Safa Önal

Safa Önal
Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 17.12.1930

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye


Haydarpaşa Lisesi mezunu olan Safa Önal, 1945 yılında kısa öykülerle başladığı yazarlığını geliştirmeye çalışırken, bir yandan da çeşitli dergilerde çalıştı. Öykülerini Dünyanın En Güzel Gemisi adlı bir kitapta topladı. Daha sonra senaryo yazmaya başladı. Senaristlik konusunda ilerleme kaydeden Önal'ın filme çekilmiş 395 senaryosu, dünyanın en ilgi çekici rekorlarının yer aldığı Guinness Rekorlar Kitabı tarafından bir dünya rekoru olarak onaylandı.

İki kez evlenerek her iki eşinden de ayrılan sanatçı, 1973 yılından itibaren yönetmenliğe başlayarak 40'a yakın film yönetti. Çok sayıda fotoroman senaryosu da yazmıştır. Bunlardan en çok bilineni olan Beyaz Şemsiye adlı fotoromanda Türkay Şoray ve Cihan Ünal da rol almıştır. Televizyon kanallarına dizi senaryoları da yazarak, meslek yaşamını sürdüren Önal, 2007 yılında yaptığı son filmle yönetmenliği bıraktı. Söz yazarı, sunucu Sezen Cumhur Önal Safa Önal'ın kardeşidir.

Filmografisi

Yönetmen

  • Hicran Sokağı, 2007
  • Gazeteci Yazarını Arıyor, 2000
  • Yalı, 1990
  • Vur Hançerini Kadınım, 1987
  • Hikayelerden Biri, 1980
  • Küçük Ev, 1977
  • Aşk Dediğin Laf Değildir, 1976
  • Dolandırıcı Aşıklar, 1976
  • Yarınlar Bizim, 1975
  • Dertler Benim Olsun, 1974
  • Çılgınlar, 1974
  • Yüreğimde Yare Var, 1974
  • Umut Dünyası, 1973
  • Sezercik Yavrum Benim, 1971
  • Bir Genç Kızın Romanı, 1971
  • Bir Kadın Kayboldu, 1971
  • Ölünceye Kadar, 1970
  • Buğulu Gözler, 1970
  • Afacan, 1970
  • Ağlayan Melek, 1970
  • Arkadaşlık Öldü mü?, 1970
  • Cingöz Recai, 1969
  • İnleyen Nağmeler, 1969
  • Kalbimin Sahibi, 1969
  • Karlı Dağdaki Ateş, 1969

Eser
  • Hancı, 1969
  • Allah Cezanı Versin Osman Bey, 1961
  • Hancı, 1961
  • Kanlı Para, 1953

Senarist
  • Hicran Sokağı, 2007
  • Tövbe (2), 2006
  • Aşkımızda Ölüm Var, 2004
  • Papatya ile Karabiber, 2002
  • Yaz Gülü, 2002
  •  Berivan, 2002
  •  Yapayalnız, 2001
  • Zehirli Çiçek, 2000
  • Affet Bizi Hocam, 1998
  • Birisi, 1998
  • Kader Ayırsa Bile, 1998
  • Böyle mi Olacaktı, 1997
  • Canısı (2), 1997
  • Gözlerinde Son Gece, 1996
  • Hoşçakal İstanbul, 1996
  • Gölge Çiçeği, 1995
  • Günah Tohumu, 1994
  • Yorgun Ölüm, 1994
  • Sevginin Gücü, 1994
  • Bir Aşk Uğruna, 1994
  • Gerçek Bir Masal, 1993
  • Ufukta Bir Ağaç, 1993
  • Zirvedekiler, 1993
  • Al Dudaklım, 1993
  • Yalnızız, 1992
  • Tatar Ramazan Sürgünde, 1992
  • Aldatacağım, 1991
  • Alev Gibi Bir Kız, 1990
  • Kanımdaki Şeytan, 1990
  • Kabadayılar Kralı, 1990
  • Tatar Ramazan, 1990
  • Yalı, 1990
  • Sözde Kızlar, 1990
  • Sevdim, 1989
  • Vahşi Ve Güzel, 1989
  • Kan Çiçeği, 1989
  • Ayaz Geceler, 1989
  • Acı Şarkı, 1989
  • Acı Yıllar / Lekeli Melek, 1989
  • Allahım Sen Bilirsin, 1989
  • Hayat Acıları, 1989
  • Av, 1989
  • Bu Şehrin Geceleri, 1989
  • İtirazım Var, 1989
  • Dehşet Gecesi, 1989
  • Öğretmen Zeynep, 1989
  • Deniz Yıldızı, 1988
  • Kızım ve Ben / Gurbet Kadını, 1988
  • Nazlı ile Emir, 1988
  • Sana Can Dayanmaz, 1988
  • Sapık Kadın, 1988
  • Evlidir Ne Yapsa Yeridir, 1978
  • Yumurcak, 1969
  • Vesikalı Yarim, 1968
  • Ah Güzel İstanbul, 1966

Ödülleri
  • 1. Adana Altın Koza Film Şenliği, En İyi Senaryo, Menekşe Gözler, 1969
  • Gümüş Palmiye Ödülü, İtalya

Görev Aldığı Yapımlar

Safa Önal Fotoğrafları

Safa Önal Haberleri