Sönmez Atasoy

Sönmez Atasoy

Sönmez Atasoy
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.1.1941

Ölüm Tarihi: 15.12.2011

Doğum Yeri: Kars, Türkiye

Ankara Devlet Konservatuarı tiyatro bölümü mezunudur.1968 yılında Devlet Tiyatrolarında çalışmaya başladı.40 yıl oyuncu ve yönetmen olarak bu kurumda hizmet verdi.Sanat kurumu tarafından iki defa en iyi oyuncu(Sesem Kocanın Kurnaz Karısı 1973),(Kanlı Nigar) ve en iyi yönetmen(Ana Hanım Kız Hanım)seçildi. 

Yönettiği oyunlar: 1982Dünya Tiyatro Festivalinde Sofya'da(Ana Hanım Kız Hanım),1987 Balkan Tiyatro Festivalinde(Misafir) 1992Taşkent Festivali(Bir Ben Verdır Bende)sergilendi. 2008 yılında 'Turkish Art Sosiete Of NewYork' Türk tiyatrosunu kurdu. Kızı, Fadik Sevin Atasoy'un oynadığı 'Kanlı Nigar' oyununu City Hall'de yönetti. Sönmez Atasoy 1975 yılında Cünet Gökçer'in asistanı olarak başladığı sahne öğretmenliğini Ankara ve İzmir Devlet Konservatuarlarında, İstanbul'da MSM okulu, Yedi Tepe Üniversitesi, Haliç Üniversitelerinde sürdürdü. Halen Haliç Üniversitesi Konservatuarında öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yönettiği Bazı Tiyatro Oyunları 
  • Nasraettin Hoca Birgün : Sönmez Atasoy - Kent Oyuncuları - 2007
  • Kanlı Nigar: Sadık Şendil
  • Ölümsüzler: Melih Cevdet Anday - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 2006
  • Deli İbrahim: Turan Oflazoğlu
  • Osmanlı Dram Kumpanyası: Osmanlı Dıram Kumpanyası - İstanbul Devlet Tiyatrosu - 2004
  • Ay Işığında Şamata: Haldun Taner - İzmir Devlet Tiyatrosu - 1993
  • Tamirci: Refik Erduran - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1991
  • Bir Ben Vardır Benden İçeri: Tarık Bugra - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1990
  • Misafir: Bilgesu Erenus - Bursa Devlet Tiyatrosu - 1987
  • Kaktüs Çiçeği: Jean Pıerre Gredy - Trabzon Devlet Tiyatrosu - 1987
  • Yaşasın Tiyatro: Sönmez Atasoy - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1985
  • Kırık Testi: Heinrich von Kleist - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1983

Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları 
  • Nasrettin Hoca Bir Gün
  • Teneke
  • Osmanlı Dram Kumpanyası
  • Bahar Noktası
  • Kendi Kök Kubbemiz
  • Mikadonun Çöpleri
  • Fadik Kız
Yazdığı Bazı Tiyatro Oyunları 
  • Nasrettin Hoca Birgün
  • Yedi Köyün Yargıcı
  • Kendi Gök Kubbemiz

Filmografi 
  • Sakarya Fırat, Mürsel Ağa, 2010
  • Kurtlar Vadisi Pusu, Halil İbrahim Kapar, 2007
  • Kurtlar Vadisi Terör, Halil İbrahim Kapar, 2007
  • Ayrılık Agah Reis, 2007
  • Aynalar, 2004
  • Kurtlar Vadisi, Halil İbrahim Kapar, 2003
  • Yanlış Saksının Çiçeği, 1997
  • 3. İstasyon, 1992
  • Aile Kadını, 1987

Görev Aldığı Yapımlar

Sönmez Atasoy Fotoğrafları

Sönmez Atasoy İle İlgili Haberler

Portreler