Wes Studi

Wes Studi

Wes Studi
Oyuncu

Doğum Tarihi: 17.12.1947

Doğum Yeri: Oklahoma, ABD

ABD'li aktör.

Tam adı Wesley Studie'dir. Çeroki halkındandır. Rol aldığı filmlerde büyük oranda canlandırdığı Kızılderili rolleriyle ön plana çıkan oyuncu, Akademi Ödülü kazanan Kevin Costner'ın Dances with Wolves, Michael Mann'ın The Last of the Mohicans filmleriyle Akademi adaylığı olan Geronimo: An American Legend ve The New World filmlerinde de yer almıştır.

Wes Studi 1947 yılında Oklahoma'nın doğusundaki Tahlequah'ta doğdu. Annesi Maggie temizlikçi, babası Andy ise çiftlik işçisiydi. Studi ilkokula kadar evde sadece Çerokice konuşabiliyordu. 1967'de gönüllü olarak orduya yazıldı ve 12 ay boyunca Vietnam'da görev yaptı.

Terhis olduktan sonra üniversiteye başlayarak siyaset bilimi ve sosyoloji eğitimi gördü. Tahlequah'taki Northeastern State University'de Çeroki dili dersleri verip, Çerokice bir gazetenin kurulmasına yardım etti. 1970'lerin başındaki hükümete yönelik Kızılderili hareketlerine katıldı. At yetiştiriciliği ve çiftçilik de yapan Studi ilk evliliğinin boşanma ile sonuçlanmasının ardından çiftçiliği bırakarak oyunculuğa başladı.

Kariyeri

Profesyonel bir at eğiticisi de olan Studi, eşinden boşanıp çiftçiliği bırakmasından sonra Tulsa'ya taşındı. Oyunculuğa arkadaşlarının vasıtasıyla 1980'lerin ortalarına doğru buradaki The American Indian Theatre Company’de başladı. İlk olarak 1988 yılında Powwow Highway adındaki filmde rol aldı. Takip eden yıllarda Akademi Ödülü kazanan Dances with Wolves ve The Last of the Mohicans filmlerinde acımasız Amerikan Yerlisi savaşçılarını oynadı. Özellikle The Last of the Mohicans filmindeki oyunculuğundan sonra kariyeri çıkışa geçti.

1993'te başrolde olduğu Geronimo: An American Legend’da Geronimo'yu, 1994'teki Street Fighter’da Sagat'ı canlandırdı. 1999 yapımı Mystery Men filminde ise komedi yeteneğini gösterdi.

Wes Studi, Terrence Malick'in yönettiği 2005 yapımı The New World’de Kızılderili şefi Opechancanough'u, 2009'da James Cameron'ın hasılat rekorları kıran Avatar filminde Na'vi kabilesinin reisi Eytukan'ı oynadı.

Kişisel yaşamı

Studi, ilk eşi Rebecca Grave ile olan evliliğinden iki çocuk sahibi oldu. Çift daha sonra boşandı ve Studi ikinci evliliğini 1990'da Maura Dhu ile yaptı. Bu evlilikten bir çocuğu daha oldu. Çift günümüzde Santa Fe, New Mexico yakınlarındaki bir çiftlik evinde yaşamaktadır. İkili ayrıca 'Firecat of Discord' adındaki grupta müzik yapmaktadır.

Wes Studi, 26 Temmuz 2013'te alkollü araç kullandığı gerekçesiyle Santa Fe, New Mexico'da tutuklandı. Oyuncu birkaç gün sonra serbest bırakıldı.

Filmografi

2019 The Dust Monologues (Kısa Film)
2019 Rolling Thunder
2019 A Dog's Way Home
2017 Vahşiler
2017 Empire of the Heart
2015 Ronnie BoDean (Kısa Film)
2015 The Condemned 2 (Video)
2014 Gaming (Kısa Film)
2014 Uçaklar 2: Söndür ve Kurtar (Seslendirme)
2014 Yeni Başlayanlar İçin Vahşi Batı
2014 Road to Paloma
2013 Our Cultures Are Our Source of Health (Kısa Film – Seslendirme)
2013 The Boston Post (Kısa Film)
2013 Max Dangerous (Kısa Video)
2013 Sugar
2013 Destination Planet Negro
2012 Flynn Olmak
2011 The Dome of Heaven
2010 Ink: A Tale of Captivity
2009 The Undying
2009 The Only Good Indian
2009 The Hunter's Moon
2009 Call of the Wild
2009 Avatar
2009 21 and a Wake-Up
2008 El camino
2008 Three Priests
2008 Older Than America
2007 Cosmic Radio
2006 Seraphim Falls
2005 Animal (Video)
2005 Yeni Dünya: Amerika'nın Keşfi
2005 Miracle at Sage Creek
2004 Echoes from Juniper Canyon (Kısa Film)
2003 The Ugly One: Thor's Revenge
2002 Yenilmez
2001 Road to Redemption
2001 Ice Planet
2001 Christmas in the Clouds
2000 Wind River
1999 Mystery Men
1998 Soundman
1998 Derinlikte Dehşet
1998 Andrew Jackson White Elk
1997 The Killing Jar
1996 Lone Justice 3
1995 Lone Justice 2
1995 Büyük Hesaplasma
1994 Wolfridge
1994 Son Savaş
1993 Geronimo: An American Legend
1992 Son Mohikan
1991 The Doors
1990 Kurtlarla dans
1989 Powwow Highway

Televizyon

2016 Penny Dreadful
2015 SuperMansion (Seslendirme)
2015 The Red Road
2014 Killer Women
2013 Battledogs (TV Filmi)
2012 In Plain Sight
2012 Yürüyen Cehennem
2010 The Mentalist
2009 Saving Grace
2009 Kings
2009 Freedom Riders
2009 American Experience (Belgesel Dizi)
2008 Comanche Moon (Mini Dizi)
2007 Bury My Heart at Wounded Knee (TV Filmi)
2005 Into the West (Mini Dizi)
2004 A Thief of Time (TV Filmi)
2004 A Warrior in Two Worlds (Belgesel)
2003 The Lone Ranger (TV Filmi)
2003 Edge of America (TV Filmi)
2003 Coyote Waits (TV Filmi)
2002 UC: Undercover
2002 Skinwalkers the Navajo Mysteries
2002 Superfire (TV Filmi)
2002 Skinwalkers (TV Filmi)
1997 Adventures from the Book of Virtues (Seslendirme)
1997 Promised Land
1996 Crazy Horse (TV Filmi)
1995 500 Nations (Mini Dizi – Seslendirme)
1995 Streets of Laredo (Mini Dizi)
1993 Ned Blessing: The Story of My Life and Times
1993 The Broken Chain (TV Filmi)
1992 Highlander
1990 The Flash
1988 The Trial of Standing Bear (TV Filmi)

Yönetmen

2009 Goodnight My Zombie (Kısa Film)

Yapımcı

2009 The Only Good Indian

Senaryo

2009 Goodnight My Zombie (Kısa Film)

Görev Aldığı Yapımlar

Wes Studi Fotoğrafları

Wes Studi Haberleri