Suna Pekuysal

Suna Pekuysal
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 24.10.1933

Ölüm Tarihi: 22.7.2008

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye


Asıl adı Suna Belener'dir. İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü'nde öğrenim görürken, 1949 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun çocuk bölümünde Kadri Ögelman'ın 'Artist Aranıyor' adlı oyunuyla ilk kez sahneye çıktı. Üç yıl sonra dram bölümüne geçti. 1964 yılında gazeteci Ergun Köknar ile evlendi. 1973 yılında oğulları Sait Ali Köknar dünyaya geldi. 54 yıl Şehir Tiyatroları’nda görev yapan sanatçı, 24 Ekim 1998 tarihinde Şehir Tiyatroları’ndan emekli oldu.

Sanat yaşamı boyunca 250’den fazla tiyatro oyununda rol alan Suna Pekuysal, 100’e yakın sinema filminde de rol aldı. Son yıllarındaki en ses getiren rolü ATV'de Özkan Uğur ile başrolü paylaştığı 'Yeter Anne' adlı komedi dizi oldu. Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey’in 1933 yılında kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey’in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen’in sahneye koyduğu 'Lüküs Hayat' adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. Büyük bir başarı kazanan ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan 'Lüküs Hayat'ın ardından emekli olan sanatçı, Şehir Tiyatroları’nda Joseph Kesselring’in yazdığı ve Çetin İpekkaya’nın yönettiği 'Ahududu' adlı oyunda konuk sanatçı olarak rol aldı. Suna Pekuysal, 53 yılda 250 oyunda, 100 filmde rol aldı. Adı, her zaman Türk tiyatrosunun en iyileri arasında anıldı. Sanatçı, dizi filmlerde de rol aldı. Bunların arasında 'Genç Indiana Jones' dizisinin bir filmi de vardı ve konusu Türkiye'de geçen 'İstanbul: Eylül 1918' isimli bu filmde bir falcıyı canlandırdı.

Suna Pekuysal’a göre 'Sanatçının emeklisi olmaz'. O, ölene kadar tiyatro yapmak istiyor ve ısrarla vurguluyordu: 'Sahnede ölmek istiyorum! '
Pekuysal, 17 Temmuz 2008 günü evinde düşerek kalça kemiğini kırdı. İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alınarak, ameliyat edildi, ardından yoğun bakıma alındı. Burada solunum cihazına bağlanan Pekuysal, 22 Temmuz 2008 günü hayata gözlerini kapadı. Yapılan müdahalelerle tekrar yaşama döndürülmesine karşın; TSİ 10:30 sularında tekrar kalbi duran Pekuysal, hayatını kaybetti. Suna Pekuysal için İstanbul Şehir Tiyatrosu Reşat Nuri Sahnesi’nde bir tören düzenlendi.Törende İstanbul Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya ve Suna Pekuysal'ın oğlu Sait Ali Köknar konuşma yaptı.Törenin ardından Ataköy 5. Kısım Camii’nde öğle vakti kılınan namazın ardından Merkezefendi Mezarlığı’na defnedildi.

Filmografisi

2000'ler

  • Yalancı Yarim, 2007 
  • Avrupa Yakası, 2006
  • Hırsız Var!, 2005
  • Teberik Şanssiz, 2004
  • İnşaat, 2003
  • Yeter Anne, 2002

1970'ler
  • Ben Bir Garip Keloğlanım, 1976
  • Keloğlan ve Can Kız, 1972
  • Kanunsuz Yaşayanlar, 1971
  • Keloğlan Aramızda, 1971
  • Bir Varmış Bir Yokmuş, 1971
  • Hasret, 1971
  • Yalnız Değiliz, 1971
  • Şehzade Sinbad Kaf Dağında, 1971
  • Hüdaverdi - Pırtık, 1971
  • Tophaneli Murat, 1971
  • Hayat Sevince Güzel, 1971
  • Bizimkiler, 1971
  • Kadifeden Kesesi, 1971
  • Keloğlan, 1971
  • Küçük Hanımın Şoförü, 1970
  • İç Güveysi, 1970
  • Allı Yemeni, 1970
  • Ham Meyva, 1970
  • Kezban Roma'da, 1970

1960'lar
 
  • Sazlı Damın Kahpesi, 1969
  • Kınalı Keklik, 1969
  • Sevdalı Gelin, 1969
  • Esmerin Tadı Sarışının Adı, 1969
  • Ayşecik - Yuvanın Bekçileri, 1969
  • Paydos, 1968
  • Katip, 1968
  • Kadın Değil, Baş Belası, 1968
  • Atlı Karınca Dönüyor, 1968
  • İncili Çavuş, 1968
  • Kanlı Nigar, 1968
  • Trafik Belma, 1967
  • Nemli Gözler, 1967
  • Sen Benimsin, 1967
  • Üç Sevdalı Kız, 1967
  • Yıkılan Gurur, 1967
  • Kıskanç Kadın, 1966
  • Çalıkuşu, 1966
  • Akşam Güneşi, 1966
  • Fabrikanın Şoförü, 1966
  • Sevgilim Artist Olunca, 1966
  • Yalancının Mumu, 1965
  • Dört Deli Bir Aptal, 1965
  • Bir Koltukta İki Karpuz, 1965
  • Kızgın Delikanlı, 1964
  • Afilli Delikanlılar, 1964
  • Kadın Berberi, 1964
  • Yalnız Değiliz, 1964
  • Yiğitler Yatağı, 1964
  • Kral Arkadaşım, 1964
  • Şoförler Kralı, 1964
  • Yedi Kocalı Hürmüz, 1963 
  • İlk Gözağrısı, 1963
  • Aşka Vakit Yok, 1963
  • Cici Can, 1963
  • Erkek Fatma Evleniyor, 1963
  • Aşk Tomurcukları, 1963
  • Adanalı Tayfur, 1963
  • Kötü Tohum, 1963
  • Kiralık Koca, 1963
  • Akasyalar Açarken, 1963
  • Hayat Bazen Tatlıdır, 1962
  • Esir Kuş, 1962
  • Küçük Hanımın Kısmeti, 1962
  • Damat Beyefendi, 1962
  • Küçük Hanım Avrupa'da, 1962
  • Bir Gecelik Gelin, 1962
  • Şeytan bunun neresinde, 1962
  • Küçük Hanımın Şoförü, 1962
  • Aşk Güzeldir, 1962
  • Neşemizi Bulalım, 1962
  • Yedi Günlük Aşk, 1962
  • Yalnızlar İçin, 1962
  • Çam Sakızı, 1962
  • Bir bahar Aksamı, 1961
  • Otobüs Yolcuları, 1961
  • Zavalli Necdet, 1961
  • Unutamadığım kadın, 1961
  • Cilali Ibo Zoraki Baba, 1961
  • Minnoş, 1961
  • Derbeder, 1961
  • Aşk rüzgarı, 1960
  • Mahallenin Sevgilisi, 1960

1950'ler
  • Sevdalı Gelin, 1959
  • Samanyolu, 1959
  • Garipler Sokağı, 1959
  • Yaprak Dökümü, 1958
  • Allı Yemeni, 1958
  • Halıcı Kız, 1953
  • Can Yoldaşı, 1952

Rol Aldığı Bazı Tiyatro Oyunları
  • Sultan Gelin
  • Hasır Şapka
  • Ahududu
  • Keşanlı Ali Destanı
  • Lüküs Hayat
  • Tırpan
  • Bir Neşei Muhabbet
  • Kozalar
  • Artist Aranıyor

Ödülleri
  • Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü, 2003
  • 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü, 2001
  • Belkıs Dilligil Onur Ödülü, 2000
  • Afife Tiyatro Ödülleri - Nisa Serezli Aşkıner Özel Ödülü, 1998
  • İsmail Dümbüllü Ödülü (Lüküs Hayat), 1987
  • Sanat Kurumu Ödülü (Lüküs Hayat), 1986
  • Avni Dilligil Ödülü (Tırpan), 1980
  • Ulvi Uraz Ödülü (Tırpan), 1980

Görev Aldığı Yapımlar

Suna Pekuysal Fotoğrafları

Suna Pekuysal Haberleri