Serenay Sarıkaya

Serenay Sarıkaya

Serenay Sarıkaya
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.7.1991

Doğum Yeri: Ankara, Türkiye

Türk oyuncu ve model. 15 yaşındayken katıldığı bir güzellik yarışmasında jüri özel ödülünü aldı. Aynı yıllarda Plajda adlı bir sinema filminde rol alarak oyunculuğa adım attı.

Serenay Sarıkaya, 1 Temmuz 1991'de Ankara'da Ümran Seyhan ve Mustafa Sarıkaya'nın çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir süre ailesiyle Antalya'da yaşayan Sarıkaya, 7 yaşındayken anne ve babası ayrılmasından sonra babasının başka bir evlilik yapması üzerine annesiyle birlikte İstanbul'da yaşamaya başladı. Yanında babası olmadan büyüyen Sarıkaya bir röportajında bu durum için 'Bir kız çocuğunu, hele ki gelişim aşamasında baba faktörü bu kadar önemliyken, babasız büyütmek büyük olay.' dedi. O dönemde Antalya'da yaşayan ve İstanbul'da yaşama fikrinin korkutucu olduğunu da söyleyen Sarıkaya, annesine oyunculuk yapmak istediğini söylemesi üzerine İstanbul'a taşındılar. Lise eğitimini Antalya Saime Salih Konca Lisesi'nde tamamlayan Sarıkaya, üniversite eğitimi yurt dışında tamamlamak istemiş, ancak üniversite eğitimi almamıştır. Çocukken oyuncu olmayı düşünmeyen Sarıkaya, modellik yapmayı istiyordu.  Uzun süre voleybol oynadı ve bir dönem basketbolla ilgilendi. Ayrıca bir sürede tenis oynayan Sarıkaya, kariyeri öncesinde latin danslarıyla da ilgilendi. 15 yaşındayken Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen Avrupa Gençler Güzellik Yarışması'na katılan Sarıkaya, yarışmada jüri özel ödülünü almasının ardından oyunculuk kariyerine başladı.

İlk oyunculuk deneyimini Şaşkın (2006) filmiyle yaşayan Sarıkaya, sonrasında Plajda (2008) filminde rol aldı. İlk kez Sinan Çetin'in Peri Masalı (2008) dizisinde yer alarak dizi oyunculuğuna başladı ve yine aynı yıl Sinan Çetin tarafından hazırlanan Limon Ağacı (2008) dizisinde ilk başrolünü üstlendi. Dizinin sona ermesinin ardından Adanalı (2008-2010) dizisinde rol almaya başladı. 2010 yılında düzenlenen Miss Turkey yarışmasında Gizem Memiç'in ardından ikinci oldu ve Türkiye'yi Miss Universe yarışmasında temsil etmeye hak kazandı. Ardından Lale Devri (2010-2012) ve Medcezir (2013-2015) dizilerinin başrolünde yer alarak popüleritesini arttırdı. Ejderhanı Nasıl Eğitirsin filminde seslendirme yapan Sarıkaya Behzat Ç. Ankara Yanıyor filminde de rol aldı.

Dizi ve sinema filmlerinde oynamasının yanı sıra Sarıkaya, reklam filmlerinde de yer aldı ve bazı önemli markalarında reklam yüzü oldu. 2014 yılında GQ Türkiye tarafından yılın kadını seçildi. Bugüne kadar iki Altın Kelebek Ödülü dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazandı.

Filmografi

2006 Şaşkın
2008 Plajda
2010 Ejderhanı Nasıl Eğitirsin (Seslendirme)
2011 Hoşçakal (Kısa film)
2013 Behzat Ç. Ankara Yanıyor
2016 İkimizin Yerine

Televizyon

2008 Peri Masalı
2008 Limon Ağacı
2008 Adanalı
2010 Lale Devri
2013 Medcezir
2017 Fi

Ödülleri

2010 Miss Turkey
2013 Elle Style Ödülleri - En Stil Saç, Medcezir
2014 Karadeniz Teknik Üniversitesi Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2014 13. Magazinci.com Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2014 İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri - En İyi Kadın Dizi Oyuncusu, Medcezir
2014 Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2014 3. Kristal Fare Medya Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2014 41. Magnum Altın Kelebek Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2014 5. Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri - En İyi Drama Dizisi Kadın Oyuncusu, Medcezir
2014 GQ Türkiye Men Of The Year Ödülleri - Yılın Kadını, Medcezir
2014 5. İMK Sosyal Medya Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2015 13. YTÜ Yılın Yıldızları Ödülleri - En Beğenilen Kadın Dizi Oyuncusu, Medcezir
2015 5. Engelsiz Yaşam Vakfı Ödülleri - Yılın En İyi Bayan Tv Oyuncusu, Medcezir
2015 1. Türkiye Gençlik Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2015 Arel Üniversitesi 4.Medya ve Sanat Ödülleri - En Beğenilen Kadın Dizi Oyuncusu, Medcezir
2015 Ege Üniversitesi 4.Medya Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2015 Kayahan Medya ve Sanat Ödülleri - Yılın En İyi Kadın Oyuncusu, Medcezir
2015 MGD 21. Altın Objektif Ödülleri - En İyi Drama Kadın Oyuncusu, Medcezir
2015 6. Quality of Magazine Dergisi Ödülleri - En Quality Kadın Oyuncu, Medcezir
2015 42. Pantene Altın Kelebek Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Medcezir
2017 24. İTÜ EMÖS Başarı Ödülleri - Yılın En Başarılı Kadın Film Oyuncusu, İkimizin Yerine
2017 12. İTÜ Makinistanbul Medya, Sanat ve Spor Ödülleri - Yılın Kadın Film Oyuncusu, İkimizin Yerine

Görev Aldığı Yapımlar

Serenay Sarıkaya Fotoğrafları

Serenay Sarıkaya İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler