Sadık Şendil

Senarist, Yapımcı

Doğum Tarihi: 1.1.1913

Ölüm Tarihi: 28.7.1986

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye


Profesyonel sanat hayatına 1953 yılında senaryo yazmakla başlayan Sadık Şendil, Türk sinemasına 200 civarında film senaryosu yazarak büyük bir katkıda bulunmuştur. Türk tiyatro ve sinema tarihinin önemli eserlerini üreten Şendil, 8 eser yazmış, popüler dizi-film senaryolarına da imza atmıştır. Sanatçı, özellikle Kemal Sunal filmleri ve Hababam Sınıfı serisiyle tanınır. Sadık Şendil, bir dönem Müjdat Gezen'le birlikte 'Güldürü Üretim Merkezi'nde çalıştı. Ünlü Senede Bir Gün şarkısının sözlerini yazan Şendil'in senaryoları, ağırlıklı olarak Ertem Eğilmez ve Sırrı Gültekin tarafından filme alındı.

Filmografisi

1980'ler

  • Çalsın Sazlar, 1984
  • Şaşkın Gelin, 1984
  • Gırgıriyede Cümbüş Var, 1983
  • Görgüsüzler, 1982
  • Gırgıriye, 1981
  • Gırgıriyede Şenlik Var, 1981
  • Yedi Kocalı Hürmüz, 1980
  • Banker Bilo, 1980

1970'ler
  • İsyan, 1979
  • Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, 1978
  • Neşeli Günler, 1978
  • Gülen Gözler, 1977
  • Cennetin Çocukları, 1977
  • Hababam Sınıfı Tatilde, 1977
  • Gülünüz Güldürünüz, 1977
  • Sarhoş, 1977
  • Nehir, 1977
  • Şabanoğlu Şaban, 1977
  • Ne Haber, 1976
  • Seni Sevmekle Suçluyum, 1976
  • Şeytan Diyor ki, 1976
  • Hababam Sınıfı Uyanıyor, 1976
  • Aile Şerefi, 1976
  • Süt Kardeşler, 1976
  • Meraklı Köfteci, 1976
  • Bu Nasıl Dünya, 1976
  • Bizim Aile / Merhaba, 1975
  • Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, 1975
  • Ah Nerede, 1975
  • Dam Üstüne Çul Serelim, 1975
  • Sevgili Hala, 1975
  • Şaşkın Damat, 1975
  • Tamam mı Devam mı?, 1975
  • Üç Gelin Altı Damat, 1975
  • Parasızlar, 1974
  • Evet mi Hayır mı?, 1974
  • Killing Kolsuz Kahramana Karşı, 1974
  • Köyden İndim Şehire, 1974
  • Mavi Boncuk, 1974
  • Reisin Kızı, 1974
  • Kanlı Deniz, 1974
  • Salak Milyoner, 1974
  • Salako, 1974
  • Şiribim Şiribom, 1974
  • Mirasyediler, 1974
  • Canım Kardeşim, 1973
  • Çulsuz Ali, 1973
  • Babaların Günahı, 1973
  • Hamsi Nuri, 1973
  • Kaynanam Kudurdu, 1973
  • Oh Olsun, 1973
  • Yalancı Yarim, 1973
  • Tarkan Altın Madalyon, 1972
  • Feryat, 1972
  • O Ağacın Altında, 1972
  • Tatlı Dillim, 1972
  • Sev Kardeşim, 1972
  • Gecekondu Rüzgarı, 1972
  • Ocak Söndürenler, 1972 
  •  Ah Bir Zengin Olsam, 1971
  • Senede Bir Gün, 1971 
  • Cımbız Ali, 1971
  • Çılgın Yenge, 1971
  • Emine, 1971
  • Kadifeden Kesesi, 1971
  • Son Hıçkırık, 1971
  • Beyoğlu Güzeli, 1971
  • Tarkan Viking Kanı, 1971
  • Bir Varmış Bir Yokmuş, 1971
  • Zindandan Gelen Mektup, 1970
  • Ham Meyva, 1970
  • Adım Kan Soyadım Silah, 1970
  • Allı Yemeni, 1970 
  • Berduş Kız, 1970
  • Dikkat Kan Aranıyor, 1970
  • Kalbimin Efendisi, 1970
  • Sürtük, 1970
  • Dönme Bana Sevgilim, 1970
  • Kördüğüm, 1970
  • Kara Dutum, 1970

1960'lar
  • Acı İle Karışık, 1969
  • Nisan Yağmuru, 1969
  • Tel Örgü, 1969
  • Gel Desen Gelemem ki, 1969
  • Çakırcalı Mehmet Efe, 1969
  • Gelin Ayşem, 1969
  • Sevdalı Gelin, 1969
  • Kınalı Keklik, 1969
  • Fakir Kızı Leyla, 1969
  • Kara Gözlüm Efkarlanma, 1968
  • Gönüllü Kahramanlar, 1968
  • İngiliz Kemal, 1968
  • Paydos, 1968
  • Menderes Köprüsü, 1968
  • Katip / Üsküdar'a Giderken, 1968
  • İncili Çavuş, 1968
  • Atlı Karınca Dönüyor, 1968
  • İstanbul'da Cümbüş Var, 1968
  • Kışlalar Doldu Bugün, 1968
  • Kalbimdeki Yabancı, 1968
  • Kanlı Nigar, 1968
  • Trafik Belma, 1967
  • Ömre Bedel Kız, 1967
  • Silahları Ellerinde Öldüler, 1967
  • Sürtüğün Kızı, 1967
  • Yaşlı Gözler, 1967
  • Yıkılan Gurur, 1967
  • Büyük Kin, 1967
  • Kara Davut, 1967
  • Bir Annenin Gözyaşları, 1967
  • Elveda, 1967
  • Mahzun Gönüller, 1966
  • Boyacı, 1966
  • Halime'yi Samanlıkta Vurdular, 1966
  • Seni Bekleyeceğim, 1966
  • Denizciler Geliyor, 1966
  • Kartal Yavrusu Hamido, 1966
  • Fakir Bir Kız Sevdim, 1966
  • Allaha Ismarladık, 1966
  • Seni Sevmiyorum, 1966
  • Ben Bir Sokak Kadınıyım, 1966
  • Ölmeyen Aşk, 1966
  • Yarın Ağlayacağım, 1966
  • Bir Millet Uyanıyor, 1966 
  • Aşkın Kanunu, 1966
  • Senede Bir Gün, 1965
  • Helal Adanalı Celal, 1965
  • Kart Horoz, 1965
  • Sürtük, 1965
  • Şekerli misin Vay Vay, 1965
  • Adım Çıkmış Sarhoşa, 1965
  • Bilen Kazanıyor, 1965
  • Yalancının Mumu, 1965
  • Dokunma Bozulurum, 1965
  • Fatoş'un Fendi Tayfur'u Yendi, 1964
  • Cımbız Ali, 1964
  • Gözleri Ömre Bedel, 1964
  • Kırk Küçük Anne, 1964
  • Sahte Sevgili, 1964
  • Var mı Bana Yan Bakan, 1964
  • Cüppeli Gelin, 1964
  • Şafak Bekçileri, 1963
  • Can Pazarı, 1963
  • Üç Çapkın Gelin, 1963
  • Yedi Kocalı Hürmüz, 1963
  • Günahsız Aşıklar, 1962
  • Beş Kardeştiler, 1962
  • Aşk Güzeldir, 1962
  • Şeytan Bunun Neresinde, 1962
  • Akasyalar Açarken, 1962
  • Şoförün Karısı, 1962
  • Damat Beyefendi, 1962
  • Gençlik Hülyaları, 1962
  • Can Evimden Vurdular, 1962
  • Gurbet Yolcuları, 1962
  • Minnoş, 1961
  • Naciyem, 1961
  • Sabırtaşı, 1961
  • Biz İnsan Değil miyiz?, 1961
  • Taş Bebek, 1960
  • Kırık Kalpler, 1960

1950'ler
  • Ninno, 1959
  • Ölürüm de Ayrılmam, 1959
  • Zümrüt, 1959
  • Sevdalı Gelin, 1959
  • Aşk Rüyası, 1959
  • Garipler Sokağı, 195
  • Allı Yemeni, 1958
  • Sevmek Günah mı, 1958
  • Ayrılık, 1958
  • Altın Kafes, 1958
  • Beraber Ölelim, 1958
  • Çitlenbik, 1958
  • Pusu, 1957
  • Berduş, 1957
  • Gelin Ayşem, 1957
  • Kalbimin Şarkısı, 1956
  • Büyük Sır, 1956
  • İlk Ve Son, 1955
  • Beklenen Şarkı, 1953

Eserleri 
  • Kanlı Nigar, 1981
  • Ölmeyen Şarkı, 1977 
  • Yedi Kocalı Hürmüz, 1971
  • Beklenen Şarkı, 1971
  • Cilveli Kız, 1966
  • Fakir Bir Kız Sevdim, 1966
  • Kocamın Nişanlısı, 1965
  • İnatçı Gelin, 1965

Ödülleri
  • 7.Antalya Film Şenliği, En İyi Senaryo, Kalbimin Efendisi, 1970
  • 7.Antalya Film Şenliği, En İyi Senaryo, Sev Kardeşim, 1970
  • 7.Antalya Film Şenliği, En İyi Senaryo, Oh Olsun, 1970

Görev Aldığı Yapımlar

Sadık Şendil Haberleri