William Hurt

William Hurt

William Hurt
Oyuncu

Doğum Tarihi: 20.3.1950

Doğum Yeri: Washington, ABD

ABD'li oyuncu.

Altı yaşına kadar, babasının tayin edildiği Guam Adaları'nda yaşayan William Hurt, anne babasının ayrılmasıyla birlikte babasını ziyaret için Sudan ve Somali gibi yerleri çok küçük yaşta gezme fırsatı buldu. Bir yaşındayken annesinin ünlü mirasyedi Henry Luce III ile evlenmesiyle birlikte gezginci hayatı birden bire değişiveren oyuncu, üvey babasının isteği üzerine sıkı bir teoloji eğitimi görmeye başladı.

Juilliard'da John Houseman denetiminde drama eğitimi alan Hurt, disiplin problemi çektiği için mezun olmadan okuldan ayrıldı. Şansını Oregon'da denemeye karar veren oyuncu, Eugene O'Neill'in Long Day's Journey Into Night adlı oyunuyla birlikte ilk sahne deneyimini yaşadı. Bir süre Ashland Shakespeare Festivali'nde çalışan Hurt, 1976 yılında buradan New York'a geçerek Circle Repertory Topluluğu'nda devamlı oyuncu olarak çalışmaya başladı.

1976-77 sezonu içerisinde sahnelenen My Life adlı oyundaki performansıyla Obie ödülünün sahibi olan oyuncu, 1980 yılında kamera karşısına geçti. Altered States adlı filmde canlandırdığı kendi üzerinde tehlikeli deneyler yapan bilim adamı tiplemesiyle eleştirmenlerden olumlu not aldı. Ertesi yıl Lawrence Kasdan'ın Body Heat adlı suç dramında kurnaz bir kadınla hastalıklı bir ilişkiye giren kalın kafalı bir yargıcı canlandırdı. 1983 yılında Kastan ile ikinci kez bir araya gelerek The Big Chill adlı noir tarzındaki filmde, intihar eden arkadaşının cenazesi dolayısıyla lise arkadaşlarıyla tekrar bir araya gelen uyuşturucu bağımlısı bir Vietnam askerini canlandırdı.

1985 yılında rol aldığı Hector Babenco'nun Kiss of the Spider Woman adlı filmde canlandırdığı, Latin Amerika hapishanesinde mahkûm olan eşcinsel vitrin tasarımcısı karakteriyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülünün sahibi oldu. Kariyeri boyunca çok farklı karakterleri etkileyici ve de gerçekçi bir üslupla canlandıran oyuncu, 1986 yapımı Children of a Lesser Goddaki öğretmen ve 1987 yapımı Broadcast Newsdeki televizyon spikeri karakterleriyle iki kez daha Oscar'a aday gösterildi.

1988 yılında üçünücü Kasdan-Hurt ortaklığı gündeme geldi ve ikili The Accidental Tourist adlı Anne Tyler uyarlamasına birlikte imza attı. Bundan sonraki yıllarda daha çok ticari ve ikinci sınıf filmlerde gözüken oyuncu, Woody Allen'ın Alice adlı filminde Mia Farrow'un olgun kocası tiplemesiyle oldukça beğeni topladı. Ardından Kasdan'ın I Love You to Death adlı gerilim filminde rol alan oyuncu, 1991 yılında The Doctor adlı dram filminde gırtlak kanserine yakalanan bir cerrahı canlandırdı.

Jurassic Park ile kariyerinin ilk dev bütçeli filmini gerçekleştiren Hurt, bu filmin ardından bir bağımsız yapımda, Wayne Wang'in 1995 yapımı Smoke filminde rol aldı. Oyuncu, bu filmde canlandırdığı yazma problemi çeken Brooklyn'li yazar karakteriyle eleştirmenlerden beğeni topladı. 1996 yılında Franco Zeffirelli'nin, Charlotte Brondt uyarlaması Jane Eyrede rol alan Hurt, aynı yıl Michael adlı filmde alaycı bir bulvar gazetecisini canlandırdı.

1998 yılında film noir türünün başarılı örneklerinden Alex Proyas'ın Dark City adlı filminde dedektif rolünü oynayan oyuncu, The Propositionda sorunlu bir milyoneri canlandırdı. 1960'lı yılların bilim kurgu serisinin büyük ekrana uyarlanmış hali olan Lost in Space adlı filmde profesör John Robinson'u canlandırdıktan sonra, One True Thing adlı filmde aşırı tenkitçi baba portresi çizdi.

En az sinema kadar tiyatro alanında da tanınmış bir isim olan William Hurt, bugüne kadar yetmişin üzerinde oyunda rol aldı. Bunlardan David Rabe'in Hurlyburly adlı oyunu, oyuncuya Tony Ödülü adaylığı getirdi.

Filmografi

Verna: U.S.O. Girl, 1978
Altered States, 1980
Eyewitness, 1981
Body Heat, 1981
The Big Chill, 1983
Gorky Park, 1983
Kiss of the Spider Woman, (Örümcek Kadının Öpücüğü) 1985
Children of a Lesser God, 1986
Broadcast News 1987
A Time of Destiny, 1988
The Accidental Tourist, 1988
I Love You To Death, 1990
Alice, 1990
Until the End of the World, 1991
The Doctor, 1991
Second Best, 1994
Smoke, 1995
A Couch in New York, 1996
Michael, 1996
Jane Eyre, 1996
Lost in Space, 1998
Dark City, 1998
One True Thing, 1998
The 4th Floor, 1999
Sunshine, 1999
Yapay Zeka (film) , 2001
Tuck Everlasting, 2002
Changing Lanes, 2002
Master Spy: The Robert Hanssen Story, 2002
Dune, 2003
The Village, 2004
The King, 2005
A History of Violence, 2005
Syriana, 2005
The Legend of Sasquatch, 2006
Nightmares & Dreamscapes: From the Stories of Stephen King (Battleground) , 2006
The Good Shepherd, 2006 -
Mr. Brooks, 2007
Beautiful Ohio, 2007
Vantage Point (film) , 2008
Into The Wild, 2007
The Incredible Hulk, 2008

Görev Aldığı Yapımlar

William Hurt Fotoğrafları

William Hurt İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler