Suna Selen

Suna Selen

Suna Selen
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.7.1939

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

1939 yılında İstanbul'da doğdu. Babası avukat Hüsamettin Selen, annesi meşhur hukukçu Ahmet Cevdet Paşa'nın torunu, Fatma Aliye Hanım'ın kızı Nimet Selen'dir.

Lise öğrenimini Beşiktaş Atatürk Lisesi'nde tamamladı. Lise yaşamı boyunca bir yandan da Beşiktaş Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'ne devam etti. 1956'da ailesinin isteği üzerine hukuk eğitimi almaya başladı. Bir yandan da Dormen Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı. Bir yıl sonra hukuk eğitimini yarıda bırakarak İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'de resim öğrenimine başladı. 1957'de ilk evliliğini ressam Cem Kabaağaç ile yaptı; bu evlilikten bir oğlu oldu. Evlendikten sonra akademiden ayrıldı ve Dormen Tiyatrosu'ndaki rolünü sahneye çıkmadan bıraktı. Profesyonel tiyatro yaşamına daha sonra 1959-60 tiyatro mevsiminde Alexandro Casona'nın 'Şafakta Gelen Kadın' piyesiyle başladı. Aynı sezon Alber Husson'un 'Gökteki Kaldırımlar' komedisinde Nicole Cerusier rolüyle kısa bir zamanda ünlendi.

Tiyatro oyunlarının yanı sıra birçok sinema filmi ve dizide de rol aldı. Pamuk Prenses ve 7 Cüceler filmindeki cadı rolü ile 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, Cazibe Hanım'ın Gündüz Düşleri filmindeki Füruzan rolü ile Ankara Film Festivali'nde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'ne, Gönderilmemiş Mektuplar filmindeki Elmas rolü ile En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne değer görüldü. Zincirbozan (2007) filminde Rahşan Ecevit'i canlandırdı.

İkinci evliliğini Münir Özkul ile yapan ve bu evlilikten kızı Güner Özkul'u dünyaya getiren Suna Selen; 1974'te Münir Özkul'dan ayrılıp oyun yazarı Güner Sümer ile evlendi; bu evliliğinden oğlu Sinan Sümer dünyaya geldi.

Sanatçı, 'uzun sanat hayatı süresince oyunculuk mesleğine kazandırdığı saygınlık nedeniyle' 2016 yılında İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri kapsamında ilk kez verilen Yaşam Boyu Nadide Küntay Ödülü'ne layık görüldü.

Filmografi

2018 İstanbul Muhafızları Ab-ı Hayat Çeşmesi
2018 Ev Kira Semt Bizim
2017 Yeni Başlayanlar İçin Hayatta Kalma Sanatı
2017 Cingöz Recai
2016 Vezir Parmağı
2016 Somuncu Baba Aşkın Sırrı
2015 Uzaklarda Arama
2015 Huzurevi (Kısa Film)
2014 Yunus Emre: Aşkın Sesi
2013 Şipşak Anadolu
2013 Mc Dandik
2013 Kusursuzlar
2011 Devrimden Sonra
2010 Son İstasyon
2010 Newyork'ta Beş Minare
2008 Hüküm (Kısa Film)
2007 Zincirbozan
2007 Taş Yastık
2007 Sandık (Kısa Film)
2007 Beyaz Melek
2007 Ara
2004 Büyü
2003 Bulutları Beklerken
2002 Gönderilmemiş Mektuplar
2000 Halk Çocuğu
1999 Doğum Yeri Absürdistan
1997 Mektup
1997 Devridaim (Kısa Film)
1997 Babaanne (Kısa Film)
1994 Kadın Severse
1993 Şahmaran
1993 Yaz Yağmuru
1992 Sarı Tebessüm
1992 Piano Piano Bacaksız
1992 Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri
1991 Ölürayak
1990 Pamuk Hemşire
1987 Unutamadığım
1987 Su da Yanar
1986 Sıcak Tatlı Yaz
1986 Oteldeki Cinayet
1984 Fırtına Gönüller
1983 Kuduz / Çocuklar Çiçektir
1983 Gecelerin Kadını
1983 Can Kurban
1982 İffet
1982 Faize Hücum
1982 Kürtaj
1981 Kan Bağı
1981 Aşka Dönüş
1981 At
1979 Yusuf ile Kenan
1976 Sahte Kabadayı
1976 Hınç
1975 Oy Emine
1974 İstek
1974 Yüreğimde Yare Var
1973 Kaderim
1973 Hudutların Kartalı
1973 Gurbetçiler
1973 Evlat Acısı
1973 Dertli
1972 Ölüm Korkusu
1972 Yetimler Ahı
1972 Tövbekar
1972 Para
1972 Paprika Gaddarın Aşkı
1972 Bir Pınar ki
1972 Aslanların Ölümü
1971 İki Ruhlu Kadın
1971 Yedi Kocalı Hürmüz
1971 Sinderella Kül Kedisi
1971 Senede Bir Gün
1971 Kerem ile Aslı
1971 Fatoş Sokakların Meleği
1971 Bir Genç Kızın Romanı
1971 Binbir Gece Masalları
1971 Aşk Uğruna
1970 Pamuk Prenses ve 7 Cüceler
1970 Küçük Hanımın Şoförü
1969 Fakir Kızı Leyla
1967 Sürtüğün Kızı
1967 Silahları Ellerinde Öldüler
1966 Bir Millet Uyanıyor
1965 Suçlu Çocuklar
1965 Gönül Kuşu
1965 Dokunma Bozulurum
1963 Üç Çapkın Gelin
1963 Kezban
1961 Sevimli Haydut
1961 Mahalle Arkadaşları
1961 Kolsuz Bebek / Üç Öykülü Film
1961 Kalp Yarası
1961 Dikenli Gül
1960 Izdırap Çocuğu
1960 Gecelerin Ötesi

Televizyon

2017 Bizim Hikaye
2014 Kadim Dostum
2012 Hayat Devam Ediyor
2011 Başrolde Aşk
2010 Sensiz Yaşayamam
2010 Ezel
2009 Parmaklıklar Ardında
2008 Doktorlar
2008 Talih Kuşu
2008 Kayıp Prenses
2008 Dedektif Biraderler
2007 Oyunlarla Yaşayanlar (TV Filmi)
2007 Tutkunum Sana
2006 Kızlar Yurdu
2005 Yeniden Çalıkuşu
2005 Nehir
2005 Emret Komutanım
2005 Cemalim (TV Filmi)
2004 Yağmur Zamanı
2004 Yadigar
2004 Kısmet (TV Filmi)
2004 Beş Kollu Avize (TV Filmi)
2004 Sihirli Annem
2003 Hızma
2002 Fidan Hanım'a Ne Oldu? (TV Filmi)
2001 Cinlerle Periler
2001 Benimle Evlenir misin?
2000 Zümrüt / Gözlerim Aklına Gelirse (TV Filmi)
2000 Samyeli
1998 Herşey Oğlum İçin (TV Filmi)
1997 Sırtımdan Vuruldum
1997 Ah Nalan Ah (TV Filmi)
1997 Şehnaz Tango
1993 Yaz Evi
1992 Mahallenin Muhtarları
1991 Issızlığın Ortası
1991 Bir Ömrün Bedeli
1990 Hanımın Çiftliği
1989 Lüküs Hayat
1989 Gençler
1989 Dullar Pansiyonu
1988 Keşanlı Ali Destanı
1988 Bir Tren Yolculuğu (TV Filmi)
1988 077 Hızır - Acil Servis
1987 Ateşten Günler
1986 Çalıkuşu
1986 Bizi Güldürenler
1986 Bir Yabancı Konuk
1986 Aygır Fatma (TV Filmi)
1986 Bugünün Saraylısı
1984 Üç İstanbul

Tiyatro

2013 Kalpak (oyun) - Vera Kissel
2011 Antigone - Sophokles
2010 King Kong'un Kızları - Theresia Walser
2006 Arıza - Emre Koyuncuoğlu
2004 Yaban (oyun) - Yakup Kadri Karaosmanoğlu
2003 Kırmızı Yorgunları  - Özen Yula
2000 Kanlı Düğün - Federico Garcia Lorca
1999 Gel Evlenelim Yürü Boşanalım - Necati Cumalı
1998 Atçalı Kel Memet - Orhan Asena
1997 Tartuffe - Moliere
1996 Kanlı Düğün - Federico Garcia Lorca
1994 Sevgili Yalan - Jurgen Cross
1990 Budala - Fyodor Dostoyevski\Simon Gray

Ödülleri

2016 41. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri - Yaşama Boyu Nadide Küntay Ödülü
2003 22. İstanbul Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu, Gönderilmemiş Mektuplar
1993 5. Ankara Film Festivali - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri
1971 8. Antalya Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Pamuk Prenses ve 7 Cüceler

Görev Aldığı Yapımlar

Suna Selen Fotoğrafları

Suna Selen İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler