Serdar Akar

Serdar Akar

Serdar Akar
Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 1.1.1964

Doğum Yeri: Ankara, Türkiye

Türk sinema yönetmeni ve senarist.

Eğitimi

• 1987'de Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Bölümü'ne girdi ve 2000 yılında okulu bitirdi.
• 1989 yılında daha öğrenciyken Mahinur Ergun'un yönettiği Med-Cezir Manzaraları adlı filmle yönetmen yardımcısı olarak profesyonelliğe adım attı.
• 1998 yılında birbirine geçmiş çapraz senaryoya sahip iki film Gemide ve Laleli'de Bir Azize filmlerini yazdı. Gemide'nin yönetmenliğini yaptı.
• 1998-2000 yılları arasında çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlattığı Dar Alanda Kısa Paslaşmalar adlı filmi yazdı ve 2000'de yönetti.
• 2001 yılında Maruf'u yaptı. Bu filmden sonra dedesinin sinemasına atfen isimlendirdiği ve kuruculuğunu yaptığı 'Yeni Sinemacılar'ı bıraktı. Ardından dizi yönetmenliğine yoğunlaştı.
• 2005'te ilk kez bir başkasına ait uzun metraj bir senaryonun yönetmenliğini yaparak Kurtlar Vadisi Irak'ı çekti.
• 2006 kendi firmasını (Filmakar) kurarak çok tartışılan Barda'yı yaptı.
• 2007 yılında Tarkan Karlıdağ ile ortak kurduğu Adamfilm ile Elveda Rumeli dizisine başladı.
• 2007 Kasım'ında Adamfilm bünyesi altında Tiyatroadam kuruldu. Albay Kuş adlı oyun Serdar Akar'ın süpervizörlüğünde sahneye kondu.
• Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak atölye dersi vermektedir.

Filmcilik Hayatı

1998 de birbirine geçmiş çapraz senaryoya sahip iki film Gemide ve Laleli'de bir Azize filmlerini yazdı. Bu filmlerden Gemide'nin yönetmenliğini yaptı. 2000 yılında çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlattığı 'Dar Alanda Kısa Paslaşmalar' adlı filmi yazdı ve yönetti. Arkasından 'Maruf'u çekti. Bu filmden sonra dedesinin sinemasına atfen isimlendirdiği ve kuruculuğunu yaptığı 'Yeni Sinemacılar'ı bıraktı.

Filmografi 

Yönetmen

• 1999 Gemide
• 2000 Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
• 2001 Maruf
• 2005 Kurtlar Vadisi Irak
• 2006 Barda
• 2009 Gecenin Kanatları
• 2010 - 2011 'Behzat Ç - Bir Ankara Polisiyesi'

TV Dizileri

• 2002 Koçum Benim
• 2004 Kurtlar Vadisi
• 2006 Sağır Oda
• 2007 Geniş Zamanlar
• 2007 Elveda Rumeli
• 2010 Behzat Ç.

Ödüller

• Kankardeşi
• Adana Altın Koza Kısa Film Yarışması, İkinci Film. 1991
• Gemide
• Cannes Film Festivali, Uluslararası Eleştirmenler Haftası. 1999
• 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Kültür Bakanlığı En İyi İlk Film Ödülü.
• 35. Antalya Film Şenliği, En İyi Yönetmen Ödülü. 1999
• 10. Orhan Arıburnu Ödülleri, 1999, Gemide, En İyi Film. 1999
• 10. Orhan Arıburnu Ödülleri, 1999, Gemide, En İyi Yönetmen. 1999
• 11. Ankara Film Festivali, Umut Veren Yeni Yönetmen Ödülü. 1999
• 11. Ankara Film Festivali, Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı Ödülü. 1999
• 11. Ankara Film Festivali, Seçiciler Özel Kurul Ödülü. 1999
• Dar Alanda Kısa Paslaşmalar
• 22. Siyad Türk Sineması Ödülleri, En İyi Yönetmen Ödülü. 2000
• 22. Siyad Türk Sineması Ödülleri, En İyi Senaryo Ödülü. 2000
• 22. Siyad Türk Sineması Ödülleri, En İyi Film Ödülü. 2000
• 20. İstanbul Film Festivali, En İyi Türk Yönetmen Ödülü. 2001
• 20. İstanbul Film Festivali, En İyi Türk Filmi Ödülü. 2001
• 20. İstanbul Film Festivali, Halk Jürisi Ödülü. 2001
• 12. Orhan Arıburnu Ödülleri, En İyi 3. Film Ödülü. 2001
• Türkiye Yazarlar Birliği, En İyi Yönetmen Ödülü. 2001
• Maruf
• 21. İstanbul Film Festivali, Jüri Özel Ödülü. 2002

Görev Aldığı Yapımlar

Serdar Akar Fotoğrafları

Serdar Akar Haberleri