Tim Burton

Tim Burton

Tim Burton
Müzik, Oyuncu, Özel Efektler, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 25.8.1958

Doğum Yeri: Burbank, Kaliforniya, ABD

Amerikalı animatör, aktör, yönetmen, yapımcı ve senarist. Tam adı Timothy Walter 'Tim' Burton'dür.

Sıra dışı ve tuhaf tarzı ile bilinen Tim Burton'un özellikle stop-motion animasyon tekniği ile çekilen filmlerinde karakterlerinin abartılı olmalarına rağmen insani değerlerini kaybetmemeleri dikkat çekmektedir. Sıra dışı olan filmlerinde Gotik betimlemeler kullanır.

1989'da aktris Lena Gieseke ile evlenmiştir. Batman Returns'ün ardından eşinden ayrılan Tim Burton, Lisa Marie ile 1992-2001 arasında nişanlı kalmıştır. 2001'den 2014'e kadar Helena Bonham Carter ile nişanlı olan yönetmenin bu birliktelikten 2003 yılında Billy-Ray Burton adlı bir oğlu ve 2007 yılının sonunda Nell Burton adında bir kızı olmuştur.

Yönetmenin favori oyuncuları Johnny Depp ve Helena Bonham Carter'dır. Johnny Depp'in yakın arkadaşıdır. Ayrıca eski nişanlısı Helena Bonham Carter'dan olan oğlu Billy-Ray'in vaftiz babası Johnny Depp'tir.

Gençlik yılları

Tim Burton 25 ağustos 1958 tarihinde Kaliforniya, Burbank'ta doğdu. Jean Burton (kızlık soyadı: Erikcson) ve Billy Burton'un ilk oğullarıydı. Annesi hediyelik eşya dükkânı işletiyordu ve babası Burbank Park'ta çalışıyordu.

Tim Burton içine kapanık bir çocuktu. 12 yaşındayken ailesinin yanında yaşayamayacağını düşünerek babaannesinin yanına yerleşti. Diğer çocukların aksine o karikatür çizip düşük bütçeli korku filmleri izliyordu. Vincent Price onu en çok etkileyen karakterlerden biri olmuştur. Film çekmeye de küçük yaşlarda başlamıştı. Stop-motion tekniği ile ya da 8 mm'ye sessiz filmler çekmekteydi. 13 yaşında çektiği The Island of Doctor Agor ilk filmi olarak bilinir.

Burbank Lisesi'nde okudu. Fazla iyi bir öğrenci olduğu söylenemezdi. 9. sınıfta çevre kirliliğine karşı düzenlenen yarışma için çizdiği poster ona ilk başarısını getirdi. Posteri 1 yıl boyunca sokaklarda yer aldı. Lise yıllarında California Institue of Arts'a gitmek için Disney'den burs kazandı. California Institue'deki sınıf arkadaşlarından bazıları Brad Bird, John Muster, Henry Selick oldu (Selick ile The Nightmare Before Christmas ve James and the Giant Peach adlı filmlerde birlikte çalıştılar). Burton bu okulda Stalk of the Celery Monster ve King of Octopus adında iki kısa film çekti. Burada 3 yıl boyunca eğitim aldıktan sonra animatör çırağı olarak Disney stüdyolarına girmeyi başardı.

Kariyeri

Projesinde çalıştığı ilk film bir Ralph Bakshi uyarlaması olan 'The Lord of the Rings' idi ancak yapımda adı geçmedi. Sonrasında, o zamanlarda çok da istemediği bir yönde 'The Fox and the Hound' için çizimler yaptı. Film karakterlerinin genel sevimli yapısının dışında olması nedeniyle Burton'ın çizimleri Disney tarafından reddedildi. Tim Burton, Disney'de bulunduğu günlerde pek mutlu değildi ancak ileride ünlü olacak 'The Nightmare Before Christmas'ın temelini oluşturan şiir ve ilüstrasyonlarını burada olduğu dönemde yaptı. Vincent animasyonu ile birçok ödül alan Tim Burton, sonraki yıllarda yönettiği Luau (1982) ve Hansel ve Gretel (1982) ile çok fazla başarı sağlayamadı.

