Serra Yılmaz

Serra Yılmaz

Serra Yılmaz
Oyuncu, Seslendirme, Yönetmen

Doğum Tarihi: 13.9.1954

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Sanat hayatına Dostlar Tiyatrosu'nda başlayan Yılmaz, Fransa'da Université de Caen, psikoloji bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar, önce dramaturg, oyuncu ve Genel Sanat Yönetmen Yardımcısı olarak, daha sonra Rainer Werner Fassbinder'in 'Diğerlerinin adı Ali' oyununu sahneye koyarak Şehir Tiyatroları'nda yer aldı. İstanbul'da yaşayan sanatçı, Fransızca ve İtalyanca'dan anında çeviri konusunda profesyonelce çalışmakta olup, Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyaretinde çeviri yapmasıyla göze çarpmıştır. Sanatçı, Ferzan Özpetek'in Karşı Pencere filminde büyük başarı elde etmiştir. İtalyan sinema dünyasında iyi tanınan Serra Yılmaz, yurtiçinde ve dışında sinema ve dizi filmlerde rol almaktadır. Tarkan'ın Hüp şarkısının klibinde de yer almıştır. 2011 Venedik Film Festivalinde 'İlk Yapıt' kategorisinde jüri üyesi olarak görev almıştır.

Filmografisi

2000'ler
  • Nar : Ümit Ünal, 2011
  • Kaybedenler Kulübü : Tolga Örnek, 2011
  • Ses : Ümit Ünal, 2010
  • Vavien : Taylan Birederler, 2009
  • 7 Avlu : Semir Arslanyürek, 2009
  • Mükemmel Bir Gün, 2008
  • Bir Ömür Yetmez : Ferzan Özpetek, 2007
  • Roz'un Sonbaharı, 2007
  • Parmaklıklar Ardında, 2007
  • Dolunay (dizi), 2005
  • Vanilya ve Çikolata, 2004
  • Asmalı Konak : Çağan Irmak, 2003
  • Karşı Pencere  : Ferzan Özpetek, 2002
  • Gönlümdeki Köşk Olmasa, 2002
  • 9 : Ümit Ünal, 2002
  • Aşk Meydan Savaşı, 2002
  • Cahil Periler  : Ferzan Özpetek, 2001
  • O da Beni Seviyor : Barış Pirhasan, 2001
  • Yeşil Işık : Faruk Aksoy, 2001
1990'lar
  • Güle Güle : Zeki Ökten, 1999
  • Harem Suare  : Ferzan Özpetek, 1999
  • Kaç Para Kaç : Reha Erdem, 1998
  • Sıdıka (dizi), 1997
  • Ağır Roman : Mustafa Altıoklar, 1997
  • Hollywood Kaçakları, 1996
  • Şehnaz Tango, 1996
  • İz : Yeşim Ustaoğlu, 1994
  • Ay Vakti, 1993
  • Tersine Dünya, 1993
  • Kanunun Ötesinde, 1992
1980'ler
  • Karılar Koğuşu : Halit Refiğ, 1989
  • Afife Jale, 1987
  • Anayurt Oteli : Ömer Kavur, 1987
  • Fikrimin İnce Gülü : Tunç Okan - Sarı Mercedes, 1987
  • Sen de Yüreğinde Sevgiye Yer Aç, 1987
  • Sevgili Bebeklerim, 1987
  • Kupa Kızı : Başar Sabuncu, 1986
  • Teyzem : Atıf Yımaz, 1986
  • Davacı, 1986
  • Bir Yudum Sevgi : Atıf Yılmaz, 1984
  • Seni Seviyorum, 1983
  • Şekerpare : Atıf Yılmaz, 1983
  • Faize Hücum : Zeki Ökten, 1982
Ödülleri
  • 36. Antalya Film Şenliği - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Harem Suare, 1999
  • 21. İstanbul Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu, 2002
  • 8. Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, 2003
  • 21. Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Harem Suare, 1999
  • Fransa, Palmes Académiques nişanıyla şövalyelik unvanı, 2007
  • İtalya, Ordine della Stella della Solidarieta nişanı, 2007

Görev Aldığı Yapımlar

Serra Yılmaz Fotoğrafları

Serra Yılmaz İle İlgili Haberler