Yıldırım Gencer

Yıldırım Gencer

Yıldırım Gencer
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.1.1936

Ölüm Tarihi: 17.1.2005

Doğum Yeri: Adapazarı, Türkiye


1936'da Adapazarı'nda doğdu.Ressam Sezgin - Ersin Burak kardeşler ve Faruk Geç (Geçoğlu) ile yakın akrabadır.Galatasaray Lisesi Orta Okul kısmından mezun oldu.Sinemaya 1963'de 'Elalem Ne Der' filmiyle başladı.İlk filminin afiş resmini ressam akrabası Faruk Geç çizdi.Çok sayıda filmde başrol ve ikinci derece rollerde oynadı.Bazı televizyon dizilerinde de oynadı. Türk sinemasında 'kötü adam karakteri' rollerinde tanınan sanatçı, alçakgönüllülüğü ve kendine özgü gösterişli yürüyüşüyle, duruşuyla tanınırdı. Sinema ve dizi filmlerde rol almıştır. Yıldırım Gencer son zamanlarında kardeşi Gündüz'ün Kuzuluk'taki evinde yaşamaktaydı. Bir filminde yönetmenlik de yapan sanatçı, 69 yaşında kalp hastalığından yaşamını yitirdi.

Ayrıca kendisi Abhaz'dır. Geçba sülalesindendir.

Filmografisi

 
1990'lar 

  • Yahya Kaptan, 1995
  • Yarasa, 1994
  • Sarhoş, 1994
  • Kurtlar Sofrası, 1994
  • Çok Özel İlişkiler, 1993
  • İnsanca Sevmek, 1993
  • Gülpembe, 1993
  • Zirvedekiler, 1993
  • Ben Anayım, 1992
  • Tatar Ramazan Sürgünde, 1992
  • Ah Gardaşım, 1991
  • Deniz Gurbetçileri, 1991
  • Fedai, 1990
  • Tatar Ramazan, 1990
  • Kabadayılar Kralı, 1990

1980'ler
  • Eski Silah, 1989
  • Kan Çiçeği, 1989
  • İnsanlar Yaşadıkça, 1989
  • Kavgamız, 1989
  • Arka Evin İnsanları, 1988
  • Bombacı, 1988
  • Canım, 1988
  • Sevgili Bayan, 1988
  • Nazlı ile Emir, 1988
  • Yarın Artık Bugündür, 1987
  • Bomba, 1987
  • Jaguar, 1987
  • Sürgündeki Adam, 1987
  • Vur Hançerini Kadınım, 1987
  • Hazreti Ayşe, 1987
  • Seviyorum, 1986
  • Ağlıyorsam Yaşıyorum, 1986
  • Değişim, 1986
  • Gün Doğmadan, 1986
  • Kız Sen İstanbul'un Neresindensin, 1986
  • Ayrılık Hasreti, 1986
  • Biraz Neşe Biraz Keder, 1986
  • Kafesteki Kadın, 1986
  • Kral Affetmez, 1986
  • Sert Adam, 1986
  • Süreyya, 1986
  • Silah Arkadaşları, 1986
  • Acı Sevda, 1985
  • Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, 1985
  • Melek Yüzlüm, 1985
  • Assolist, 1985
  • Bu Ne Sevgi, 1985
  • Domdom Kurşunu, 1985
  • Eroin Hattı, 1985
  • Son Darbe (2), 1985
  • Nokta İle Virgül Deh Deh Düldül, 1985
  • Güneş Doğarken, 1984
  • Çaresizim, 1984
  • Beş Kafadar, 1984
  • Bırakın Yaşasınlar, 1984
  • Ejderin İntikamı, 1984
  • Kartal Bey, 1984
  • Geçim Otobüsü, 1984
  • Bedel, 1983
  • Bir Zamanlar Kardeştiler, 1983
  • Dostlar Sağolsun, 1983
  • Yıldızlar da Kayar, 1983
  • İkimiz De Sevdik, 1983
  • Ölüme Son Adım, 1983
  • Küçük Ağa, 1983
  • Islak Mendil, 1982
  • Günaha Girme, 1982
  • Yakılacak Kadın, 1982
  • Yaşamak Seninle Güzel, 1982
  • Kan Bağı, 1981
  • Antepli, 1981
  • Mecnun, 1981
  • Milcan, 1981
  • Ben Topraktan Bir Canım, 1981
  • Perişanım, 1980
  • Sevgi Dünyası, 1980 

1970'ler
  • Babanın Kızları, 1979
  • Yorgun Savaşçı, 1979
  • Madrabaz, 1979
  • Nokta İle Virgül Paldır Küldür, 1979
  • Süpermen Dönüyor, 1979
  • Şahin, 1979
  • Pusu, 1979
  • Ana Ocağı, 1977
  • Hatasız Kul Olmaz, 1977
  • Çakal Avı, 1977
  • Kan, 1977
  • Babanın Suçu, 1976
  • Bodrum Hakimi, 1976
  • Tilki Payı, 1976
  • Kılıç Aslan, 1975
  • Bir Araya Gelemeyiz, 1975
  • Cemil, 1975
  • Kara Murat Ölüm Emri, 1974
  • Kara Murat Kardeş Kanı, 1974
  • Bırakın Yaşayalım, 1974
  • Kanunun Zinciri, 1974
  • Mekansız Öldüler, 1974
  • Saymadım Kaç Yıl Oldu, 1974
  • Türk Aslanları, 1974
  • Yankesici, 1974
  • Dayı, 1974
  • Kin, 1974
  • Başlık Parası, 1973
  • Dağ Kanunu, 1973
  • Gazi Kadın / Nene Hatun, 1973
  • Topal, 1973
  • Büyük Soygun, 1973
  • Duvak, 1973
  • Maceraya Bayılırım, 1973
  • Ölüm Kararı, 1973
  • Zalim, 1973
  • Acı Zafer, 1972
  • Korkusuz Beşler 1972
  • Parola Yıldırım, 1972
  • Ölüm Bebekleri, 1972
  • Batıda Kan Vardı / Batıda Ölüm Var, 1972
  • Bitirim Kemal, 1972
  • Öldüren Takip, 1972
  • Aşka Susayanlar, 1972
  • Vahşi Ve Güzel, 1972
  • Kanlı Değirmen, 1972
  • Kartallar, 1971
  • Şafakta Silah Sesleri, 1971
  • Bin Bela Bir Kurşun, 1971
  • Çılgın Bakireler, 1971
  • İki Yosmaya Bir Kurşun, 1971
  • İntikam Saati, 1971
  • İntikam Kartalları, 1971
  • Kaf Dağını Terk Edenler, 1971
  • Kanunsuz Yaşayanlar, 1971
  • Kaplan Tuzağı, 1971
  • Kirli Eller, 1971
  • Ölümden De Acı, 1971
  • Şeytana Uyduk Bir Kere, 1971
  • Casus Kıran / Yedi Canlı Adam, 1970
  • Maskeli Şeytan, 1970
  • Canlı Hedef, 1970
  • Duyduk Duymadık Demeyin, 1970
  • Hedefte İki Kişi, 1970
  • İki Cesur Adam, 1970
  • Kan Ve Tabanca, 1970
  • Kızım Sana Emanet, 1970

1960'lar
  • Demir Pençe Casuslar Savaşı, 1969
  • Kanlı Gelinlik, 1969
  • Osman Efe, 1969
  • Zalimin Zulmü Varsa, 1969
  • Demir Pençe, 1969
  • Kızıl Maske, 1968
  • Casus Kıran, 1968
  • Sinanoğlu, 1968
  • Ölümsüz Adam, 1968
  • Maskeli Beşlerin Dönüşü, 1968
  • Beş Asi Adam, 1968
  • Sinanoğlu'nun Dönüşü, 1968
  • Kral Kim, 1968
  • Kaçak, 1968
  • Belalı Beşler, 1968
  • Kara Pençe, 1968
  • Kızgın Adam, 1968
  • Kader, 1968
  • Maskeli Beşler, 1968
  • Kafkas Kartalı, 1968
  • Killing Uçan Adam'a Karşı, 1967
  • Hayat Acıları, 1967
  • Çirkin Kral Affetmez, 1967
  • Benim Adım Kerim, 1967
  • Malkoçoğlu Krallara Karşı, 1967
  • Soy Ve Öldür, 1967
  • Çelik Bilek, 1967
  • Büyük Kin, 1967
  • Bir Katil Sevdim, 1967
  • Hırsız Prenses, 1967
  • Ağa Düşen Kadın, 1967
  • Killing Canilere Karşı, 1967
  • 222 No'lu Dosya, 1967
  • Şark Yıldızı, 1967
  • Son Kurban, 1967
  • Killing İstanbul'da, 1967
  • Namus Belası, 1967
  • Yarın Çok Geç Olacak, 1967
  • Caniler Kralı Killing, 1967
  • Kovboy Ali, 1966
  • Hedef Ankara, 1966
  • Yumrukların Kanunu, 1966
  • Garibim Çalıkuşu, 1966
  • Kahramanlar Köyü, 1966
  • İntikam Yemini, 1966
  • Korkusuz Adam, 1966
  • Kumsalda Üç Kadın, 1966
  • Affedilmeyen Günah, 1965
  • Sırtımdaki Bıçak, 1965
  • Kanlı Kale, 1965
  • Kocatepe'nin Üç Süvarisi, 1964
  • Çapkın Efe, 1964
  • Elalem Ne Der, 1962

Görev Aldığı Yapımlar

Yıldırım Gencer Fotoğrafları

Yıldırım Gencer Haberleri