Şener Şen

Şener Şen

Şener Şen
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 26.12.1941

Doğum Yeri: Adana, Türkiye

Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.

26 Aralık 1941 tarihinde, o zamanlar marangozluk yapan ünlü oyuncu Ali Şen'in oğlu olarak Adana'da dünyaya geldi. Sanat hayatına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahneye çıkarak başladı. Babası gibi sinema sanatçısı olmak istemeyen Şener Şen, kendisini tiyatro oyunculuğuna adadı. Radyo tiyatrolarında da oynadı. Ancak tiyatrodan elde ettiği kazanç yetmediği için sinemaya girmek zorunda kaldı. Dublajdan tanıdığı yönetmenlere, “Figüran olarak beni de çağırın. Ama bir şartım var, yevmiyemi o gün alayım” der.

Sinemaya ilk adım attığı yıllarda figüranlık dahil her işi yaptı. Beş yıl boyunca - bazı filmlerde sadece dans etmek veya başrol oyuncusundan dayak yemek gibi- küçük rolerde yer aldı. Kariyerinde dönüm noktası 1975 yılında Ertem Eğilmez'in filmi Hababam Sınıfı'ndaki ‘'Badi Ekrem'’ tiplemesi oldu. Aynı filmde İnek Şaban tiplemesi ile ün yapan Kemal Sunal ile müthiş bir ikili oluşturdu ve o yıllarda büyük gişe hasılatı yapan Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı ve Davaro gibi filmlerde oynadı.

Şener Şen, 1984'e kadar yardımcı roller oynadı. O dönemde Anadolu piyasasına hâkim olan işletmecilerin, Arzu Film ve Ertem Eğilmez'e yaptıkları baskı sonucunda artık başrollerde oynaması gündeme gelir. Ancak o güne kadar özellikle Kemal Sunal ve İlyas Salman'la birlikte yaptığı filmlerde oynadığı uyanık, üçkâğıtçı, sahtekâr, dolandırıcı tiplemeleri canlandırmış olan Şen bu kez halkın istediğini yapmamayı seçti. “Onların istediği filmi yapmam, başrol oynayacaksam kendi istediğim filmi yaparım” diyerek Başar Sabuncu'nun Namuslu filminde ilk kez başrole çıktı.[kaynak belirtilmeli] Filmde canlandırdığı Ali Rıza Bey karakteri işine son derece bağlı bir mutemettir. Bu nedenle çevresindekilerce hor görülür. Zimmetine para geçirdiği söylentileri ortalığa yayılınca itibar görür ve el üstünde tutulmaya başlar. Ertem Eğilmez'in bu film için ona “Eğer bu film tutmazsa senin hayatın başlarken biter. Bir daha bir fırsat yakalayamazsın. Ama öbürünü seçersen yılda beş, altı film yaparsın, para da kazanırsın” demesine rağmen, Namuslu o yılın en iyi iş yapan filmleri arasına girdi ve Şener Şen'in sinema kariyerindeki ikinci perde açıldı.

Namuslu filmiyle üçkağıtçı, sahtekar karakterleri canlandırmaktan sıyrılan Şener Şen artık iyi, insanları kandırmayan, saf, temiz yürekli karakterleri canlandırmaya başladı. Nesli Çölgeçen’in Züğürt Ağa 'sında saf bir köy ağasını, Milyarder'de piyangodan büyük ikramiye kazanan istasyon şefini, Muhsin Bey 'de şöhret olmak isteyen bir gence yardım eden organizatörü başarı ile oynadı. Bu yıllarda moda olan müzikallerde de gözüktü.

Ertem Eğilmez'in son filmi olan ve Türk sinema seyircisinin sinema önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğu taşlamalarla dolu Arabesk filminde Müjde Ar ile başrolleri paylaştı. 1996'da ise Türk sinemasında bir devrim yaratan “Eşkıya” filminde Uğur Yücel ile birlikte oynadı. Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği bu film Türk sinema sektöründe o dönem için bir rekor kırarak 2,5 milyonu aşkın seyirciyi sinemalara çekti.

Gaziantepli kebap üstadı Ali Haydar'ı canlandırdığı İkinci Bahar (1998-2001) dizisinde diğer başrol oyuncusu Hanım adlı Trakyalı bir mezeciyi canlandıran Türkan Şoray'dı.

