Serdar Akar

Serdar Akar

Serdar Akar
Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 13.10.1964

Doğum Yeri: Ankara, Türkiye

Türk senarist ve yönetmen.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Bölümü mezunudur. 1989 yılında daha öğrenciyken Mahinur Ergun'un yönettiği Med-Cezir Manzaraları adlı filmle yönetmen yardımcısı olarak profesyonelliğe adım attı. Kariyeri boyunca Orhan Oğuz, Tunca Yönder, Kadir Sözen, Mustafa Altıoklar ve Erden Kıral'ın asistanlığını yaptı.

1994-1997 yılları arasında pek çok TV dizisinin yönetmenliğini üstlenen ve ilk kısa filmi Tanabata Matsuri'yi de çeken Akar, 1998 yılında birbirine geçmiş çapraz senaryoya sahip iki film Gemide ve Laleli'de Bir Azize filmlerinin senaryosunu yazdı. Gemide'nin yönetmenliğini yaptı.

2000 yılında çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlattığı Dar Alanda Kısa Paslaşmalar adlı filmi yazıp yönetti.

2001 yılında Maruf'u yaptı. Bu filmden sonra dedesinin sinemasına atfen isimlendirdiği ve kuruculuğunu yaptığı 'Yeni Sinemacılar'ı bıraktı. Ardından dizi yönetmenliğine yoğunlaştı.

2005'te ilk kez bir başkasına ait uzun metraj bir senaryonun yönetmenliğini yaparak Kurtlar Vadisi Irak'ı çekti.

2006 kendi firmasını olan Filmakar'ı kurarak vizyona girdiği yıl çok tartışılan Barda filmini yaptı.

2007 yılında Tarkan Karlıdağ ile ortak kurduğu Adam Film ile Elveda Rumeli dizisine başladı. Ayrıca aynı yılın Kasım ayında Adam Film bünyesi altında Tiyatroadam kuruldu. Albay Kuş adlı oyun Akar'ın süpervizörlüğünde sahneye kondu.

2009 yılında Beren Saat ve Erkan Petekkaya'nın başrollerini paylaştığı Gecenin Kanatları isimli filmi vizyona girdi.

Ayrıca 2010-2011 yılları arasında Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi isimli dizinin yanı sıra, aynı dizinin Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm ve Behzat Ç. Ankara Yanıyor isimli filmlerini de yönetti.

Son yıllarda İnadına Yaşamak, Cinayet gibi dizilerde yönetmen koltuğunda yer alan Akar, 2013'te Kemal Uzun ile birlikte Çanakkale: Yolun Sonu filminin başına geçti. 2017 yılında Payitaht Abdülhamid dizisine başlamıştır.

Serdar Akar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak atölye dersi vermektedir.

Filmografi

2019 Çiçero
2017 Kurtlar Vadisi Vatan
2013 Behzat Ç. Ankara Yanıyor
2011 Behzat Ç.: Seni Kalbime Gömdüm
2009 Gecenin Kanatları
2006 Barda
2005 Kurtlar Vadisi Irak
2001 Maruf
2000 Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
1998 Gemide
1998 Aşkın Kalbime Bir Ada Olamaz mıydı? (Kısa Film)
1992 Romeo ve Juliet (Kısa Film)
1992 Kankardeşi (Kısa Film)
1990 Tanabata Matsuri (Kısa Film)

Televizyon

2018 Payitaht Abdülhamid
2016 46 Yok Olan
2015 Kara Kutu
2014 Cinayet
2013 İnadına Yaşamak
2012 Atlılar
2011 Mor Menekşeler
2010 Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi
2009 Elveda Rumeli
2009 Balkan Düğünü
2007 Geniş Zamanlar
2006 Sağır Oda
2005 Kurtlar Vadisi
2004 Dişi Kuş
2004 Cennet Mahallesi
2002 Seni Yaşatacağım
2002 Aşk Meydan Savaşı
2001 Yeraltında Dünya Var (TV Filmi)
1998 Yerim Seni

Senaryo

2006 Barda
2001 Maruf
2000 Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
1998 Laleli'de Bir Azize
1988 Gemide
1992 Romeo ve Juliet (Kısa Film)
1992 Kankardeşi (Kısa Film)
1990 Tanabata Matsuri (Kısa Film)

Televizyon

2012 Atlılar
2001 Yeraltında Dünya Var (TV Filmi)

Yapımcı

2013 Kutsal Bir Gün
2006 Barda

Televizyon

2012 Son Yaz Balkanlar 1912
2012 2 Yaka Bir İsmail

Oyuncu

2006 Barda
2001 Yazgı
1992 Romeo ve Juliet (Kısa Film)
1992 Dönersen Islık Çal

Televizyon

2016 46 Yok Olan
2010 Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi
2009 Elveda Rumeli
2003 Bir İstanbul Masalı
1996 Şaşıfelek Çıkmazı

Ödülleri

2008 3. İsmail Dümbüllü Ödülleri - En İyi TV Dizisi, Elveda Rumeli
2005 1. Beyaz İnci TV Ödülleri - En İyi Yönetmen, Kurtlar Vadisi
2002 21. İstanbul Film Festivali - Jüri Özel Ödülü, Maruf
2001 20. İstanbul Film Festivali - En İyi Türk Yönetmen Ödülü, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
2001 20. İstanbul Film Festivali - En İyi Türk Filmi Ödülü, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
2001 20. İstanbul Film Festivali - Halk Jürisi Ödülü, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
2001 12. Orhan Arıburnu Ödülleri - En İyi 3. Film Ödülü, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
2001 Türkiye Yazarlar Birliği - En İyi Yönetmen Ödülü, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
2000 22. Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Yönetmen Ödülü, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
2000 22. Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Senaryo Ödülü, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
2000 22. Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Film Ödülü, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
1999 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali - Kültür Bakanlığı En İyi İlk Film Ödülü, Gemide
1999 35. Antalya Film Şenliği - En İyi Yönetmen Ödülü, Gemide
1999 10. Orhan Arıburnu Ödülleri - En İyi Film, Gemide
1999 10. Orhan Arıburnu Ödülleri - En İyi Yönetmen, Gemide
1999 11. Ankara Film Festivali - Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü, Gemide
1999 11. Ankara Film Festivali - Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı Ödülü, Gemide
1999 11. Ankara Film Festivali - Seçiciler Özel Kurul Ödülü, Gemide

Görev Aldığı Yapımlar

Serdar Akar Fotoğrafları

Serdar Akar Haberleri