Bunu Barret Oliver, Daniel Stern ve Shelley Duvall'ın rol aldığı 'Frankenweenie' (1984) adlı kısa film takip etti. Siyah-beyaz çekilen ve James Whale'in 'Frankenstein'ından ilham alınarak yapılan bu film, köpeği bir araba kazasında öldükten sonra onu yeniden canlandıran bir çocuk hakkındaydı. Festivallerde övgü kazanmasına rağmen, Disney bu filmi, çocuklar için fazlasıyla korkutucu bularak, rafa kaldırdı. Bu olaydan sonra Disney ile Burton'un yollarını ayırması uzun sürmedi. Ancak Frankenweenie 1992 yılında video olarak gösterime sunuldu. Frankenweenie, 2012'nin Ekim'inde uzun metrajlı ve siyah-beyaz olarak Walt Disney Pictures tarafından 3D, stop motion, bilim kurgu, aile filmi olarak yeniden Tim Burton yönetmenliğinde vizyona girdi ve olumlu eleştiriler aldı.

Filmografi

Yönetmen Olarak

2019 Dumbo
2016 Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
2014 Big Eyes
2012 Dark Shadows
2012 Frankenweenie
2010 Alice in Wonderland
2007 Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
2005 Charlie and the Chocolate Factory
2005 Tim Burton's Corpse Bride
2003 Big Fish
2001 Planet of the Apes
1999 Sleepy Hollow
1996 Mars Attacks!
1994 Ed Wood
1992 Batman Returns
1990 Edward Scissorhands
1989 Batman
1988 Beetlejuice
1985 Pee-wee's Big Adventure

Yapımcı Olarak

2016 Alice Through the Looking Glass
2014 Big Eyes
2012 Frankenweenie
2012 Abraham Lincoln: Vampire Hunter
2009 9
2005 Tim Burton's Corpse Bride
1996 Mars Attacks!
1996 James and the Giant Peach
1995 Batman Forever
1994 Ed Wood
1994 Cabin Boy
1993 Tim Burton's The Nightmare Before Christmas
1992 Batman Returns
1990 Edward Scissorhands

Senarist Olarak

2012 Frankenweenie
2005 Tim Burton's Corpse Bride
1993 Tim Burton's The Nightmare Before Christmas
1990 Edward Scissorhands

Diğer

2014 Maleficent (Katılımcı)
2012 Men in Black 3 (Oyuncu)
2009 Coraline (Tasarım Danışmanı)
2009 Waking Sleeping Beauty (Katılımcı)
2004 Catwoman (Katılımcı)
1996 Mary Reilly (Katılımcı)
1993 Tim Burton's The Nightmare Before Christmas (Tasarımcı)
1993 Hoffa (Oyuncu)
1992 Stay Tuned (Tasarım Danışmanı)
1992 Singles (Oyuncu)
1985 Pee-wee's Big Adventure (Oyuncu)
1985 The Black Cauldron (Artist)
1982 Tron (Animatör)
1981 The Fox and the Hound (Animatör)
1979 The Muppet Movie (Kuklacı)
1978 The Lord of the Rings (Artist)

Kısa Film

Yönetmen Olarak

2000 Stainboy
1984 Frankenweenie
1983 Hansel and Gretel (Ayrıca Tasarımcı)
1982 Luau (Ayrıca Oyuncu)
1982 Vincent (Ayrıca Tasarımcı)
1979 Doctor of Doom 
1979 Stalk of the Celery Monster (Ayrıca Animatör)
1971 The Island of Doctor Agor (Ayrıca Oyuncu)

Yapımcı Olarak

2000 Lost in Oz
1982 Luau (Ayrıca Oyuncu)
1979 Stalk of the Celery Monster (Ayrıca Animatör)

Senarist Olarak

2000 Lost in Oz 
2000 Stainboy 
1984 Frankenweenie 
1983 Hansel and Gretel (Ayrıca Tasarımcı)
1982 Luau (Ayrıca Oyuncu)
1982 Vincent (Ayrıca Tasarımcı)
1979 Doctor of Doom 
1979 Stalk of the Celery Monster (Ayrıca Animatör)
1971 The Island of Doctor Agor (Ayrıca Oyuncu)

Televizyon

Yönetmen Olarak

1986 Alfred Hitchcock Presents: The Jar
1984 Faerie Tale Theatre: Aladdin and His Wonderful Lamp

Yapımcı Olarak

1993 Family Dog (Ayrıca Tasarım Danışmanı)
1989 Beetlejuice 
1987 Amazing Stories: The Family Dog (Ayrıca Animasyon Tasarımcısı)

Senarist Olarak

1993 Family Dog (Ayrıca Tasarım Danışmanı)
1989 Beetlejuice 
1987 Amazing Stories: The Family Dog (Ayrıca Animasyon Tasarımcısı)

Müzik Videoları

2012 The Killers: Here with Me (Yönetmen)
2006 The Killers: Bones (Yönetmen)

Görev Aldığı Yapımlar

Tim Burton Fotoğrafları

Tim Burton İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler