebiczny (Kısa Film)
1955 Rower (Kısa Film)

Yapımcı

2013 Weekend of a Champion (Belgesel)
2010 Hayalet Yazar
2007 Herkesin Kendi Sineması
2005 Oliver Twist
2002 Piyanist
1999 Castelnuovo
1999 9. Kapı
1992 Acı Ay
1972 Weekend of a Champion (Belgesel)
1970 A Day at the Beach
1966 G.G. Passion (Kısa Film)
1961 Le gros et le maigre (Kısa Film)

Senaryo


2019 J'accuse
2017 Gerçek Bir Hikayeden Uyarlanmıştır
2013 Kürklü Venüs
2012 A Therapy (Kısa Film)
2011 Acımasız Tanrı
2010 Hayalet Yazar
1999 9. Kapı
1992 Acı Ay
1988 Çılgın
1986 Korsanlar
1979 Tess
1976 Kiracı
1974 Çin Mahallesi
1972 Ne?
1971 Kanlı Saltanat
1971 Le bateau sur l'herbe
1970 A Day at the Beach
1968 Rosemary'nin Bebeği
1968 La fille d'en face
1967 Vampirlerin Dansı
1966 Bozuk Düzen
1965 Tiksinti
1964 Les plus belles escroqueries du monde
1964 Aiez-vous les femmes
1962 Ssaki (Kısa Film)
1962 Sudaki Bıçak
1961 Le gros et le maigre (Kısa Film)
1959 Gdy spadaja anioly (Kısa Film)
1959 Lampa (Kısa Film)
1958 Dwaj ludzie z szafa (Kısa Film)
1957 Morderstwo (Kısa Film)
1957 Rozbijemy zabawe... (Kısa Film)
1957 Usmiech zebiczny (Kısa Film)
1955 Rower (Kısa Film)

Televizyon

2017 Captain Jokes Parrot's Disaster of the Caribbean (TV Filmi)
1965 Love Story

Oyuncu

2008 Sessiz Kaos
2002 Zemsta
2000 Hommage à Alfred Lepetit (Kısa Film)
1994 Şüpheli
1994 Grosse fatigue
1992 Back in the U.S.S.R.
1982 Chassé-croisé
1976 Kiracı
1974 Çin Mahallesi
1969 Para Babası
1967 Vampirlerin Dansı
1961 Samson
1961 Ostroznie, Yeti!
1960 Niewinni czarodzieje
1960 Do widzenia do jutra...
1959 Lotna
1959 Gdy spadaja anioly (Kısa Film)
1958 Con bravura (Kısa Film)
1958 Co rekne zena?
1957 Wraki
1957 Koniec nocy
1955 Zaczarowany rower
1955 Trzy starty
1955 Rower (Kısa Film)
1955 Pokolenie
1955 Godzina bez slonca (Kısa Film)
1953 Trzy opowiesci

Televizyon

1989 En attendant Godot (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Roman Polanski Fotoğrafları

Roman Polanski Haberleri