Yılmaz Gruda

Yılmaz Gruda

Yılmaz Gruda
Oyuncu

Doğum Tarihi: 14.7.1930

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı, çevirmen.

Tam adı Ahmet Yılmaz Gruda'dır. İlkokulu İstanbul 12. İlkokulu'nda okudu. 5. sınıfta okurken anne babası ayrılınca Ankara'ya taşındı ve ilkokulu ve ortaokulu burada bitirdi. Ankara Ticaret Lisesi'ndeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Gruda'nın yazdığı şiirler, 1950'li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu'nda başlayan oyunculuk yaşamı, Ankara Devlet Tiyatrosu'na ait Küçük Tiyatro'da devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında da görev yaptı. Bir süre yeniden memurluk hayatına dönüp, muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca Tiyatrosu'nu yönetti. Ayşen Gruda'nın eski eşi olan sanatçı, aynı zamanda Attilâ İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp, çeviriler yapan Gruda'nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür. Sanatçının yayımlanmış eserleri bulunmaktadır. Kamera önünde de yer alan Yılmaz Gruda, sinema ve dizi filmlerde rol almaktadır. 

Filmografi

2018 Sorma Neden?
2018 Görevimiz Tatil
2018 Göktaşı
2018 Ailecek Şaşkınız
2017 Ver Kaç
2017 Batlır
2016 İsmail ve Roza
2015 Biz Bir Dolaşalım
2015 Adana İşi
2014 Olur Olur!
2014 Kod Adı K.O.Z.
2014 Gülcemal
2013 Sürgün İnek
2013 Aşk Ağlatır
2011 Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi
2011 Aşk Tesadüfleri Sever
2009 Aşk Geliyorum Demez
2008 Şeytanın Pabucu
1994 Aylaklar
1977 Meryem Ve Oğulları
1976 Şoför
1976 Tek Başına
1976 Su Perisi Elması
1976 Kuklalar
1976 Kana Kan
1976 Güngörmüşler
1976 Gel Barışalım
1976 Aşk Dediğin Laf Değildir
1976 Arabacının Aşkı
1975 Vur Tatlım
1975 Nereden Çıktı Bu Velet?
1975 Köçek
1975 Diyet
1974 Kartal Yuvası
1974 Fedai
1974 Erkekler Ağlamaz
1973 Yeryüzünde Bir Melek
1973 Yaban
1973 Sevda Yolu
1973 Karateci Kız
1973 Hazreti Yusuf
1973 Gülerken Ağlayanlar
1973 Cano
1973 Bitirimler Sosyetede
1973 Bitirimler Sosyetede
1973 Bebek Yüzlü
1973 Asiye Nasıl Kurtulur
1973 Arap Abdo
1972 Zulüm
1972 Tophaneli Murat
1972 Suya Düşen Hayal
1971 Sezercik Yavrum Benim
1971 Bir Kadın Kayboldu
1971 Ayıpettin Şemsettin
1970 İç Güveysi
1970 Ölünceye Kadar
1970 Herkesin Sevgilisi
1970 Bomba Ahmet
1970 Ağlayan Melek
1967 Kızıl Tehlike
1967 Demir Yumruklu Üçler
1967 Beni Katil Yaptılar
1966 Çalıkuşu
1966 Yaşamak Haram Oldu
1966 Karakolda Ayna Var
1966 Kanun Benim
1966 Ben Bir Kanun Kaçağıyım
1966 Altın Kollu Adam (Seslendirme)
1965 Cennet Fedaileri
1964 Döner Ayna
1964 Affetmeyen Kadın
1963 Rüzgar Zehra
1961 İstanbul'da Aşk Başkadır
1961 Suçlu Aşıklar
1961 Kader Yolcusu
1960 Gecelerin Ötesi
1959 Ölürüm de Ayrılmam
1959 Düşman Yolları Kesti
1958 İstanbul Macerası
1958 Çitlenbik
1958 Dokuz Dağın Efesi
1958 Daha Çekecek miyim?
1957 Üç Garipler (Seslendirme)

Televizyon

2017 Yıldızlar Şahidim
2015 Mutlu Ol Yeter
2014 Ulan İstanbul
2014 Otel Divane
2013 Vicdan
2013 Galip Derviş
2013 Fatih
2012 İşler Güçler
2012 Suskunlar
2011 Arka Sıradakiler
2010 Çakıl Taşları
2010 Kavak Yelleri
2007 Bez Bebek
2004 Yabancı Damat
1996 Gözlerinde Son Gece
1995 Gökkuşağı
1994 Bay Kamber
1993 Hastane
1992 Yağmur Beklerken
1988 Uğurlugiller
1988 Kaynanalar

Görev Aldığı Yapımlar

Yılmaz Gruda Fotoğrafları

Yılmaz Gruda Haberleri

Portreler


Vizyondakiler