Sylvester Stallone

Sylvester Stallone

Sylvester Stallone
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 6.7.1946

Doğum Yeri: New York, ABD

İtalyan asıllı Amerikalı oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen. 

Tam adı Michael Sylvester Gardenzio Stallone'dir. 6 Temmuz 1946'da New York'ta doğdu. Babası İtalyan asıllı berber Frank Stallone ve annesi Rus Yahudisi ve Fransız asıllı dansçı Jacqueline 'Jackie' Stallone'dur. Erkek kardeşi müzisyen Frank Stallone'dur.

Stallone, dikkat çekmek için çaba sarf etmemesine rağmen öğrencilik döneminde 12 kez okul değiştirmiş ve bu okullardan davranış bozukluğu olduğu gerekçesiyle atılmıştır. 1967 yılında Miami Üniversitesi tiyatro bölümünde eğitim görmeye başladı; ancak 1969'da mezun olamadan ayrıldı.

Stallone, 1970 yılında 24 yaşındayken The Party at Kitty and Stud's adlı bir soft porno filmde başrol oynadı. Rocky adlı filmle üne kavuşunca film Italian Stallion adıyla yeniden yayınlandı. Profesyonel bir oyuncu olarak oynadığı ilk filmi 1971 yılındaki Bananas'tır; ancak asıl çıkışını 1976 yılında çevirdiği Rocky filmiyle yakalamıştır. Bu filmde İtalyan asıllı bir boksör olan Rocky Balboa'nın hayatı anlatılmış ve filmin gişe başarısı beklenenin üstünde çıkınca projeye devam kararı alınmıştır. Rocky adının, 1956 yılında boksu namağlup bir şekilde bırakan ağırsiklet boks şampiyonu Rocky Marciano'dan esinlenerek verildiği düşünülmektedir. Stallone, Rocky efsanesi ile sadece oyunculuğunu değil aynı zamanda senaryo yazarlığı ve yönetmenlik gibi özelliklerini de sergilemiş oluyordu. Rocky serisinin bütün filmlerini kendisi kaleme almış ve serinin 2, 3, 4 ve 5. bölümlerinde yönetmenlik koltuğuna oturmuştur. Bu filmlerde Rocky İtalyan asıllı olmasına rağmen şortu Amerikan bayrağına bürünmüştür. Aynı zamanda Rocky serisi filmlerde Stallone kendi düşüncelerini yansıtmaktadır. Bir maçta siyahi bir boksörü devirirken serideki diğer bir filmde Rus boksörü ringde nakavt etmiştir. Rus ideolojisi ve Amerika'da yaşayan siyahilerle ilgili fikirlerini filmlerinde ringe taşımış ve bu karşılaşmalardan Rocky Balboa (ABD) galip ayrılmıştır ama siyahi dostluğunu da göstermiştir.

Sylvester Stallone, Rocky ile çıkış yaşamasına rağmen onu tüm dünyanın gözünde kahraman yapan 1982 yılında çevrilen İlk Kan filmindeki John Rambo karakteridir. Öyle ki ter içerisinde kalmış vücudundaki tüm damarlarının göründüğü sonuna kadar gerilmiş kaslara ve yaptığı işlere bakıldığında (tek başına Afganistan'a girmek gibi.) hayran kalmamak mümkün değildi. Bu filmdeki hayranlık yine Stallone için bir devam filminin kapısını aralamıştır. 1985 ve 1988 yıllarında 3'er sene arayla gelen Rambo serisi beyaz perdeyi dolayısıyla hayranlarını yalnız bırakmamıştır. 2008 yılında serinin 4. filmi olan Rambo 4 adlı filmi gösterime girdi.

Empire dergisinin Ekim 1997 sayısında Tüm Zamanların En İyi 100 Film Yıldızı sıralamasında 92. sırada yer aldı.

Stallone ilk olarak Sasha Czazk ile evlendi. Bu evliliğinden Sage ve Seargeoh adında iki oğlu olmuştur. 1985 yılında boşandılar. Sonrasında Stallone manken Brigitte Nielsen ile evlendi ve 1.5 yıl sonra boşandılar. Jennifer Flavin adlı mankenle evlenerek 3. kez dünya evine giren aktörün bu evlilikten de 3 kızı bulunmaktadır. Oğlu Sage Stallone 13 Temmuz 2012'de, henüz 36 yaşında hayatını kaybetmiştir.

The Godfather için teklif alan Stallone, kendine güvenemediği gerekçesiyle bu teklifi geri çevirmiştir.
İlk evliliğinden olan oğlu Seargeoh'a otistik, son evliliğinden olan Sofia'ya ise kalbi delik teşhisi konuldu.

Bruce Willis ile Planet Hollywood restoranlarının ortaklarındandır.

Filmografi

2019 Escape Plan 3
2019 Rambo 5
2018 Escape Plan 2: Hades
2018 Creed II
2018 Backtrace
2017 This Is Us (TV Dizisi)
2017 Galaksinin Koruyucuları 2
2017 Animal Crackers
2016 Ratchet & Clank
2015 Creed: Efsanenin Dogusu
2014 Reach Me
2014 Cehennem Melekleri 3
2013 Saturday Night Live (TV Dizisi)
2013 Kaçış Planı
2013 Hesaplaşma Zamanı
2012 İntikam Kurşunu
2012 Cehennem Melekleri 2
2011 Hayvan Bakıcısı
2010 Cehennem Melekleri
2009 Kambakkht Ishq
2008 John Rambo
2007 Boxing Bloopers (Kısa Video Film)
2006 Rocky Balboa
2005 Las Vegas (TV Dizisi)
2003 Taksi 3
2003 Spy kids 3-D: Oyun Bitti
2003 Shade
2002 Liberty's Kids: Est. 1776 (TV Dizisi)
2002 D-Tox
2002 Avenging Angelo
2001 Yarışçı
2000 Yüzleşme
1998 Karınca Z
1997 The Good Life
1997 Güçlüler Bölgesi
1997 An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn
1996 Günışığı
1995 Your Studio and You (Kısa Film)
1995 Yargıç
1995 Suikast Çemberi
1994 The Specialist
1993 Dağcı
1993 Cezalandırıcı
1992 Dur Yoksa Annem Ateş Edecek
1991 Kızıma Dokunma
1991 Dream On (TV Dizisi)
1990 Rocky 5
1989 Tango ve Cash
1989 Hürkan
1988 Rambo III
1987 Sammy Hagar: Winner Takes It All (Kısa Video Film)
1987 Kartal
1986 Kobra
1985 Rocky 4
1985 Rambo-Ilk kan 2
1984 Zirvede
1983 Yaşıyorum
1982 Rocky 3-veda
1982 İlk kan
1981 Zafere Kaçış
1981 Gece Şahini
1979 Rocky II
1978 Kamyoncu
1978 Fedai
1976 Yüzde Yüz Ölüm
1976 Rocky
1975 The Prisoner of Second Avenue
1975 Police Story (TV Dizisi)
1975 Ölüm Yarışı 2000
1975 Kojak (TV Dizisi)
1975 Elveda Sevgilim
1975 Capone
1974 The Lords of Flatbush
1973 Zebra
1971 Zorla Kahraman
1970 The Party at Kitty and Stud's
1970 Pigeons
1969 The Square Root

Senarist Olarak

2019 Rambo 5
2018 Creed II
2017 Ultimate Beastmaster (TV Dizisi)
2015 Creed: Efsanenin Doğuşu
2014 Cehennem Melekleri 3
2013 Sivil Cephe
2012 Rocky 3 in the Playroom (Kısa Video Filmi)
2012 Cehennem Melekleri 2
2010 Cehennem Melekleri
2008 John Rambo
2006 Rocky Balboa
2002 Father Lefty (TV Filmi)
2002 Rocky Legends (Video Oyunu)
2001 Yarışçı
1993 Dağcı
1990 Rocky 5
1988 Rambo III
1987 Kartal
1986 Kobra
1985 Rocky 4
1985 Rambo-İlk Kan 2
1984 Zirvede
1983 Yaşıyorum
1982 İlk kan
1982 Rocky 3-Veda
1979 Rocky II
1978 Fedai
1978 Kamyoncu
1976 Rocky
1974 The Lords of Flatbush
1973 The Evil Touch (TV Dizisi)

Yapımcı Olarak

2019 Street Justice
2018 Creed II
2016 S.T.R.O.N.G. (TV Dizisi)
2016 Strong (TV Dizisi)
2015 Creed: Efsanenin Doğuşu
2013 Sivil Cephe
2010 Inferno: The Making of 'The Expendables' (TV Belgesel Film)
2006 The Contender (TV Dizisi)
2005 The Contender Rematch: Mora vs. Manfredo (TV Filmi)
2002 Father Lefty (TV Filmi)
2001 Yarışçı
1985 Heart of a Champion: The Ray Mancini Story (TV Filmi)
1983 Yaşıyorum

Yönetmen Olarak

2019 Rambo 5
2010 Cehennem Melekleri
2008 John Rambo
2006 Rocky Balboa
1985 Rocky 4
1983 Yaşıyorum
1982 Rocky 3-Veda
1979 Rocky II
1978 Fedai

Görev Aldığı Yapımlar

Sylvester Stallone Fotoğrafları

Sylvester Stallone Haberleri