Türk sineması 'Tonton Dede'sini kaybetti!

1.2.2021
Türk sineması 'Tonton Dede'sini kaybetti!
Canlandırdığı babacan rolleriyle tanınan Atilla Pekdemir hayatını kaybetti.

Birçok yapımda canlandırdığı 'Tonton Dede' rolleriyle hafızalara kazınan Atilla Pekdemir hayatını kaybetti. 77 yaşında vefat eden oyuncu iki yıldır akciğer kanseriyle mücadele ediyordu. Kısa süre önce de koronavirüs hastalığına yakalanan ünlü oyuncunun İzmir'de hayatını kaybettiği belirtildi. Atilla Pekdemir'in vefat haberi başta sanat camiası olmak üzere sevenlerini yasa boğdu.

'Bir ustayı daha yitirdik'

Ünlü oyuncunun vefatına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: 'Tiyatro ve sinemamızın kıymetli bir ustasını daha yitirdiğimizi üzüntüyle öğrendik. Merhum Atilla Pekdemir'e Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyoruz.'

Atilla Pakdemir kimdir?

10 Şubat 1943'te, Giresun'da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra Ankara Hukuk Fakültesine girdi. 1963'te konservatuvarın tiyatro bölümünü kazanınca hukuk eğitimine ara vererek konservatuvara devam etti. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu.

Konservatuvarın ilk yılında beş arkadaşı ile GRUP-6 Tiyatrosunu kurdu ve Türkiye'de ilk Bertolt Brecht oyununu sergiledi. Aynı yıl hocası Yıldız Kenter'in tiyatrosunda yine bir Brecht oyunu olan Üç Kuruşluk Opera ile profesyonel tiyatro hayatına başladı.

Gençlik Tiyatrosu'yla Almanya-Erlangen Uluslararası Tiyatro Festivalinde, Keşanlı Ali Destanı oyununda 'Ali' rolünü oynadı. Minur Özkul Tiyatrosu, Gülriz Sururi-Engin Cezzar, Üç Maymun Kabare, Nisa Serezli-Tolga Aşkıner, Ali Poyrazoğlu, Deve Kuşu Kabare, Levent Kırca, Sadri Alışık Tiyatroları'nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışan Pekdemir, 'Adını Sen Koy', Yol Ayrımı', 'Hayat Yokuşu' ve 'İyi ki Varsın'ın da aralarında olduğu çok sayıda dizide yer alırken, Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın başrollerini paylaştığı 1977 yılı yapımı Aslan Bacanak filminde Akpınar'ın muavini Nazmi rolüyle de tanınmıştı.

Filmografi

2018 Ailecek Şaşkınız
2015 Düğün Dernek 2: Sünnet 
2014 Vay Başıma Gelenler 2,5
2013 Şeytan-i Racim
2011 Yangın Var
2010 Hür Adam
2010 Çok mu Komik?
2010 Nene Hatun
2009 Sultan Avrupa'da
2008 Devrim Arabaları
2007 Kabadayı
2004 Gönül Yarası
2004 Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de
2003 Ömerçip
2002 Şeytan Bunun Neresinde
2001 Son
2001 Derviş
1979 Vay Başımıza Gelenler
1979 Köşe Kapmaca
1977 Sivri Akıllılar
1977 Aslan Bacanak

Televizyon

2016 Adını Sen Koy
2015 Yedikule Hayat Yokuşu
2015 Nizama Adanmış Ruhlar
2014 Yeşil Deniz
2014 Aramızda Kalsın
2013 Otisabi
2013 Ben Onu Çok Sevdim
2012 Yol Ayrımı
2011 Kirli Oyunlar (TV Filmi)
2011 Zehirli Sarmaşık
2011 Umutsuz Ev Kadınları
2011 Farklı Desenler
2010 Sevgi Bağlayınca
2008 Gece Gündüz
2007 Memleket Hikayeleri – Bir Dalda İki Kiraz (TV Filmi)
2007 Memleket Hikayeleri – Aman Doktor (TV Filmi)
2007 Kaç Baba Kaç (TV Filmi)
2007 Zoraki Koca
2007 Menekşe ile Halil
2007 Arka Sıradakiler
2007 Aşk Fırtınası
2006 Berberler (TV Filmi)
2006 İyi ki Varsın
2006 Elmalı Tabak (TV Filmi)
2006 Selena
2005 Anadolu Efsaneleri - Gelin Geldi (TV Filmi)
2005 Acı Günler (TV Filmi)
2005 Davetsiz Misafir
2005 Beşinci Boyut
2005 Şeytan
2004 Paydos (TV Filmi)
2004 Yağmur Zamanı
2004 Cennet Mahallesi
2004 Yusuf Yüzlü
2004 Kalp Gözü
2004 Yüksek Yüksek Tepelere Ev Kurmasınlar
2003 Kurtlar Vadisi
2002 Sırlar Dünyası / Sır Kapısı
2002 Biz Size Aşık Olduk
2001 Çifte Bela
2001 Koltuk Sevdası
2001 Güz Gülleri
2000 Hayatım Roman
1997 Fırat
1996 Köşe Kapmaca
1987 Mesela Muzaffer
1986 Olacak O Kadar


Haberde Adı Geçenler

En Son Haberler

İlgili Resimler


Haberler