Sophia Loren

Sophia Loren

Sophia Loren
Oyuncu

Doğum Tarihi: 20.9.1934

Doğum Yeri: Roma, İtalya

Akademi ödülü sahibi İtalyan sinema oyuncusu. Tam adı Sofia Villani Scicolone'dir.

Piyano öğretmeni olan annesi Romilda Villani ve mühendis babası Riccardo Scicolone'nin evlilik dışı çocuğu olarak Roma'da dünyaya geldi. Napoli yakınlarında Pozzuoli’de büyüdü.

Kariyeri

Variety Lights (1950), Quo Vadis (1951) ve Aida (1953) gibi filmlerde aldığı önemsiz rollerden sonra, kendinden 22 yaş büyük olan, yönetmen Carlo Ponti ile tanıştı ve 17 Eylül 1957'de evlendi. Ponti ile, Carlo Ponti Jr. ve Edoardo Ponti adlarında iki erkek çocukları oldu.

Sofia Scicolone daha sonraları adını Sophia Loren olarak değiştirdi ve dolgun fiziğini ön plana çıkaran filmlerde oynadı. Hatta Two Nights with Cleopatra ve It's Him, Yes! Yes! fimlerinde üstsüz göründü. Ancak kamera karşısında çıplak olarak oynarken pek de rahat hissetmediğini ifade etti. Oyunculuk yaşamı Vittorio De Sica ve Marcello Mastroianni ile 1954'te tanışmalarından sonra hızla parladı. 1950'lerin sonlarına doğru, Frank Sinatra ve Cary Grant ile başrollerini paylaştığı Boy on a Dolphin ve The Pride and the Passion adlı filmlerle Hollywood'da yıldızı yükselmeye başladı. Cary Grant, yazar Betsy Drake ile birlikte olmasına ve Sophia Loren'in de Carlo Ponti'ye olan sadakatini bilmesine rağmen, Sophia'ya derin bir aşk besliyordu ve evlenme teklifinde dahi bulunmuştu. Loren'in de bu aşka kayıtsız olmadığı biliniyordu.

1961'de Kızım ve Ben filmindeki rolüyle Akademi Ödülü aldı. 1960'lı yıllarda, Marilyn Monroe, Brigitte Bardot ve Jane Fonda ile yarışan bir seks sembolü haline geldi. Cary Grant’ın yakın arkadaşı oldu. Daha sonraki yıllarda çevirdiği, The Cassandra Crossing (1976), Una Giornata Particolare (1977) ve Prêt-à-Porter (1994) gibi filmlerle saygınlığını arttırdı. Pek çok filminin yapımcısı, kocası Ponti idi. Çoğu filminde başrolleri Marcello Mastroianni ile paylaştı.

2007'de 72 yaşında Pirelli takvimi için poz vermiştir.

Filmografi

2013 La Voce Umana (Kısa Film)
2011 Cars-2 (Seslendirme)
2009 Nine
2004 Too Much Romance... It's Time for Stuffed Peppers
2002 Between Strangers
1997 Soleil (fr)
1995 Grumpier Old Men
1994 Prêt-à-Porter
1990 Saturday, Sunday and Monday
1980 Sophia Loren: Her Own Story
1979 Firepower
1978 Blood Feud
1978 Brass Target
1978 Angela
1977 A Special Day
1976 The Cassandra Crossing
1975 Sex Pot la pupa del gangster / Get Rita
1974 The Voyage
1974 Verdict
1973 The Sin
1972 Man of La Mancha
1971 Lady Liberty
1971 The Priest's Wife
1970 Sunflower
1968 Ghosts - Italian Style
1967 A Countess from Hong Kong
1967 More Than a Miracle
1966 Judith
1966 Arabesque
1965 Operation Crossbow
1965 Lady L
1964 The Fall of the Roman Empire
1964 Marriage Italian-Style
1963 Yesterday, Today and Tomorrow
1962 Boccaccio '70
1962 The Prisoners of Altona
1962 Five Miles to Midnight
1961 El Cid
1961 Madame Sans-Gêne, a.k.a., 'Madame'
1960 Heller in Pink Tights
1960 It Started in Naples
1960 The Millionairess
1960 A Breath of Scandal
1960 Two Women
1959 That Kind of Woman
1958 Desire Under the Elms
1958 The Key
1958 The Black Orchid
1958 Houseboat
1957 Boy on a Dolphin
1957 The Pride and the Passion
1957 Legend of the Lost
1956 Lucky to Be a Woman
1955 The Sign of Venus
1955 The Miller's Beautiful Wife
1955 The River Girl
1955 Scandal in Sorrento
1954 Neapolitan Carousel
1954 Un giorno in pretura
1954 The Anatomy of Love
1954 Poverty and Nobility
1954 The Gold of Naples
1954 Attila
1954 Too Bad She's Bad
1953 The Country of the Campanelli
1953 Pilgrim of Love
1953 We Find Ourselves in the Gallery
1953 Two Nights with Cleopatra
1953 Girls Marked Danger
1953 Good Folk's Sunday
1953 Aida
1953 Woman of the Red Sea
1952 And Arrived the Accordatore
1952 I Dream of Zorro
1952 La Favorita
1951 White Leprosy
1951 Owner of the Vapor
1951 Milan Billionaire
1951 Magician for Force
1951 Quo Vadis
1951 Era lui... sì! sì! (It Was Him!... Yes! Yes!)
1951 Anna
1950 I Am the Capataz
1950 Barbablu's Six Wives
1950 Tototarzan
1950 Il voto
1950 Hearts at Sea

Televizyon

2010 My House Is Full of Mirrors
2004 Lives of the Saints
2001 Francesca e Nunziata
1989 Running Away
1988 The Fortunate Pilgrim
1986 Courage (TV Filmi)
1984 Aurora (TV Filmi)
1974 Brief Encounter (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Sophia Loren Fotoğrafları

Sophia Loren Haberleri