Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones

Tommy Lee Jones
Oyuncu, Senarist, Yönetmen

Doğum Tarihi: 15.9.1946

Doğum Yeri: Teksas, ABD

ABD'li aktör ve yönetmen.

Akademi Ödülü, Altın Küre Ödülü, Emmy Ödülü ve Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü kazanmıştır. Anne ve babası Libya'ya gittikten sonra Dallas'ta bir hazırlık kursuna katılan Jones, burada sinema oyuncusu olmayı kararlaştırdı. Okulundaki tiyatro programı sayesinde, oyunculuğa iyice alıştı. Üniversite yıllarında da tiyatroya devam eden Jones, mezun olduktan sonra New York'a taşındı. Sinemadaki ilk rolünü Aşk Hikayesi (1970) filmi ile elde etti ve One Life to Live isimli bir televizyon dizisinde çalıştı.

Bazı televizyon ve sinema filmlerinde oynayan Jones, Coal Miner's Daughter filmi ile Altın Küre Ödülü adayı oldu. Oyunculuk yeteneği sayesinde çok boş zamanı olmayan Jones, JFK (1991), Kaçak (1993), Müşteri (1994), Katil Doğanlar (1994), Batman Daima (1995), Siyah Giyen Adamlar (1997), Siyah Giyen Adamlar II (2002), Üç Defin (2005), İhtiyarlara Yer Yok (2007), ve Tanrının Vadisinde (2007) gibi yapımlarda rol aldı. Jones, yönetmenliğini Andrew Davis'in yaptığı Kaçak filmindeki oyunculuğu ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Akademi Ödülü kazandı. İlk yönetmenlik deneyimini The Good Old Boys (1995) filmi ile kazanan Jones'un yönetmenliğini yaptığı ikinci film ise Üç Defin oldu.

Jones, Ring Lardner Jr.'ın kızı Kate Lardner ile 1971 ve 1978 yılları arasında evli kaldı. İkinci evliliğini San Antonio valisi Phil Hardberger'in kızı Kimberlea Cloughley ile yaptı. Jones, 1981 ve 1996 yılları arasında evli kaldığı Kimberlea Cloughley'den Austin Leonard ve Victoria Kafka adında iki çocuk sahibi oldu. Austin Leonard 1982 yılında, Victoria Kafka 1991 yılında doğdu. 19 Mart 2001 tarihinde üçüncü eşi olan Dawn Laurel ile evlendi. Jones, San Antonio şehrine yakın bir kasaba olan Terrell Hills, Texas'ta oturur. San Saba County, Texas off Chappell Hill Road'da büyük bir çiftliğin sahibidir. Polo oynamayı çok seven Jones, her sonbahar Harvard Üniversitesi'nin polo oyuncuları ile birlikte kendi çiftliğinde turnuvalar düzenler.

Filmografi

2019 Ad Astra
2017 Shock and Awe
2017 Just Getting Started
2016 Criminal
2016 Jason Bourne
2016 Mechanic: Resurrection
2014 The Homesman (Ayrıca Yönetmen)
2013 The Family
2012 Men in Black 3
2012 Hope Springs
2012 Lincoln
2012 Emperor
2011 Captain America: The First Avenger
2010 The Company Men
2009 In the Electric Mist
2007 No Country for Old Men
2007 In the Valley of Elah
2006 A Prairie Home Companion
2005 Man of the House
2005 The Three Burials of Melquiades Estrada (Ayrıca Yönetmen)
2003 The Hunted
2003 The Missing
2002 Men in Black II
2000 Rules of Engagement
2000 Space Cowboys
1999 Double Jeopardy
1998 U.S. Marshals
1998 Small Soldiers (Seslendirme)
1997 Volcano
1997 Men in Black
1995 Batman Forever
1994 Blown Away
1994 The Client
1994 Natural Born Killers
1994 Blue Sky
1994 Cobb
1993 House of Cards
1993 The Fugitive
1993 Heaven & Earth
1992 Under Siege
1991 JFK
1990 Fire Birds
1989 The Package
1988 Stormy Monday
1988 Gotham
1987 The Big Town
1986 The Park Is Mine
1986 Black Moon Rising
1984 The River Rat
1983 Nate and Hayes
1981 Back Roads
1980 Coal Miner's Daughter
1980 Barn Burning (Kısa Film)
1978 The Betsy
1978 Eyes of Laura Mars
1977 Rolling Thunder
1976 Jackson County Jail
1975 Eliza's Horoscope
1973 Life Study
1970 Love Story

Televizyon

2011 The Sunset Limited (TV Filmi – Ayrıca Yönetmen ve Yapımcı)
1995 The Good Old Boys (TV Filmi – Ayrıca Yönetmen)
1989 Lonesome Dove (Mini Dizi)
1988 Stranger on My Land (TV Filmi)
1988 April Morning (TV Filmi)
1987 Broken Vows (TV Filmi)
1986 Yuri Nosenko: Double Agent (TV Filmi)
1985 The Park is Mine (TV Filmi)
1984 Cat on a Hot Tin Roof (TV Filmi)
1982 The Executioner's Song (TV Filmi)
1982 The Rainmaker (TV Filmi)
1977 The Amazing Howard Hughes (TV Filmi)
1976 Smash-Up on Interstate 5
1976 Baretta
1976 Charlie's Angels
1976 Family
1975 Barnaby Jones
1971 One Life to Live

Görev Aldığı Yapımlar

Tommy Lee Jones Fotoğrafları

Tommy Lee Jones Haberleri