Yönetmenliğini Yavuz Turgul'un yaptığı Gönül Yarası (2005) filmindeki emekli öğretmen Nazım rolüyle 42. Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu ödülü'nü kazandı. Senaryolarını Yavuz Turgul'un yazdığı, 'nesli tükenen bir kabadayıyı' canlandırdığı Kabadayı (2007) ile başrollerini Çetin Tekindor ve Cem Yılmaz'la paylaştığı Av Mevsimi (2010) en son rol aldığı filmler olmuştur. Şen, 2015 yılında Aygaz Otogaz reklamıyla ekranlara geri dönmüştür.

28 Aralık 2016'da Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'nü 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Şener Şen törende yaptığı konuşmada; 'Hikayeler hayatı nasıl yaşayabiliriz konusunda bize yol göstericilerdir. Ben canlandırdığım karakterlerin iyiye ve doğruya hizmet etmesi için özenle seçtim. Bir aktör için intihar sayılabilecek uzun yıllar istediğim hikayeyi bekledim. İyiyi, doğruyu ve güzeli arayan toplumların her zaman barış içinde yaşayacağına inandım. Bu ödülü toplumsal barışımıza bir katkısı olması umudu ile kabul ediyorum.' dedi.

Özel Yaşamı

İki kez evlenen Şener Şen, ilk evliliğinden bir kız çocuğu (Bengü Şen) babasıdır. Muhsin Bey'in çekimleri sırasında tanıştığı Sermin Hürmeriç'le 1989'da ikinci evliliğini yaptı. Çift 1997'de boşandı.

Filmografi

2017 Yol Ayrımı
2010 Av Mevsimi
2007 Kabadayı
2004 Gönül Yarası
1998 İkinci Bahar (TV Dizisi)
1996 Eşkıya
1993 Amerikalı
1992 Gölge Oyunu
1990 Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni
1988 Zengin Mutfağı
1988 Arabesk
1987 Muhsin Bey
1987 Selamsız Bandosu
1986 Milyarder
1986 Değirmen
1985 Züğürt Ağa
1985 Aşık Oldum
1985 Çıplak Vatandaş
1984 Gırgıriyede Büyük Seçim
1984 Namuslu
1983 Gırgıriyede Cümbüş Var
1983 Şekerpare
1983 Şalvar Davası
1982 Adile Teyze
1982 Çiçek Abbas
1982 Dolap Beygiri
1981 Gırgıriyede Şenlik Var
1981 Davaro
1980 Banker Bilo
1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo
1979 N'olacak Şimdi
1978 Kibar Feyzo
1978 Sultan
1978 Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor
1978 Neşeli Günler
1977 Hababam Sınıfı Tatilde
1977 Şabanoğlu Şaban
1977 Çöpçüler Kralı
1977 Gülen Gözler
1976 Hababam Sınıfı Uyanıyor
1976 Tosun Paşa
1976 Süt Kardeşler
1975 Bak Yeşil Yeşil
1975 Bizim Aile
1975 Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı
1975 Aptal Şampiyon
1974 Bir Demet Menekşe
1974 Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
1974 Ayrı Dünyalar
1973 Aşk Mahkumu
1973 Bitirimler Sosyetede
1972 Katerina
1971 Altın Prens Devler Ülkesinde
1971 Görünce Kurşunlayın
1967 Sözde Kızlar
1964 Yaşasın Hayat
1964 Hizmetçi Dediğin Böyle Olur

Ödülleri

2016 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
2008 Yeşilçam Ödülü - En İyi Erkek Oyuncu, Eşkıya
2008 SİYAD Ödülü - Onur Ödülü
2006 Altın Koza - Yaşam Boyu Onur Ödülü
2005 Sadri Alışık Ödülü - En İyi Erkek Oyuncu, Gönül Yarası
2005 Altın Portakal - En İyi Erkek Oyuncu, Gönül Yarası
2004 Altın Portakal - Yaşam Boyu Onur Ödülü
1998 Devlet Sanatçısı - Tiyatro ve Sinema Sanatçısı
1987 Altın Portakal - En İyi Erkek Oyuncu, Muhsin Bey
1978 Altın Portakal - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Çöpçüler Kralı

Görev Aldığı Yapımlar

Şener Şen Fotoğrafları

Şener Şen İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler