Walter Matthau

Walter Matthau

Walter Matthau
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.11.1920

Ölüm Tarihi: 1.6.2000

Doğum Yeri: New York, ABD

Oscar ödüllü ABDli oyuncu. The Odd Couple filmindeki Oscar Madison rolü en bilinen rolüdür.

Rus-Yahudi bir göçmen ailesinin çocuğu olarak New York'ta doğmuştur. Orijinal soyadının Matuschansky olduğu iddia edilse de bu doğrulanamamışdır. Kayıtlarda ismi Walter John Matthowlarak geçmektedir. Gençliğinde New York'ta Yiddish Tiyatrosu'na katılmış ve bu sıralar sert bulduğu soyadını Matthau olarak değiştirmiştir.

II. Dünya Savaşı yıllarında Amerikan Hava Kuvvetlerinde B-24 Liberator uçaklarında telsizci olarak görev yapmıştır.

1955 yılında ilk filmini Burt Lancaster ile beraber oynayarak çevirmiştir. Sonrasında birkaç Western filmde oynamış ve yönetmenlik deneyimlerinde bulunmuştur.

1965 yılında başlayan Odd Couple serisi filmlerde Jack Lemmon ile başlayan serüveni uzun yıllar devam etmiş ve pek çok filmde birlikte rol almışlardır. Bu arada 1966 yılında The Fortune Cookie filmi ile en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Oscar'a uzanmıştır.

Matthau iki kez evlenmiş ve iki eşinden birer çocuğu olmuştur. Kalp krizi nedeni ile yaşamını yitirdiğinde 79 yaşındaydı. Ancak tüm vücuda yayılmış kolon kanseri ile karşılaşılmasına karşın bu ölüm raporuna yansıtılmadı.

Filmografi

2000 Hanging Up
1998 The Odd Couple II
1998 Love After Death
1998 The Life and Times of Hank Greenberg (Belgesel)
1997 Out to Sea
1996 I'm Not Rappaport
1995 The Grass Harp
1995 Grumpier Old Men
1994 I.Q.
1993 Dennis the Menace
1993 Grumpy Old Men
1992 Beyond 'JFK': The Question of Conspiracy (Belgesel)
1992 Dr. Seuss Video Classics: How the Grinch Stole Christmas!
1991 JFK
1988 The Couch Trip
1988 The Little Devil
1986 Pirates
1985 Movers & Shakers
1983 The Survivors
1982 Neil Simon's I Ought to Be in Pictures
1981 First Monday in October
1981 Buddy Buddy
1980 La polizia ha le mani legate (Belgesel)
1980 Little Miss Marker
1980 Hopscotch
1978 Casey's Shadow
1978 House Calls
1978 California Suite
1976 The Bad News Bears
1975 The Lion Roars Again
1975 The Gentleman Tramp (Belgesel)
1975 The Sunshine Boys
1974 The Taking of Pelham One Two Three
1974 Earthquake
1974 The Front Page
1973 Charley Varrick
1973 The Laughing Policeman
1972 Pete 'n' Tillie
1971 A New Leaf
1971 Plaza Suite
1971 Kotch
1969 Cactus Flower
1969 Hello, Dolly!
1968 The Odd Couple
1968 The Secret Life of an American Wife
1968 Candy
1967 A Guide for the Married Man
1966 The Fortune Cookie
1965 Mirage
1964 Ensign Pulver
1964 Fail Safe
1964 Goodbye Charlie
1963 Charade
1963 Island of Love
1962 Lonely Are the Brave
1962 Who's Got the Action?
1960 Gangster Story (Aynı zamanda yönetmen)
1960 Strangers When We Meet
1958 King Creole
1958 Voice in the Mirror
1958 Ride a Crooked Trail
1958 Onionhead
1957 A Face in the Crowd
1957 Slaughter on Tenth Avenue
1956 Bigger Than Life
1955 The Kentuckian
1955 The Indian Fighter

Televizyon

1998 The Marriage Fool
1994 Incident in a Small Town
1992 Against Her Will: An Incident in Baltimore
1991 Mrs. Lambert Remembers Love
1990 The Incident
1978 Actor
1978 Saturday Night Live
1978 The Stingiest Man in Town (Seslendirme)
1972 Awake and Sing!
1965 Profiles in Courage
1961 Alfred Hitchcock Presents
1961 Route 66
1961 Tallahassee 7000
1961 Target: The Corruptors!
1960 Naked City
1960 Juno and the Paycock
1959 Alfred Hitchcock Presents
1958 Alfred Hitchcock Presents
1954 The Motorola Television Hour
1954 Justice

Tiyatro

1965 The Odd Couple
1963 My Mother, My Father and Me
1961 Once There Was a Russian
1961 A Shot in the Dark
1958 Once More, with Feeling!
1955 Will Success Spoil Rock Hunter?
1955 Guys and Dolls
1953 The Ladies of the Corridor
1953 The Burning Glass
1952 Fancy Meeting You Again
1952 One Bright Day
1952 In Any Language
1952 The Grey-Eyed People
1951 Twilight Walk
1950 The Liar
1948 Anne of the Thousand Days

Ödülleri

1975 Golden Globe Award - Bir Komedi ya da Müzikal Filmde En İyi Erkek Oyuncu, The Sunshine Boys
1974 David di Donatello Award - En İyi Yabancı Aktör, The Front Page
1973 British Academy Film Awards - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Pete 'n' Tillie
1973 British Academy Film Awards - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Charley Varrick
1971 Kansas City Film Critics Circle Award - En İyi Erkek Oyuncu, Kotch
1966 Academy Award - En İyi Yardmcı Erkek Oyuncu, The Fortune Cookie
1966 Kansas City Film Critics Circle Award - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, The Fortune Cookie
1966 Laurel Awards – Erkek Oyuncu En Üstün Performans, The Fortune Cookie
1965 Tony Award - Bir Filmde En İyi Erkek Oyuncu, The Odd Couple
1962 Tony Award - Bir Filmde En Seçkin Oyuncu, A Shot in the Dark

Görev Aldığı Yapımlar

Walter Matthau Fotoğrafları

Walter Matthau Haberleri