Xavier Dolan

Xavier Dolan

Xavier Dolan
Kostüm, Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 20.3.1989

Doğum Yeri: Montreal, Quebec, Kanada

Kanadalı aktör ve film yapımcısı.

Sanat dünyasında genelde Xavier Dolan-Tadros ismini kullanmaktadır. Öğretmen, aktör ve şarkıcı olan Geneviève Dolan ile Manuel Tadros'ın oğludur. Kendisi J'en suis!'in eski bir çocuk oyuncusudur. Dolan, hem yönetip hem oynadığı film olan Annemi Öldürdüm (J'ai tué ma mère) filmi ile uluslararası alanda dikkat çekti ve bu filmle 2009 Cannes Film Festivali'nde 3 ödül birden kazandı. Başrol oynadığı Annemi Öldürdüm filmi, 20'den fazla ülkede kopya sattı. Annemi Öldürdüm filminden sonra, ikinci filmi olan Hayali Aşklar'ı (Les Amours Imaginaires) yönetti ve filminde oynadı. Film çok yakın iki arkadaşın aynı gizemli adama tutulmasını anlatmaktadır. Film, 2010 Cannes Film Festivali'nde ayakta alkışlandı ve Sydney Film Festivali'nde ödül kazandı.

Filmografi

2019 Matthias & Maxime
2019 It: Chapter Two
2018 El Royale'de Zor Zamanlar
2018 Boy Erased
2014 Elephant Song
2014 Miraculum
2013 Tom Çiftlikte
2012 Laurence Anyways
2011 Boys on Film 7: Bad Romance
2010 Les journaux de Lipsett (Kısa Film – Anlatıcı)
2010 Good Neighbours
2010 Les amours imaginaires
2009 Annemi Öldürdüm
2009 Suzie
2008 İskence Odası
2007 Miroirs d'été (Kısa Film)
2001 La forteresse suspendue
1999 Le marchand de sable (Kısa Film)
1997 J'en suis!

Televizyon

2001 L'or
1996 Omerta, la loi du silence
1994 Miséricorde (TV Filmi)

Yönetmen

2019 Matthias & Maxime
2018 The Death and Life of John F. Donovan
2016 Alt Tarafı Dünyanın Sonu
2015 Adele: Hello (Kısa Video)
2014 Mommy
2013 Tom Çiftlikte
2013 Indochine: College Boy (Kısa Video)
2012 Laurence Anyways
2010 Les amours imaginaires
2009 Annemi Öldürdüm

Yapımcı

2019 Matthias & Maxime
2018 The Death and Life of John F. Donovan
2016 Alt Tarafı Dünyanın Sonu
2015 Adele: Hello (Kısa Video)
2014 Mommy
2013 Tom Çiftlikte
2012 Laurence Anyways
2010 Les amours imaginaires
2009 Annemi Öldürdüm

Senaryo

2019 Matthias & Maxime
2018 The Death and Life of John F. Donovan
2016 Alt Tarafı Dünyanın Sonu
2014 Mommy
2013 Tom Çiftlikte
2013 Indochine: College Boy (Kısa Video)
2012 Laurence Anyways
2010 Les amours imaginaires
2009 Annemi Öldürdüm

Görev Aldığı Yapımlar

Xavier Dolan Fotoğrafları

Xavier Dolan Haberleri