Terry Gilliam

Terry Gilliam

Terry Gilliam
Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 22.11.1940

Doğum Yeri: Minnesota, ABD

ABD asıllı İngiliz aktör, animatör, senarist ve yönetmen.

Tam adı Terrence Vance 'Terry' Gilliam'dır. Time Bandits (1981), Brazil (1985), The Adventures of Baron Munchausen (1988), The Fisher King (1991), 12 Monkeys (1995), Fear and Loathing in Las Vegas (1998), The Brothers Grimm (2005), Tideland (2005) ve The Imaginarium of Doctor Parnassus (2009) filmleriyle tanınmıştır. 

Kendi deyimi ile Huckleberry Finn/Tom Sawyer tarzı bir çocukluk geçiren Terry Gilliam, ailesinin Los Angeles'a taşınmasıyla, Hollywood'u tanıdı. Film endüstrisinin nasıl işlediğini öğrendi ve gelecekte sahip olacağı Hollywood karşıtı düşüncelerinin temelini atmış oldu. Bir yandan da resim ve karikatür yeteneğini geliştirdi. Occidental College'da Fizik eğitimine başladı ve daha sonra fizik eğitimini bırakıp siyaset eğitimine başladı. Okulunun son yılında, okul hayatı boyunca çıkarmış olduğu okul dergisinin bir kopyasını, o sıralar Help! dergisini çıkartmakta olan ve ileride Brazil filmindeki bir karakterin esin noktası olan usta mizahçı Harvey Kurtzman'a gönderdi. Kurtzman, Terry Gilliam'ın yapıtlarından çok etkilendi ve Help! için çalışmasını önerdi. Sonraki üç senesini, düşük bir ücretle Help! magazinde yazarak ve çizerek geçirdi. Bu arada Monty Python ekibine doğru ilk adım gerçekleşti ve John Cleese ile tanıştı. Askerliğini yaptıktan sonra Help! Magazine dönmedi ve Amerika Birleşik Devletleri'ni terk etme kararını aldı. Otostop ve motosiklet ile yaptığı altı aylık Avrupa gezisi'ni Paris'te sonlandırdı. Bir süre animatörlük ile uğraştı ve sonra tekrar New York'a döndü. Burada bir reklam ajansında çalışmaya başladı.

Bu sırada polis ekiplerinin bir grup iyi niyetli protestocunun arasına dalıp, kendisi dahil pek çok kişiyi hırpaladığı bir olayın içine düştüğü ve 'Cehennemi tattığım ilk an oldu dediği talihsiz bir olay sonucu ABD'yi tamamen terk etme kararını aldı ve 1968 yılında İngiliz vatandaşlığına geçti.

Filmografi

Yönetmen

2018 The Man Who Killed Don Quixote
2013 Sıfır Teorisi
2011 The Wholly Family (Kısa Film)
2010 The Legend of Hallowdega (Kısa Film)
2009 Dr. Parnassus
2005 Tideland
2005 Çılgın Kardeşler
1998 Vegas'ta Korku ve Nefret
1995 12 Maymun
1991 Balıkçı Kral
1988 Baron Munchausen'in Maceraları
1985 Brazil
1983 The Crimson Permanent Assurance (Kısa Film)
1983 The Meaning of Life
1981 Zaman Haydutları
1977 Jabberwocky
1975 Miracle of Flight (Kısa Film)
1975 Kutsal Kadeh
1968 Storytime (Kısa Film)

Senaryo

2018 The Man Who Killed Don Quixote
2014 Monty Python Live (Belgesel)
2013 Sıfır Teorisi
2011 The Wholly Family (Kısa Film)
2009 Dr. Parnassus
2005 Tideland
2002 Eric Idle: Exploits Monty Python
1998 Vegas'ta Korku ve Nefret
1996 Monty Python & the Quest for the Holy Grail (Video Oyunu)
1988 Baron Munchausen'in Maceraları
1985 Kate Bush: Cloudbusting (Kısa Video)
1985 Brazil
1983 The Crimson Permanent Assurance (Kısa Film)
1983 The Meaning of Life
1982 Monty Python Live at the Hollywood Bowl (Belgesel)
1981 Zaman Haydutları
1979 Life of Brian
1977 Jabberwocky
1975 Miracle of Flight (Kısa Film)
1975 Kutsal Kadeh
1971 Ve Şimdi Tamamen Farklı Bir Şey

Televizyon

1999 Python Night: 30 Years of Monty Python (Belgesel Film)
1989 Parrot Sketch Not Included: Twenty Years of Monty Python
1974 Monty Python's Flying Circus
1972 Monty Python's Fliegender Zirkus
1968 Broaden Your Mind
1968 Marty
1968 Do Not Adjust Your Set

Yapımcı

2018 Hallucinaut (Kısa Film)
2009 Dr. Parnassus
2005 The PianoTuner of EarthQuakes
1997 The Meaning of Life (Video Oyunu)
1994 Monty Python's Complete Waste of Time (Video Oyunu)
1981 Zaman Haydutları
1975 Miracle of Flight (Kısa Film)
1884 Yesterday's Future

Oyuncu

2018 The Man Who Killed Don Quixote (Seslendirme)
2015 Güç Bende Artik (Seslendirme)
2015 Jupiter Yükseliyor
2014 Monty Python Live (Belgesel)
2013 9 mois ferme
2012 I rec u
2012 A Liar's Autobiography: The Untrue Story of Monty Python's Graham Chapman (Seslendirme)
2011 The Monster of Nix (Kısa Film)
2010 The Legend of Hallowdega (Kısa Film)
2010 Not the Messiah: He's a Very Naughty Boy
2006 Enfermés dehors
1988 Baron Munchausen'in Maceralari
1985 Spies Like Us
1985 Brazil
1983 The Crimson Permanent Assurance (Kısa Film)
1983 The Meaning of Life
1982 Monty Python Live at the Hollywood Bowl (Belgesel)
1979 Life of Brian
1977 Jabberwocky
1975 Kutsal Kadeh
1971 Ve Şimdi Tamamen Farklı Bir Şey

Televizyon

1999 Python Night: 30 Years of Monty Python (Belgesel Film)
1974 Monty Python's Flying Circus
1972 Monty Python's Fliegender Zirkus
1971 Euroshow 71 (TV Filmi)
1968 We Have Ways of Making You Laugh

Video Oyunları (Seslendirme)

2012 The Unfinished Swan
1997 The Meaning of Life
1996 Monty Python & the Quest for the Holy Grail

Görev Aldığı Yapımlar

Terry Gilliam Fotoğrafları

Terry Gilliam Haberleri