Şahika Tekand

Şahika Tekand

Şahika Tekand
Oyuncu

Sinema ve tiyatro sanatçısı, oyun yazarı, eğitmen, yönetmen, ışık tasarımcısı.

Hukuk Fakültesi'ndeki eğitimini yarıda bırakarak, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk bölümünden mezun olan sanatçı, aynı dalda doktora yaptı. 1984'te tiyatro ve sinema oyunculuğuna başladı. Dostlar Tiyatrosu gibi topluluklarda çalışan ve sinema filmlerinde rol alan Tekand, 1988'de Studio adı altında oyunculuk stüdyosunu kurdu. Daha sonra 1990'da, eşi Esat Tekand'la birlikte adını Studio Oyuncuları olarak değiştirdikleri toplulukta birçok ünlü oyuncuyu yetiştirmenin yanı sıra, değişik oyunlar da sergiledi. Studio Oyuncuları topluluğunda oynadıkları oyunların yönetmenliğini yapmakta ve oyuncu yetiştirmenin yanı sıra çeşitli üniversitelerde dersler vermektedir. Şahika Tekand, 'Performatif Sahneleme ve Oyunculuk Yöntemi' adını verdiği, 20 yıllık çalışması sonucunda geliştirdiği ve çeşitli araştırmalara konu olan, sahneleme ve oyunculuk yöntemi üzerine bir kitap yayınlamayı planlamaktadır.

Ödülleri
17. Afife Tiyatro Ödülleri, 2013, Yılın En Başarılı Işık Tasarımcısı, Oyun, İBB Şehir Tiyatroları
5. Ankara Film Festivali, 1993, Sarı Tebessüm filmiyle Jüri Özel Ödülü

Yapıtları
Gergedanlaşma - 1994
Oyun(cu) - 1999
Oidipus Nerede? - 2002
Oidipus Sürgünde - 2004
Evridike'nin Çığlığı - 2006
Karanlık Korkusu - 2008

Rol Aldığı Oyunlar
Galileo Galilei - Dostlar Tiyatrosu
Mutlu Günler - Studio Oyuncuları
Beş Kısa Oyun - Studio Oyuncuları
Gergedanlaşma - Studio Oyuncuları
(Oyun)cu - Studio Oyuncuları
The Days Before
Oidipus Nerede? - Studio Oyuncuları
Evridike'nin Çığlığı - Studio Oyuncuları
Karanlık Korkusu - Studio Oyuncuları

Yönettiği Oyunlar
Mutlu Günler - Studio Oyuncuları
Beş Kısa Oyun - Studio Oyuncuları
Gergedanlaşma - Studio Oyuncuları
Oyun Sonu - Studio Oyuncuları
Gitgel dolap - Studio Oyuncuları
(Oyun)cu - Studio Oyuncuları
Oidipus Nerede? - Studio Oyuncuları
Oidipus Sürgünde - Studio Oyuncuları
Evridike'nin Çığlığı - Studio Oyuncuları
Karanlık Korkusu - Studio Oyuncuları
10 Adımda Unutmak- Anti Prometheus
Oyun - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

Filmografisi
Akrebin Yolculuğu - 1997
Yengeç Sepeti - 1994
Batık Aşklar Müzesi - 1994
Sarı Tebessüm - 1992
Kurt Kanunu - 1991
Yıldızlar Gece Büyür - 1991
Ekran Aşıkları - 1989
Ahi Evran - 1989
Sessiz Fırtına - 1989
Yedi Uyuyanlar - 1988
Gece Yolculuğu - 1987
Kara Sevdalı Bulut - 1987
Afife Jale - 1987
Bir Avuç Gökyüzü - 1987
Su da Yanar - 1987
Anayurt Oteli - 1987
Kadının Adı Yok - 1987
Adı Vasfiye - 1985
Dost Eller - 1982

Görev Aldığı Yapımlar

Şahika Tekand Fotoğrafları

Şahika Tekand Haberleri

Portreler