Sinan Çetin

Sinan Çetin

Sinan Çetin
Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 1.3.1953

Doğum Yeri: Van, Türkiye

Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Sinemaya 1975 yılında Zeki Ökten’in çektiği Hanzo adlı filmde asistanlık yaparak başladı. Daha sonra yönetmen Şerif Gören ve Atıf Yılmaz ile birlikte çalıştı. 1977 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat tarihi bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Baskın ve ardından Halı Türküsü adlı belgeselleri yönetti. 1980 yılında ilk uzun metrajlı filmi Bir Günün Hikayesi'ni çekti ve bu film 1982 Antalya Film Festivali'nde En iyi yönetmen ödülüne layık görüldü. Daha sonra peş peşe Çiçek Abbas, 14 Numara, Çirkinler de Sever, Berlin in Berlin gibi ödüllü filmleri yönetti. Bu arada reklam filmleri ve müzik klipleri de yöneten Sinan Çetin, düzene karşı eleştirisini dile getirdiği Propaganda, Komiser Şekspir gibi liberal filmler ile büyük bir gişe hasılatı sağladı. Sinan Çetin’in kendi filmlerini çektiği Plato film adlı bir şirketi bulunmaktadır. Ayrıca Ayn Rand ve Karl Popper gibi filozofların eserlerini yayınladığı bir yayınevi sahibidir. Sinan Çetin bu yayınevini yakın dostu Atilla Yayla'nın da desteğiyle liberal düşünceyi yaymak amacıyla kurmuştur. Sinan Çetin evlidir ve 4 çocuğu bulunmaktadır.

Filmografi

Yönetmen

2016 Propaganda 2
2012 Çanakkale Çocukları
2010 Kağıt
2009 Amerikalı Kız
2008 Mutlu Ol! Bu Bir Emirdir! (Kısa Film)
2007 Romantik
2002 Banka (Video)
2000 Komser Şekspir
1999 Propaganda
1995 Bay E
1993 Berlin in Berlin
1987 Prenses
1986 Gökyüzü
1985 14 Numara
1982 Çirkinler de Sever
1982 Çiçek Abbas
1980 Bir Günün Hikayesi
1977 Halı Türküsü (Belgesel)

Televizyon

2018 Amerikalı Kız (TV Filmi)
1997 Karambol Kamil (Mini Dizi)

Yapımcı

2016 Propaganda 2
2013 İnanç Odası
2010 Kağıt
2010 Ay Lav Yu
2009 Amerikalı Kız
2008 Peri Masalı
2008 Plajda
2008 Çocuk
2007 Romantik
2005 Pardon
2004 Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de
2004 Okul
2000 Komser Şekspir
2000 Ölüm Peşimizde
2000 Yaralı Kurt
1999 Propaganda
1993 Berlin in Berlin

Televizyon

2010 Gecekondu
2009 Komedi Dükkanı
2009 Avrupa Yakası
2008 Mert ile Gert
2006 Aşk Beklemez (TV Filmi)
2006 Ah Polis Olsam
2005 Deli Duran
2000 Ağaçlar Ayakta Ölür (TV Filmi)
2000 Ağlayan Kadın (TV Filmi)
2000 Artık Sevmeyeceğim (TV Filmi)
2000 Kırık Zar (TV Filmi)
2000 Yıldız Tepe (TV Filmi)
2000 Zümrüt (Mini Dizi)

Senaryo

2013 İnanç Odası
2012 Çanakkale Çocukları
2010 Kağıt
2009 Amerikalı Kız
2008 Mutlu Ol! Bu Bir Emirdir (Kısa Film)
2007 Romantik
1999 Propaganda
1993 Berlin in Berlin
1987 Prenses
1986 Gökyüzü
1985 14 Numara
1982 Çirkinler de Sever
1980 Bir Günün Hikayesi

Oyuncu

2005 Şans Kapıyı Kırınca
2002 Banka (Video)
2002 Mumya Firarda
1999 Propaganda
1986 Gökyüzü
1976 İki Arkadaş

Televizyon

2018 Amerikalı Kız (TV Filmi)
2007 Avrupa Yakası
2001 Dadı

Görev Aldığı Yapımlar

Sinan Çetin Fotoğrafları

Sinan Çetin Haberleri

Portreler


Vizyondakiler