Rutkay Aziz

Rutkay Aziz

Rutkay Aziz
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.1.1947

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu. Asıl adı Ünal Aziz Rutkay'dır.

1947 yılında İstanbul'da doğmuştur. Babası Fikri Rutkay'dır. Avusturya Lisesi'nde soyadları adlardan önce okunduğu için ismi 'Rutkay Aziz' olarak söylenegelmiştir. Avusturya Lisesi'ni bitirdikten sonra Bakırköy Lisesi'ne kaydoldu. Lisans öğrenimini Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi'nde tamamladı.

Tiyatroya lisede öğrenim gördüğü yıllarda başladı. Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC tiyatro okulunda tiyatro eğitimi aldı. İlk tiyatro deneyimini Peter Weiss'ın 'Marat-Sade' oyunundaki 'Marat' rolüyle yaşadı. Tiyatro hayatına 1971 yılından itibaren Ankara Sanat Tiyatrosu'nda devam etti. 1973 yılında yine bu tiyatroda sanat yönetmenliği ve yönetmenlik yapmaya başladı.

Uzun yıllar Ankara Sanat Tiyatrosu’nda sanat yönetmenliği, oyunculuk ve yönetmenlik yapan Rutkay Aziz, 1987 yılında 'Yer Demir Gök Bakır' filmiyle ilk sinema çalışmasını gerçekleştirdi. 'Sis', 'Ada', Ölü Bir Deniz', 'Piano Piano Bacaksız' adlı sinema filmlerinde rol aldı. Televizyonda 'Yunus Emre', 'Cahide', 'Kurtuluş', 'Tutku' dizilerinde oynadı. 'Evler Evler' adlı oyun ile En İyi Oyuncu, 'Sis' filmiyle Türkiye Sinema Yazarları Derneği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü. Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırdığı 'Cumhuriyet' adlı film, hem sinema, hem de televizyonda dizi halinde gösterildi. Rutkay Aziz son olarak, Yalçın Yelence’nin yönettiği 'Duruşma' adlı filmde avukat Rafet’i canlandırdı.

Ziya Öztan'ın yönettiği hem sinemada hem de televizyonda dizi halinde yayınlanan 'Kurtuluş' ve 'Cumhuriyet' filminde Mustafa Kemal Atatürk rolünü oynadı. İyi derecede Almanca ve Fransızca bilmektedir. Şiir okuma ve yazma uğraşları arasındadır. Tiyatro faaliyetlerinin yanı sıra çeşitli televizyon yapımlarında roller aldı.

Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın başkanıdır. Kızı Doğa Rutkay da oyuncudur.

Filmografi

2017 Yol Ayrımı
2010 Takiye: Allah'ın Yolunda
2008 Vesaire Vesaire
2007 Hicran Sokağı
2002 Gülüm
1999 Duruşma
1998 Cumhuriyet
1992 Piano Piano Bacaksız
1990 Gizli Yüz
1989 Ölü Bir Deniz
1988 Sis
1988 Ada
1987 Yer Demir Gök Bakır
1981 Yol (Seslendirme)

Televizyon

2017 Poyraz Karayel
2014 Yalan Dünya
2011 Sırat
2008 Gurbet Kuşları
2007 Şölen
2004 İstanbul Şahidimdir
2004 Halk Düşmanı (TV Filmi)
2004 Aşkın Mucizeleri
2004 Avrupa Yakası
2003 Hayat Bilgisi
2002 Yaz Gülü
2002 Her Şey Aşk İçin
2001 Savunma
1999 The Sopranos (Seslendirme)
1998 Tutku
1996 Kurtuluş
1996 Kara Melek
1996 Gözlerinde Son Gece
1993 Yazlıkçılar
1989 İçimizden Biri: Yunus Emre
1989 Geçmiş Bahar Mimozaları
1989 Cahide
1989 Bizimkiler

Görev Aldığı Yapımlar

Rutkay Aziz Fotoğrafları

Rutkay Aziz İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler