Tunç Başaran

Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 1.10.1938

Ölüm Tarihi: 18.12.2019

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

1 Ekim 1938 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Çocukluğu ve gençliği İstanbul’un Fatih semtinde geçmiş. Yaşamını değiştiren yerin, eskiden Direklerarası adı verilen Şehzadebaşı olduğunu söyler; çünkü orada yedi sekiz sinema vardır. Altı yaşından itibaren o sinemalarda oynayan filmlerle haşır neşir olur. Sevgili dostu, yazar İslam Çupi’yle Fatih Kaymakamlığı karşısındaki Hava Şehitleri Parkı’nın parmaklıklarına oturur, seyrettikleri filmleri tartışırlar. Ona John Ford lâkabını takan da Çupi’dir. 17 yaşındayken evden kaçar. Amacı kaçak olarak bir şilebe binip Amerika’ya gitmek ve sinemacı olmaktır ancak yakalanır ve gidemez.

Edebiyat Fakültesi’nde okuduğu yıllarda sinema adına birçok şeyi öğrendiği yönetmen Memduh Ün’le tanışır. Yazdığı bir senaryoyu okuyan Ün kendisine asistanlık teklif eder. Dört sene Ün’ün yanında çalışır. Ardından Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ertem Göreç gibi ünlü yönetmenlerin yanında da asistanlık yapar.

1964 yılında ilk filminde, “Borusunu Öttüren” adlı oyunu senaryo haline getiren Orhan Kemal’le çalışır. Sonra “Kara Memet” ve Orhan Kemal’in “Bekçi Murtaza”sını çeker. 1966’da askere gider ancak sinemadan kopmaz. Çok trajik bulduğu Adnan Menderes’in hayatını film yapmak ister, araştırmalara başlar.

Bir süre sinemadan uzak durur ve reklam filmleri çekmeye başlar ve bu alanda bir numara olur. On beş yıl aradan sonra yeniden sinemaya dönüş yapar ve o güne kadar elde ettiği bütün birikimini aynı zamanda senaristliğini de üstlendiği “Biri ve Diğerleri” filmine yatırır. Film kendisine 1987 Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü, ardından 1988’de İstanbul Film Festivali’nde (o günlerdeki adıyla İstanbul Sinema Günleri) En İyi Türk Filmi Ödülü’nü getirir. Sonra 1989 yılında “Uçurtmayı Vurmasınlar” filmini çeker. Başta 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde kazandığı “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında En İyi Film, En İyi Yönetmen dallarında birçok ödül alan bu film “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar aday adayı olur. Arkasından “Piano Piano Bacaksız” (1991) filmi gelir. O da “Uçurtmayı Vurmasınlar”ın başarısını yakalar. “Uzun İnce Bir Yol” (1993), “Sen de Gitme” (1996), “Kaçıklık Diploması”(1998), “Abuzer Kadayıf” (2000) Başaran’ın uluslararası sinema tarihinde yerini almış filmleridir.

Filmografi

Yönetmen

2008 Vesaire Vesaire
2006 Pertev Bey'in Üç Kızı
2005 Teberik Şanssız
2005 Sinema Bir Mucizedir
2000 Ceket
2000 Abuzer Kadayıf
1998 Kaçıklık Diploması
1995 Sen De Gitme
1995 Azmi
1992 Piano Piano Bacaksız
1992 Hadi Gel Bar
1991 Uzun İnce Bir Yol
1989 Uçurtmayı Vurmasınlar
1987 Biri ve Diğerleri
1986 Bizi Güldürenler
1973 Ömer Hayyam
1973 Muhteşem Hırsız
1973 Ben Böyle Doğdum
1972 Şehvet
1972 Vur
1972 Tehlikeli Görev
1972 Mustafam
1972 Kozalı Gelin
1972 Gece
1972 Delioğlan
1972 Cesurlar
1971 On Küçük Şeytan
1971 Korkusuz Kaptan Swing
1971 Ayşecik ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde
1970 Üç Kral Serseri
1970 Küçük Hanımın Şoförü
1970 Gönül Meyhanesi
1970 Gölgedeki Adam
1970 Demir Yumruk Devler Geliyor
1970 Cafer Bey
1969 Tarkan
1969 Allahın Aslanı Hazreti Ali
1969 Acı ile Karışık
1968 Gönüllü Kahramanlar
1967 Kara Davut
1967 Elveda
1967 Büyük Kin
1966 Vatan Kurtaran Aslan
1966 Kanunsuz Yol
1966 Fatih'in Fedaisi
1965 On Korkusuz Kadın
1965 Murtaza
1965 Konyakçı
1965 Horasan'ın Üç Atlısı
1965 Ebu Müslim Horasani
1964 On Korkusuz Adam
1964 Kara Memed
1964 Hayat Kavgası

Yapımcı

2008 Vesaire Vesaire
2005 Sinema Bir Mucizedir
1998 Kaçıklık Diploması

Senaryo

1998 Kaçıklık Diploması
1995 Sen De Gitme
1992 Piano Piano Bacaksız
1991 Uzun İnce Bir Yol
1989 Uçurtmayı Vurmasınlar
1987 Biri ve Diğerleri
1973 Ömer Hayyam
1973 Muhteşem Hırsız
1973 Ben Böyle Doğdum
1973 Kaderim Kanla Yazıldı
1972 Şehvet
1972 Vur
1972 Kozalı Gelin
1972 Gece
1972 Delioğlan
1972 Cesurlar
1971 On Küçük Şeytan
1971 Ayşecik ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde
1970 Üç Kral Serseri
1970 Gönül Meyhanesi
1970 Demir Yumruk Devler Geliyor
1970 Cafer Bey
1970 Kaderin Pençesinde
1969 Acı ile Karışık
1968 Gönüllü Kahramanlar
1967 Elveda
1967 Büyük Kin
1966 Kanunsuz Yol
1964 Kara Memed

Oyuncu

2006 Fantastiğin Sineması
1985 Bay Alkolü Takdimimdir
1970 Cafer Bey
1965 Asla Esir Olmayacağız
1964 Öp Annenin Elini
1963 Bire On Vardı
1962 Rıfat Diye Biri
1962 Beş Kardeştiler
1961 Güneş Doğmasın
1961 Seviştiğimiz Günler

Görev Aldığı Yapımlar

Tunç Başaran Haberleri

Portreler


Vizyondakiler