Sammy Davis Jr.

Sammy Davis Jr.

Sammy Davis Jr.
Oyuncu

Doğum Tarihi: 8.12.1925

Ölüm Tarihi: 16.5.1990

Doğum Yeri: New York, ABD

Sammy Davis, Jr. (Samuel George Davis, Jr., d. 8 Aralık 1925, New York - ö. 16 Mayıs 1990, Kaliforniya), dansçı, şarkıcı, müzisyen, komedyen ve oyuncu.

Dansçı Sam Davis ve Porto Rikolu koro kızı Elvera Sanchez'in çocuğu olarak doğan Sammy Davis, Jr., sanat hayatına 1933 yılında Rufus Jones for President adlı filmde rol alarak başladı. 1941 yılında Frank Sinatra ile tanışan Sammy, 1943 yılında askerliğini yapmasının ardından 1954'te geçirdiği bir trafik kazası sonucunda sol gözünü yitirdi. Broadway'de şovlara çıkan Sammy Davis, Marlon Brando'nun desteğini aldı. 1956 yılında musevi oldu.

Oyuncu Kim Novak'la aşk yaşadı. Siyahi sanatçının, beyaz Kim Novak'la olan beraberliği ırkçı tepkilere yol açarak, mafyanın da karıştığı baskılar üzerine kendi gibi siyahi bir koro kızı olan Loray White ile evlendi. Nikah gecesi intihara kalkışan Davis Jr., daha sonra 1960 yılında İsveç'li oyuncu May Britt ile evlendi. Çalışma hayatında birçok albüm çıkardı ve filmlerde, şovlarda rol aldı. What Kind of Fool Am I adlı albümü 1962 yılında 1.000.000'dan fazla satış yaparak rekor kırdı. 1966 yılında televizyonda kendi adıyla yayımlanan Sammy Davis Jr. Show gösterilerine başladı. Uyuşturucuya karşı mücadeleyi destekledi.

1950 ve 1960'lı yılların en önemli şovmenlerinden biri olan Davis Jr., Las Vegas'ın ilk günlerinde kentin ününü artırmış, şov yaptığı otellerde ırk ayrımı nedeniyle kalmasına izin verilmemiştir. 4 Şubat 1990 yılında televizyondaki 60. sanat yılını birçok sanatçı dostuyla kutlayan ve eğlendirirken eğlenen, hayatı boyunca siyahların eşitliği için savaşan sanatçı, yakalandığı gırtlak kanseri hastalığından kurtulamayarak yaşamını yitirdi.
Ödülleri

  2001 Grammy, Hayat Boyu Başarı Ödülü
  1990 Emmy ödülü
  1964 Tony ödülü

Diskografisi

  1955 Starring Sammy Davis, Jr.
  1955 Just for Lovers
  1956 Mr Wonderful
  1956 Here's Looking at You
  1957 Boy Meets Girl (Carmen McRae ile)
  1957 Sammy Swings
  1958 Mood to Be Wooed
  1959 Porgy and Bess
  1959 Sammy Davis, Jr. at Town Hall
  1960 Got a Right to Swing
  1960 Sammy Awards
  1961 Mr. Entertainment
  1963 Forget-Me-Nots for First Nighters
  1965 Try a Little Tenderness

Ortak albümleri

  1961 The Wham of Sam!
  1962 Sammy Davis, Jr. Belts the Best of Broadway
  1962 The Sammy Davis, Jr. All-Star Spectacular
  1962 What Kind Of Fool Am I - And Other Show-Stoppers
  1963 As Long as She Needs Me
  1963 Sammy Davis, Jr. at the Cocoanut Grove
  1964 Sammy Davis, Jr. Salutes the Stars of the London Palladium
  1964 The Shelter of Your Arms
  1964 California Suite
  1964 Sings the Big Ones for Young Lovers
  1965 When The Feeling Hits You!
  1965 If I Ruled the World
  1965 The Nat King Cole Songbook
  1965 Our Shining Hour
  1965 Sammy's Back on Broadway
  1966 The Sammy Davis, Jr. Show
  1966 A Man Called Adam
  1966 The Sounds of '66
  1966 Sammy Davis, Jr. Sings and Laurindo Almeida Plays
  1966 That's All!
  1967 Sammy Davis, Jr. Sings the Complete 'Dr. Doolittle'
  1968 Lonely Is the Name
  1968 I've Gotta Be Me
  1969 The Goin's Great

Filmografisi

  Meet Me in Las Vegas - 1956
  Anna Lucasta - 1959
  Porgy and Bess - 1959
  Ocean's Eleven - 1960
  Pepe - 1960
  Sergeants 3 - 1962
  The Threepenny Opera - 1962
  Convicts 4 - 1962
  Johnny Cool -1963
  Robin and the 7 Hoods - 1964
  Nightmare in the Sun - 1965
  The Second Best Secret Agent in the Whole Wide World - 1965
  A Man Called Adam - 1966
  Salt and Pepper - 1968
  The Fall - 1969 (belgesel)
  Sweet Charity - 1969
  One More Time - 1970
  Elvis: That's the Way It Is - 1970 (belgesel)
  Diamonds Are Forever - 1971
  Save the Children - 1973 (belgesel)
  Gone with the West - 1975
  Sammy Stops the World - 1978
  The Cannonball Run - 1981
  Heidi's Song - 1982
  Cracking Up - 1983
  Broadway Danny Rose - 1984
  Cannonball Run II - 1984
  That's Dancing! - 1985 (belgesel)
  Knights of the City - 1986
  The Perils of P.K. - 1986
  Moon Over Parador - 1988
  Tap - 1989
  The Kid Who Loved Christmas (son rolü)

Kısa filmleri

  Rufus Jones for President - 1933
  Seasoned Greetings - 1933
  Sweet and Low - 1947

Broadway şovları


  Mr. Wonderful (1957)
  Golden Boy (1964)
  Sammy (1974),
  Stop the World - I Want to Get Off (1978)

Görev Aldığı Yapımlar

Sammy Davis Jr. Fotoğrafları

Sammy Davis Jr. Haberleri

Portreler


Vizyondakiler