Yaman Okay

Yaman Okay

Yaman Okay
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.1.1951

Doğum Yeri: Giresun, TÜRKİYE

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

1951 yılında Giresun'da doğan Yaman Okay, eğitimini Aksaray Özel Bilir Koleji'nde tamamladı. Şişli Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda okuduktan sonra Bir Yol adlı oyunla amatör olarak sanat yaşamý na atıldı. El Kapısı, 403 km, Leipzig Duruşması, Ana, Komün Günleri, Sakıncalı Piyade oyunlarında başrolde oynayan Okay, uzun yıllar tiyatro oyunculuğu yaptı. Yılmaz Güney'in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten'in yönettiği Sürü isimli filmle 1978 yılında sinemaya geçti. 1981'de 18. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Bereketli Topraklar Üzerinde filmindeki rolüyle, En başarılı yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı.

Yaman Okay, yakalandığı pankreas kanseri nedeniyle 1993 yılında 42 yaşındayken hayata veda etti. Oyuncu ve senarist Meral Okay'ın eşiydi.

Filmografi

• Kurtuluş - 1994 (dizi) (Deli Halit Bey)
• Saygılar Bizden - 1993 (dizi)
• Düş Gezginleri - 1992
• Denize Hançer Düştü - 1992
• Seni Seviyorum Rosa - 1992
• Piano Piano Bacaksız - 1992 (Hızır)
• Yıldızlar Gece Büyür - 1991 (dizi)
• Siyabend-ü Xece - 1991
• Tatar Ramazan - 1990
• Umuda Yolculuk - 1990 (Türkmen)
• Benim Sinemalarım - 1990
• Fazilet - 1989 (Aziz)
• Vatan Yolu / Dei Heimreise - 1989 (Yusuf)
• Bizimkiler - 1989 (dizi) (Nazım)
• Üçüncü Göz - 1988 (Hikmet)
• El Kapıları - 1988
• Dönüş - 1988
• Umutların Ötesi - 1987
• Son Yüzelli Metre - 1987
• Uzun Bir Gece - 1986
• Güneşteki Leke - 1986
• 40 Metre Kare Almanya - 1986 (Dursun)
• Yoksul - 1986
• Çağdaş Bir Köle - 1986
• Namus Sözü - 1986
• Asiye Nasıl Kurtulur - 1986
• Bir Ana Bir Oğul - 1986
• Deli Deli Küpeli - 1986 (Yılanoğlu)
• Seyyid - 1985
• Kurbağalar - 1985
• Bir Avuç Cennet - 1985
• Pehlivan - 1984 (Tevfik)
• Seni Kalbime Gömdüm - 1982
• Faize Hücum - 1982
• Alişan - 1982
• Tomruk - 1982
• Yılanı Öldürseler - 1981
• Herhangi Bir Kadın - 1981
• At - 1981 (Remzi)
• Bereketli Topraklar Üzerinde - 1979
• Adak - 1979
• Gül Hasan - 1979
• Sürü - 1978

Rol Aldığı Bazı Oyunlar

• Sakıncalı Piyade: Uguur Mumcu - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
• Zengin Mutfağı: Vasıf Öngören - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
• Akıllı Hayvanlar: Ahmet Tünel - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
• Komün Günleri: Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1976
• 804 İşçi (oyun) : Ömer Polat - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1976
• Aladaglı Mino - Ömer Polat - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1975
• Nereye Payidar: Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1975
• Bir Şeftali Bin Şeftali: Samed Behrengi - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1975
• Dimitrof: Hedda Zinner - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1974
• Ana: Maksim Gorki - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1974
• Hitler Rejiminin Korku ve Sefaleti: Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1973
• El Kapısı: Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1973
• 403.Kilometre: İsmet Kküntay - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1973
• Agrı Dağı Efsanesi (oyun) : Yaşar Kemal - Dostlar Tiyatrosu
• Kafkas Tebeşir Dairesi: Bertolt Brecht)

Görev Aldığı Yapımlar

Yaman Okay Fotoğrafları

Yaman Okay İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler